Virusul Papiloma Uman și sexul
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Papilomavirusul uman sau HPV este o boală cu transmitere sexuală. De obicei, virusul este inofensiv, dar uneori poate duce la apariția problemelor în relația de cuplu. Din acest motiv, impactul său emoțional poate fi chiar mai sever decât cel fizic. În cele ce urmează, vom discuta despre virusul Papiloma Uman și sexul în cuplu.
HPV este probabil cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Oamenii pot contracta virusul prin contact sexual convențional și prin sex oral și anal.
Femeile tind să fie cele mai afectate de Papilomavirusul uman. Cu toate acestea, bărbații sunt și ei purtători. Însă sunt mai puține șanse ca aceștia să fie conștienți de acest lucru. 50% dintre bărbați sunt infectați cu virusul Papiloma Uman fără să știe, potrivit cifrelor oferite de Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite.
Riscurile infectării cu virusul Papiloma Uman (HPV)
Majoritatea tulpinilor de HPV nu provoacă simptome și dispar singure. Rareori provoacă probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, 14 dintre cele peste 100 de tipuri de HPV duc la apariția cancerului.
Există două tipuri de Papilomavirus uman sau HPV care provoacă 70% din cazurile de cancer de col uterin. De asemenea, acestea produc leziuni precanceroase cervicale, potrivit datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății.
Chiar dacă cancerul de col uterin este cea mai frecventă complicație a infecției cu HPV, acest virus provoacă și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul anal, bucal sau oral. Aceste zone vin în contact cu organele genitale infectate.
De fapt, există o creștere a cancerului bucal și oral la populația masculină care este legată de incidența infecției cu HPV. Există, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de penis sau anal la bărbați. Însă aceste afecțiuni sunt rare și sunt, de obicei, legate de deficiențele sistemului imunitar.
Infecțiile cu HPV cu risc scăzut pot cauza negi genitali atât la femei, cât și la bărbați. De obicei, negii nu provoacă durere și nu constituie o problemă gravă.
Îți recomandăm:
Infecția cu Papiloma Virus și relația de cuplu
HPV poate fi prezent la orice persoană activă sexual. Chiar dacă nu avem simptome, este bine să ne testăm periodic și să ne supunem unor analize citologice.
Dacă o persoană are virusul, este probabil ca și partenerul său să îl aibă. Dacă te afli în această situație, trebuie să ai o conversație sinceră cu partenerul sau partenerii tăi sexuali.
Înainte de a discuta cu partenerul tău, documentează-te temeinic din surse de încredere. Urmează să-i spui partenerului că ai o boală cu transmitere sexuală și că și el ar putea fi infectat. Desigur, acesta poate manifesta furie, neîncredere și resentimente.
Cunoașterea este putere. Așadar, unul dintre cele mai bune moduri de a aborda problema este de a-i oferi partenerului informații de calitate care îl pot ajuta să înțeleagă situația. Aceste informații includ nu numai cauzele infecției cu HPV, ci și consecințele acesteia.
Este posibil ca o persoană cu HPV să se simtă stigmatizată, anxioasă și stresată. Cu toate acestea, nu uita cât de ușor este să te infectezi cu virusul Papiloma Uman. Reține faptul că acesta nu provoacă probleme grave în majoritatea cazurilor. Acest lucru vă va ajuta pe amândoi.
După cum ne transmite Asociația pentru sănătate sexuală din Statele Unite, nu trebuie să te simți vinovat. Vorbește cu partenerul tău și nu simți că îi mărturisești o greșeală. Discutați despre virusul Papiloma Uman și sexul în cuplu.
Ce ar trebui să-i spui partenerului tău?
Dacă ai descoperit recent că ai contractat HPV, menționează următoarele atunci când discuți cu partenerul tău:
- 80% dintre adulții nevaccinați se infectează cu HPV la un moment dat în viață.
- În majoritatea cazurilor, nu apare niciun simptom imediat.
- Majoritatea tulpinilor de HPV nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
- Nu există nicio modalitate de a ști dacă ai contractat virusul recent sau cu mai mult timp în urmă.
- Dacă ai adesea relații sexuale cu partenerul, cel mai probabil sunteți amândoi infectați.
- Nu există tratament pentru HPV. Cu toate acestea, sistemul imunitar al organismului îl elimină în timp.
- Poate dura luni sau ani înainte ca virusul să dispară din organism.
Virusul Papiloma Uman și sexul
Așa cum se întâmplă în cazul oricărei boli cu transmitere sexuală, cel mai bine este să eviți relațiile sexuale până când reușești să ții virusul sub control.
Dacă medicul ginecolog îți confirmă faptul că tulpina virusului nu este agresivă, atunci poți face sex cu protecție corespunzătoare pentru a nu-ți infecta partenerul.
În orice caz, consultă un medic și urmează sfatul acestuia. Fiecare caz este diferit în funcție de tipul tulpinii de HPV și zona infectată din corp.
Dacă urmează să faci sex cu un partener nou, cel mai bine este să discuți cu el despre acest subiect. De asemenea, folosește întotdeauna un prezervativ pentru a te proteja.
Citește mai mult:
Prevenirea infectării cu virusul Papiloma Uman
Virusul Papiloma Uman este foarte des întâlnit. Prin urmare, cunoașterea riscurilor și aplicarea de măsuri preventive poate ajuta la reducerea șanselor de infectare.
Câteva măsuri pe care le poți lua sunt:
- Vaccinurile ajută la protejarea bărbaților și a femeilor. Medicii le administrează în 3 doze în decurs de 6 luni. Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii recomandă vaccinarea începând cu vârsta de 11 ani.
- Utilizează prezervative și protecții orale din latex.
- Evită să faci sex neprotejat.
- Menține o igienă genitală corespunzătoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England. - Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
- Sixteen, Going on HPV 16
- HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
- Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
- Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.