12 alimente care combat artrita
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Artrita provoacă dureri care variază în funcție de dietă, de nivelul de activitate fizică și chiar de vreme. Știai că există alimente care combat artrita pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta zilnică?
Trebuie să optezi pentru ingrediente care te ajută să ameliorezi durerea și să-ți îmbunătățești mobilitatea. În plus, trebuie să reduci consumul de produse care îți înrăutățesc situația.
Mai jos, îți oferim o listă de alimente care combat artrita și te ajută să te bucuri de o stare mai bună de sănătate. Nu uita însă să discuți cu medicul tău înainte de a face schimbări drastice în dietă.
Alimente care combat artrita
Bananele
Deschidem lista de alimente care combat artrita cu delicioasele banane. Bananele sunt un aliment foarte sănătos, fiind ideale pentru persoanele care suferă de artrită.
Bananele sunt bogate în potasiu și conțin numeroase vitamine și minerale, cum ar fi acid folic, vitamina B6 și vitamina C. Toate aceste elemente ajută la diminuarea efectelor artritei. În plus, fibrele din banane sunt benefice pentru sistemul digestiv.
Îți recomandăm și:
Mango și merele
Chiar dacă mango este un fruct sezonier și uneori destul de scump, acesta este un aliment foarte bogat în antioxidanți.
- Acest fruct are un conținut ridicat de vitamina E și beta-caroten. S-a dovedit că aceste elemente sunt foarte utile în prevenirea agravării anumitor tipuri de artrită.
- La rândul lor, merele au multe beneficii pentru sănătate, printre care reducerea tensiunii de la nivelul articulațiilor. Astfel, ele pot combate atât durerea, cât și lipsa de mobilitate asociată cu artrita.
Nucile
Există mai multe tipuri de nuci care ajută la reducerea inflamațiilor din corp, deoarece conțin grăsimi sănătoase. Acest avantaj este foarte util pentru pacienții cu artrită. Nucile braziliene și caju sunt printre cele mai bune opțiuni.
Soia
Multe produse din soia pot fi benefice dacă ai artrită, dar nu la fel de folositoare dacă suferi de gută.
Știm cu toții că soia poate fi consumată în diverse moduri. Totuși, se pare că sortimentele fermentate, cum ar fi miso, tempeh sau tofu sunt cele mai eficiente în reducerea durerii și a inflamațiilor provocate de artrită.
Te-ar putea interesa și:
Somonul
Somonul este foarte bogat în acizi grași omega 3. Prin urmare, este recomandat pentru ameliorarea durerii cauzate de artrită. Deși orice pește gras este sănătos, încearcă să mănânci somon de câteva ori sau măcar o dată pe săptămână.
Efectele acizilor grași omega 3 ajută la reducerea inflamațiilor din corp. Este important să beneficiezi în fiecare zi de un aport suficient de omega 3 provenit din diferite surse.
Ardeiul
Vitamina C din ardei acționează ca un antioxidant. În același timp, ea luptă împotriva radicalilor liberi din organism și reduce inflamațiile.
Din acest motiv, consumul de ardei ameliorează durerile asociate cu artrita. Este foarte greu să eviți efectele radicalilor liberi, drept pentru care este necesară o cantitate mare de antioxidanți pentru le combate.
Poți să adaugi ardei grași verzi în diferite mâncăruri, salate sau shake-uri. Aceștia îți oferă și o doză generoasă de vitamine.
Ceaiul verde
Așa cum știm deja cu toții, ceaiul verde este o sursă importantă de antioxidanți. În plus, acesta conține anumite substanțe deosebite care au un efect direct asupra inflamațiilor din corp. Prin urmare, ceaiul verde este excelent pentru ameliorarea durerilor articulare.
Încă nu este clar ce cantitate de ceai ar trebui să consumăm, însă majoritatea studiilor realizate de voluntari arată că două căni pe zi sunt de mare ajutor.
Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt extraordinare pentru reducerea inflamațiilor, însă nu și atunci când alegem produse derivate de proastă calitate. Acestea din urmă conțin aditivi care pot agrava simptomele artritei.
Prin urmare, cerealele integrale în stare crudă sunt cea mai bună opțiune. Lintea este, la rândul său, o alternativă bună, deoarece este sănătoasă și foarte sățioasă.
Spanacul, roșiile și sfecla
Acestea sunt alte trei alimente minunate care combat artrita. Spanacul, de exemplu, este bogat în fitonutrieți și fibre. Roșiile conțin licopen care ajută la ameliorarea durerilor articulare. Dacă fierbem roșiile, obținem o cantitate și mai mare de licopen. Sfecla are foarte mulți antioxidanți, printre care betalaina, care întărește sistemul imunitar.
Nu uita că este indicat să cumperi alimente care combat artrita în stare crudă și să le gătești acasă, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mokbel K., Mokbel K., Chemoprevention of breast cancer with vitamins and micronutrients: a concise review. In Vivo, 2019. 33 (4): 983-997.
- Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
- Rogers TS., Seehusen DA., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease. Am Fam Physician, 2018. 97 (9): 562-564.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.