Logo image
Logo image

15 curiozități despre vise care te vor uimi

5 minute
Descoperă în acest articol câteva dintre cele mai interesante aspecte despre vise!
15 curiozități despre vise care te vor uimi
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Te-ai întrebat vreodată de ce unii visează și alții nu? Sau cât timp visăm în fiecare noapte? În acest articol, îți vom dezvălui câteva curiozități despre vise pe care ar trebui să le cunoști. Ești gata să fii uimit/ă?

15 curiozități despre vise

Visele au fascinat bărbații și femeile din întreaga lume încă din zorii umanității. Sensul viselor a ridicat sute de întrebări. Din acest motiv, îți vom dezvălui câteva fapte interesante despre vise, care cu siguranță te vor lăsa fără cuvinte.

1. Cu toții visăm

Some figure
Știai că visăm cu toții în fiecare noapte? (Cu excepția persoanelor care suferă de unele tulburări, cum ar fi tulburarea REM).

Nu contează dacă îți amintești visul dimineața sau nu – visăm cu toții în fiecare noapte! În timp ce unii oameni își pot aminti unul, două sau chiar mai multe vise, alți oameni nu pot face acest lucru.

Notă: Numai persoanele cu tulburarea REM nu visează noaptea, dar procentul indivizilor este foarte mic.

2. Există ceva numit „paralizie în somn”

Nu este un coșmar, ci o afecțiune pe care o au mii de oameni din întreaga lume. Paralizia în somn dezactivează persoana bolnavă și o împiedică să efectueze orice fel de mișcare voluntară pentru o anumită perioadă de timp între starea de somn și starea de veghe.

3. Ne petrecem aproximativ 6 ani din viață visând

Asta fără să adăugăm, desigur, timpul pe care îl petrecem visând cu ochii deschiși! În fiecare noapte, visăm de mai multe ori pentru perioade cuprinse între 5 și 20 de minute. Calculând acest lucru în funcție de speranța de viață actuală, putem concluziona că oamenii petrec, în medie, aproximativ 6 ani visând.

4. Curiozități despre somn: Uităm visele la câteva minute după ce ne-am trezit

În cea mai mare parte, visele sunt ușor uitate. Ți s-a întâmplat vreodată să încerci să povestești cuiva despre un vis, dar totul să fie confuz? Acest lucru se întâmplă deoarece modul în care procesăm informațiile și le stocăm în memorie nu este același cu modul în care mintea noastră visează.

Descoperă mai mult:

De ce avem vise în care cădem?

5. Unii oameni visează lucruri care apoi se întâmplă

Some figure
Premonițiile îți arată situații care se întâmplă în cele din urmă în viața reală.

Da, vorbim despre premoniții. Nu există nicio explicație științifică, dar există cazuri cunoscute de persoane care au visat situații ce s-au adeverit ulterior. De exemplu:

  • Se spune că Abraham Lincoln a visat la asasinarea sa.
  • Unii oameni ar fi visat despre tragedia Titanicului.
  • S-a spus că unele victime ale atacului asupra Turnurilor Gemene visaseră o posibilă catastrofă.

6. Unele dintre cele mai faimoase invenții ale istoriei s-au bazat pe vise

Unii inventatori au schimbat umanitatea pe baza viselor avute. Vorbim despre Larry Page, creatorul Google, James Watson, descoperitorul dublei spirale a ADN-ului, și Elias Howe, inventatorul mașinii de cusut, printre mulți alții!

7. Visele bărbaților și visele femeilor pot fi diferite

Unele studii au observat că, în timp ce femeile visează în principal la familie și prieteni în situații cunoscute, bărbații tind să aibă vise mai agresive, implicând predominant întâlniri agresive cu alți bărbați. Acest lucru este posibil deoarece bărbații din societățile noastre sunt încă obișnuiți să fie mai agresivi.

8. Curiozități despre vise: creierul nu se odihnește noaptea

Avem tendința de a asocia somnul cu un moment de odihnă și pace și ne imaginăm că și creierul nostru „se oprește”. Dar acest lucru nu este adevărat: creierul este activ în timp ce dormim. Așa visăm.

9. Unii oameni visează în alb și negru

De cele mai multe ori, visăm în culori, dar unii oameni o fac în alb și negru. De fapt, s-ar putea să visezi și în alb și negru în cazuri izolate. Ți s-a întâmplat?

10. Majoritatea oamenilor nu pot citi în vis

Some figure
Citirea timpului în vis este ceva ce nu toată lumea poate face.

Ai avut vreodată un vis în care citeai? Sau unul în care erai pe punctul de a da un examen? Citirea unui text în vis nu este o sarcină simplă și, de fapt, mulți oameni nu o pot face. Acesta este motivul pentru care există atât de multe vise cu examene picate! Același lucru este valabil și pentru citirea timpului.

11. Animalele ar putea și ele să viseze

Nu a fost dovedit (de fapt, este foarte complicat de dovedit). Cu toate acestea, credem că și animalele visează. Ți-ai văzut câinele scuturându-și labele și gemând în timp ce dormea? Cea mai ușoară explicație este faptul că visează!

12. Uneori este posibil să ne ghidăm și să ne schimbăm visele

Visele lucide apar atunci când suntem conștienți de ceea ce visăm și, cumva, putem schimba visul după bunul plac.

13. Visăm mai multe lucruri negative decât lucruri pozitive

Oamenii de știință nu știu de ce. Însă diverse investigații au concluzionat faptul că visele negative tind să fie mai frecvente decât cele pozitive. Emoții precum anxietatea, frica și disperarea au apărut mai des în studii decât fericirea și dragostea.

14. Curiozități despre somn: și orbii visează

A nu vedea nu îi împiedică pe orbi să viseze. De fapt, mulți visează imagini, în timp ce alții o fac prin celelalte simțuri, cum ar fi atingerea, mirosul sau auzul.

Citește mai mult:

Prinzător de vise sau Dreamcatcher: originea acestuia

15. Visăm doar fețe pe care le-am văzut

Acum știi: dacă visezi vreodată că ești urmărit/ă sau atacat/ă și poți vedea fața agresorului, este cineva pe care îl cunoști sau pe care l-ai văzut undeva!

Te-am surprins cu aceste curiozități despre vise? Cu siguranță că atunci când te vei culca, îți vei aminti câteva dintre aceste informații distractive. Vise plăcute!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martin Dresler, Stefan P. Koch, Renate Wehrle, Victor I. Spoormaker, Florian Holsboer, Axel Steiger, Philipp G. Sämann, Hellmuth Obrig, Michael Czisch; “Dreamed Movement Elicits Activation in the Sensorimotor Cortex”, Current Biology, 21, (1-5) November 8, 2011, DOI:10.1016/j.cub.2011.09.029
  • Empson, J. (2002). Sleep and dreaming (3rd ed.). New York: Palgrave/St. Martin’s Press. Hall, C., & Van de Castle, R. (1966). The Content Analysis of Dreams. New York: Appleton-Century-Crofts.
  • Schredl, M., Ciric, P., Götz, S., & Wittmann, L. (2004). Typical dreams: Stability and gender differences. The Journal of Psychology 138 (6): 485.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.