3 rețete cu linte pentru toată familia
Mănânci leguminoase acasă? Lintea este printre cele mai nutritive leguminoase. Acestea sunt foarte versatile și pot fi incluse în toate felurile de mâncare. Însă, în multe case, oamenii abia le mănâncă. Prin urmare, îți împărtășim 3 rețete cu linte pe care toată familia le va adora!
Nu uita faptul că recomandările nutriționale indică importanța consumului de leguminoase de cel puțin două ori pe săptămână. Acest lucru se datorează conținutului lor ridicat de proteine de calitate. În cazul specific al lintei, aceasta oferă:
- Carbohidrați cu digestie lentă, în principal sub formă de amidon, urmați de oligozaharide
- Proteine de bună calitate, în special lizină
- Fibre solubile și insolubile
- Acizi grași polinesaturați
- Minerale precum calciul, potasiul, magneziul, fosforul și zincul
- Vitamine B (niacină, tiamină, B6 și folati)
Am ales 3 rețete ușoare cu linte, care sunt perfecte pentru copii. În plus, avem și idei pentru mâncăruri calde și reci pe care le poți servi la un picnic în parc sau le poți lua la plajă. Hai să gătim linte!
3 rețete cu linte pentru toată familia
Pregătește-te să gătești tot felul de preparate cu linte! Acestea sunt foarte versatile, iar valoarea lor nutrițională le face să merite să fie încorporate în dieta familiei tale. De asemenea, sunt foarte ieftine!
Poți combina lintea cu carne și legume, o poți folosi pentru a pregăti o tocană gustoasă sau poți opta pentru o salată sănătoasă. Opțiunile sunt nelimitate și depind doar de imaginația ta. Iată câteva idei!
1. Supă de linte și lapte de cocos
Aceasta este probabil una dintre cele mai exotice rețete cu linte pe care le-am descoperit. Adăugarea de lapte de cocos oferă acestei supe o cremozitate unică. Încearc-o și tu!
Ingrediente
- 2 cepe medii
- 200 g linte roșie
- 20 g ghimbir ras
- 400 ml lapte de cocos
- 300 ml supă de legume
- 1/2 kilogram de roșii
- 2 căței de usturoi
- 200 g iaurt grecesc
- Sucul unei lămâi
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- Mentă (după gust)
- Sare și piper (după gust)
Mod de preparare
- Mai întâi, pregătește supa de legume și pune-o deoparte.
- Apoi, toacă mărunt ceapa și păstreaz-o pentru mai târziu.
- Spală bine roșiile, curăță-le și taie-le în cuburi mici. Pune-le deoparte.
- După aceea, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie.
- Adaugă ceapa tocată și cei doi căței de usturoi zdrobiți. Amestecă de câteva ori.
- Apoi, adaugă ghimbirul ras și amestecă.
- După un minut, adaugă cuburile de roșii, supa de legume, laptele de cocos și lintea.
- Condimentează cu sare și piper după gust.
- Lasă supa să dea în clocot, apoi redu focul și gătește-o timp de 15 până la 20 de minute.
- Apoi, adaugă iaurtul grecesc și menta tocată.
- În cele din urmă, adaugă și sucul de lămâie și, dacă dorești, decorează supa cu câteva frunze de mentă.
Încearcă și:
2. Rețete cu linte: vinete umplute
Vinetele sunt alcătuite în principal din apă, motiv pentru care sunt consumate în curele de slăbire. Combină-le cu linte pentru a crea un fel de mâncare delicios, ideal pentru a-l lua la birou.
Ingrediente
- 150 g linte fiartă
- 2 vinete
- 1 ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 1/2 ardei roșu
- 1 morcov mediu
- 100 ml supă de legume
- Sos de roșii (cât ai nevoie)
- Nucșoară, chimen și turmeric (după gust)
- Sare și piper (după gust)
- Parmezan
Mod de preparare
- Mai întâi, taie vinetele în jumătate și fă mici tăieturi în pulpă în formă de grilă.
- Apoi, așază jumătățile de vinete pe o foaie de copt, condimentează după gust și gătește-le în cuptor la 200 °C (aproximativ 400 °F), până când sunt coapte bine (aproximativ 30 de minute).
- În timp ce vinetele se coc, taie legumele în cubulețe mici și sotează-le până se înmoaie complet.
- Apoi, adaugă roșia zdrobită și condimentele. Gătește câteva minute și adaugă lintea. Lăsă totul să gătească până se îngroașă sosul.
- Când sunt gata, scoate vinetele din cuptor. Scoate pulpa din vinete și pune-o peste linte. Amestecă puțin și, după câteva minute, adaugă supa. Fierbe totul.
- Apoi, gustă lintea și adaugă sare și piper dacă este necesar.
- În cele din urmă, umple jumătățile de vinete cu linte și legume, presară puțin parmezan deasupra și încălzește-le în cuptor pentru câteva minute, până când brânza se topește puțin. Este gata!
Îți recomandăm:
3. Rețete cu linte: salată
Această salată este una dintre cele mai bune rețete cu linte care pot fi luate la picnic sau la plajă, precum și la birou. Este un fel de mâncare complet, gustos și foarte hrănitor. Vrei să-l încerci acum?
Ingrediente
- 200 g linte fiartă
- 1/2 ardei verde
- 1/2 ardei roșu
- 1 arpagic
- 1 roșie
- Frunze de busuioc (după gust)
- Ulei de măsline extravirgin (după gust)
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
- Mai întâi, spală bine ardeii, îndepărtează semințele și taie-i în cuburi mici.
- Apoi, toacă arpagicul și taie roșia cubulețe.
- Pune lintea gătită într-un castron și adaugă legumele.
- Condimentează după gust și stropește cu ulei de măsline extravirgin.
- Ornează cu frunze de busuioc și bucură-te de salata de linte!
Notă: Poți adăuga, de asemenea, ton, batoane de crab, morcovi, broccoli, măsline și orice altceva îți place!
Vrei să adaugi leguminoase la mesele săptămânale? După cum poți vedea, rețetele cu linte pot fi extrem de variate, așa că nu te vei plictisi niciodată de ele. Alternează rețetele și bucură-te de beneficiile leguminoaselor!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fundación Española de Nutrición. Lentejas. http://www.fen.org.es/index.php/alimentacion/alimento/lentejas
- Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Informe sobre Legumbres, Nutrición y Salud. http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/noticias/2017/Informe_Legumbres_Nutricion_Salud.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Berenjena. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/berenjena.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.