Logo image
Logo image

3 supe care refac organismul după diaree

3 minute
Atunci când ai probleme la stomac, este indicat să adopți o dietă ușoară, care să conțină și grăsimi sănătoase. Refacerea organismului presupune recuperarea energiei pierdute, iar supele sunt o alegere excelentă în acest sens. 
3 supe care refac organismul după diaree
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Problemele la stomac sunt întotdeauna supărătoare. Acestea pot apărea dacă nu ți-a priit ceva sau dacă suferi de anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul colonului iritabil. În aceste situații, este foarte indicat să consumi supe care refac organismul după diaree. Acestea sunt hidratante și hrănitoare. 

Rețetele de mai jos oferă organismului doze mici de grăsime, care ajută la recuperarea energiei pierdute. În cazul în care ai diaree, este recomandat să adopți o dietă bazată pe alimente ușoare, care nu încarcă sistemul digestiv. Iată câteva opțiuni simple și benefice.

Some figure

Supă cu orez și morcovi

Problemele la stomac impun un regim alimentar, iar orezul nu poate lipsi din el. Când vine vorba de supe care refac organismul după diaree, orezul este foarte important, deoarece este o sursă de nutrienți care ameliorează disconfortul.

Ingrediente

  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă mică
  • ½ cană de orez (100 g)
  • 1 legătură de coriandru sau pătrunjel
  • Zeama unei jumătăți de lămâie
  • 3 căni de supă de pui (750 ml)
  • 1 fir de mentă
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 2 bucăți de piept de pui fără piele la grătar (aproximativ 150 g)

Mod de preparare

  1. Încălzește supa de pui într-o oală. Adaugă morcovul curățat și tăiat în bucăți mici și ceapa tocată.
  2. După ce amestecul dă în clocot, adaugă orezul, pătrunjelul, coriandrul și menta. 
  3. Lasă preparatul să fiarbă la foc mic timp de cel puțin 20 de minute sau până când orezul se înmoaie și morcovul este fiert.
  4. Scoate ceapa și ierburile aromatice.
  5. Adaugă sare după gust.
  6. Taie pieptul de pui în fâșii și pune-l pe grătar, condimentându-l doar cu sare. Nu folosi niciun alt condiment sau dressing.
  7. Pune fâșiile de piept de pui pe farfurie, adaugă câteva picături de ulei de măsline și stropește cu zeamă de lămâie.

Alte supe care refac organismul după diaree

Tăițeii, la fel ca orezul, în combinație cu pui și morcovi, sunt folosiți pentru prepararea unor supe care refac organismul după diaree. Aceste paste se mestecă și se digeră ușor.

Some figure

Supă cu tăiței, țelină și morcovi

Supa cu tăiței, țelină și morcovi este alegerea ideală pentru micuții din familie. Aceasta stimulează pofta de mâncare pierdută și ajută la refacerea florei intestinale.

Ingrediente

  • 2 piepturi de pui fără piele (120 g)
  • 2 tije mici de țelină
  • 3 morcovi de dimensiuni medii tăiați
  • 2 cartofi tăiați cubulețe
  • 1 praz
  • 1 ceapă mare tăiată în două
  • 4 fire de pătrunjel
  • 2 căni de tăiței (250 g)
  • 8 căni de apă (2 l)
  • Sare (după gust)

Mod de preparare

  1. Condimentează piepturile de pui cu puțină sare.
  2. Spală și taie legumele. Pune-le în cratița cu apă și lasă-le să fiarbă la foc mare.
  3. Adaugă puiul. Lasă amestecul la fiert cel puțin 10 minute.
  4. Adaugă pătrunjelul. Lasă preparatul să fiarbă până când se înmoaie cartofii și morcovii.
  5. Adaugă tăițeii și lasă-i să fiarbă 5 minute.
  6. Când pui supa în farfurie, poți adăuga și bucățele de pâine prăjită. Acestea oferă o textură crocantă, care este pe placul adulților și al copiilor deopotrivă.

Supă consommé

Ingrediente

  • 2 pulpe de pui
  • 2 morcovi mijlocii
  • 2 cartofi mijlocii
  • 1 cățel de usturoi
  • ½ de ceapă
  • 1 praz
  • 2 fire de pătrunjel
  • 8 căni de apă (2 l)
  • 2 felii de pâine prăjită
  • Sare (după gust)

Mod de preparare

  1. Spală bine puiul și curăță posibilele urme de arsură.
  2. Curăță toate legumele, taie-le în jumătate și pune-le într-o cratiță mare.
  3. Adaugă 2 l de apă în cratiță, apoi adaugă usturoiul, prazul și pătrunjelul. La final, adaugă puiul.
  4. Pune cratița pe aragaz la foc mare. Când amestecul începe să fiarbă, dă focul la mic. Lasă-l să fiarbă pentru cel puțin 2 ore sau până când carnea de pui se înmoaie bine.
  5. Adaugă sare după gust și lasă supa să fiarbă încă 5 minute.
  6. Servește supa în farfurii adânci și pune pâine prăjită deasupra.

Această supă consommé are efecte benefice asupra stomacului, ajutând la refacerea sa. O poți consuma după sărbători, atunci când ești mahmur, etc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.