Logo image
Logo image

4 activități benefice pentru sănătatea inimii

4 minute
Deși există multe exerciții care ajută la menținerea sănătății inimii, este important să găsești unul care ți se potrivește și îți satisface nevoile, astfel încât să-l poți include cu ușurință în rutina ta de zi cu zi.
4 activități benefice pentru sănătatea inimii
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Există o serie de activități benefice pentru sănătatea inimii care ajută acest organ să funcționeze în condiții optime. Acestea sunt, în cea mai mare parte, exerciții cardiovasculare care întăresc inima.

Nu contează dacă ești copil, tânăr, adult sau vârstnic. Aceste activități sunt ideale pentru orice grupă de vârstă. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva exerciții pe care le poți practica pentru sănătatea inimii. Unele necesită o sală de gimnastică, însă multe se pot face și acasă sau în aer liber. Toate sunt benefice!

4 activități benefice pentru sănătatea inimii

Some figure

Să aruncăm o privire la câteva exerciții foarte simple care îți ajută inima să funcționeze mai bine și pe care este posibil să le cunoști sau să le fi practicat deja. Cel mai important este că le incluzi în rutina ta zilnică sau să le practici de cel puțin trei ori pe săptămână. Inima ta îți va mulțumi!

1. Mersul pe jos în natură

Mersul pe jos în natură (drumețiile) reprezintă un exercițiu uimitor care ajută inima să funcționeze mai bine. Este o activitate cu impact foarte scăzut asupra articulațiilor, care te conectează cu natura. În plus, îți permite să descoperi trasee noi și chiar să îți faci prieteni, deoarece pe traseu te poți întâlni cu mulți amatori de drumeții.

  • Nu trebuie să fii într-o formă fizică excelentă pentru a face drumeții și nu există niciun risc atunci când practici această formă de activitate. Este foarte plăcut să mergi pe jos în natură. Uneori chiar uiți că faci exerciții fizice.

În general, mersul pe jos este o activitate extrem de recomandată care mărește rezistența, crește fluxul de oxigen și îți întărește inima.

Citește mai mult:

6 beneficii ale mersului pe jos zilnic

2. Înotul

Some figure

Înotul este o activitate foarte populară care oferă un antrenament complet. În timp ce înoți, toți mușchii corpului sunt lucrați și tonifiați. Înotul este un exercițiu cardiovascular. Prin urmare, este ideal dacă vrei să-ți întărești inima.

Înotul, ca și drumeția, are un impact redus asupra articulațiilor, de aceea este recomandat atât copiilor, cât și vârstnicilor. Este ideal la orice vârstă.

Dacă ai anumite probleme de sănătate și nu poți efectua decât exerciții fizice cu impact redus, atunci înotul este opțiunea perfectă pentru tine.

3. Mersul pe bicicletă

Some figure

În zilele noastre, ciclismul a devenit atât de important, încât mulți oameni îl practică. Îl poți exersa singur sau în grup. În grup va fi întotdeauna mai distractiv, iar cei din jur te vor motiva mai mult.

Mersul pe bicicletă este ideal pentru a-ți îmbunătăți rezistența și pentru persoanele în vârstă care au probleme cu șoldurile. Aceștia vor putea practica o activitate fizică fără ca aceasta să aibă un impact ridicat asupra oaselor și articulațiilor.

Ciclismul crește forța inimii. Nu ai bicicletă sau cauți o alternativă? Există câteva variante, cum ar fi mersul pe bicicleta statică în sala de fitness sau participarea la cursuri de spinning care au o intensitate mai ridicată. Spinningul nu este recomandat însă pentru persoanele în vârstă, intensitatea acestuia fiind mult prea mare pentru ei.

Citește mai mult:

Alte tipuri de activități benefice pentru sănătatea inimii

Some figure

Există și alte tipuri de activități fizice care ajută inima să funcționeze mai bine, cum ar fi fotbalul, tenisul sau baschetul. De asemenea, opțiunile prezentate mai sus pot fi combinate cu activități de tipul artelor marțiale sau chiar yoga.

De ce ajută yoga la funcționarea mai bună a inimii? Atunci când practici yoga, organismul este eliberat de stres, una dintre cauzele apariției multor boli cardiovasculare. Nu ar trebui să subestimezi această practică sau alte activități similare, deoarece acestea au multe beneficii pentru sănătatea inimii.

Opțiunea ideală este să alegi o activitate care îți face plăcere și care te motivează, astfel încât să o poți include cu ușurință în rutina ta zilnică. De asemenea, este esențial ca activitatea aleasă să se potrivească stilului tău de viață.

De exemplu, dacă la sala de fitness la care mergi ora de spinning se ține dimineața, dar tu lucrezi în acel moment, alege o altă activitate care îți face plăcere și care se desfășoară într-un alt moment alt zilei.

Există întotdeauna opțiuni și, așa cum ai putut observa, există multe exerciții care îți ajută inima să funcționeze și care o întăresc. Chiar și mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi aduce multe beneficii sănătății.

Nu este deloc greu. Încă stai pe gânduri?!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/es/
  • Johnston, B. 2018. Panorama general del ejercicio. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es/professional/temas-especiales/ejercicio/panorama-general-del-ejercicio#v1116062_es
  • Corliss, J. 2016. Health benefits of hiking: Raise your heart rate and your mood. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-hiking-raise-your-heart-rate-and-your-mood-2016092810414
  • Mitten, D., Overholt, J. R., Haynes, F. I., D’Amore, C. C., & Ady, J. C. (2018). Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine, 12(4), 302–310. https://doi.org/10.1177/1559827616658229
  • Yuan WX, Liu HB, Gao FS, Wang YX, Qin KR. Effects of 8-week swimming training on carotid arterial stiffness and hemodynamics in young overweight adults. Biomed Eng Online. 2016;15(Suppl 2):151. Published 2016 Dec 28. doi:10.1186/s12938-016-0274-y
  • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger‐Nash, B. and Kohlberger, T. (2011), Health benefits of cycling: a systematic review. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 21: 496-509. doi:10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x
  • Jayasinghe, S. R. (2004). Yoga in cardiac health (A Review). European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, 11(5), 369–375. https://doi.org/10.1097/01.hjr.0000206329.26038.cc

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.