Remedii pentru mâncărimile și arsurile vaginale
Femeile prezintă un risc crescut de a experimenta infecții genitale față de bărbați. În general, aceste infecții sunt însoțite de simptome precum mâncărimile, inflamațiile, iritațiile, senzațiile de arsură și, în unele cazuri, modificări ale secrețiilor vaginale.
Simptomele menționate sunt mai intense la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 40 de ani. Trebuie însă să reținem că acestea pot avea o mare varietate de cauze:
- Stresul
- Eczema
- Psoriazisul
- Vaginoza bacteriană
- Modificările hormonale
- Slăbirea sistemului imunitar
- O igienă precară sau excesivă
- Infecțiile bacteriene sau fungice
- Bolile venerice
Remediile naturale chiar funcționează?
Conform medicinei alternative, există anumite remedii naturiste care pot fi folosite pentru a trata vaginoza bacteriană, precum și simptome ca mâncărimile și arsurile vaginale. Însă acestea nu trebuie niciodată considerate a fi înlocuitori pentru produsele farmaceutice prescrise de medicul tău.
Majoritatea remediilor naturiste recomandate de medicina alternativă conțin ingrediente despre care se presupune că au proprietăți antimicrobiene și care pot facilita eliminarea cauzei de bază. Însă eficiența acestor ingrediente este deseori exagerată.
Citește și:
Hai să trecem în revistă câteva din remediile naturiste frecvent propuse pentru tratarea infecțiilor vaginale și să vedem dacă într-adevăr funcționează.
1. Iaurtul
Unul din cele mai populare remedii pentru infecțiile și disconfortul vaginal este iaurtul.
Multe persoane cred că acidul lactic și bacteriile din componența iaurtului natural pot să amelioreze mâncărimile și arsurile vaginale și să reducă riscul de infecții.
Reține însă că aplicarea iaurtului în interiorul vaginului nu va elimina infecțiile actuale sau preveni disconfortul în viitor, chiar dacă îl folosești în fiecare zi. Nu există studii științifice care să suțină folosirea acestui remediu natural.
2. Oțetul de mere
Ideea că oțetul de mere are proprietăți antibacteriene și antimicotice și că poate fi folosit pentru a elimina bacteriile și ciupercile, precum și pentru a regla pH-ul natural al vulvei a câștigat multă popularitate în ultimii ani. Însă medicii nu recomandă folosirea acestui remediu în niciun caz, nici măcar ca adjuvant pentru tratamentul medicamentos.
Ar putea să te intereseze:
Aplicarea topică de oțet de mere poate cauza reacții adverse cutanate, în special la nivelul regiunii genitale.
3. Usturoiul
Una din cele mai greșite concepții care circulă pe internet la momentul de față este ideea că usturoiul are puternice proprietăți antibacteriene și antibiotice, capabile să elimine bacteriile și drojdiile implicate în infecțiile vaginale.
Însă, până în prezent, nu există dovezi suficiente pentru a susține aceste afirmații. Așadar, nu recomandăm folosirea usturoiului pentru a trata orice disconfort sau infecție.
Aplicarea serului cu vitamina E, a iaurtului sau a usturoiului pe regiunea genitală nu va elimina infecțiile sau stimula sistemul imunitar.
Sfaturi pentru a evita mâncărimile și arsurile vaginale
- Curăță-ți vaginul din față spre spate.
- Fă duș după antrenament și usucăte adecvat.
- Evită să te scarpini pentru a preveni iritațiile.
- Poartă lenjerie intimă din bumbac. Dacă experimentezi mâncărimi, schimbă-ți lenjeria de cel puțin 2 ori pe zi.
- Încearcă să dormi fără lenjerie intimă până când mâncărimile dispar.
- Evită băile cu spumă, șervețele umede parfumate și loțiunile vaginale. În schimb, folosește un săpun cu pH neutru, astfel încât să nu alterezi pH-ul regiunii tale intime.
Înainte de a folosi orice remediu, este bine să consulți un medic și să-i urmezi îndeaproape instrucțiunile. Nu uita, deși poate părea inofensiv, aplicarea de alimente ca iaurtul sau usturoiul pe o regiune atât de delicate precum vaginul poate avea reacții adverse grave, agravând problema inițială. Este important să fii sceptică când vine vorba de orice remedii naturale „magice” de pe internet care promit rezultate fantastice.
Dacă ai încercat remediile prezentate anterior și nu ai observat nicio ameliorare, consultă un medic ginecolog de încredere pentru a te supune unui control amănunțit și a primi un diagnostic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Darvishi, Maryam et al. “The Comparison of vaginal cream of mixing yogurt, honey and clotrimazole on symptoms of vaginal candidiasis” Global journal of health science vol. 7,6 108-16. 3 Apr. 2015, doi:10.5539/gjhs.v7n6p108
- Bitew, Adane et al. “Prevalence of Bacterial Vaginosis and Associated Risk Factors among Women Complaining of Genital Tract Infection” International journal of microbiology vol. 2017 (2017): 4919404.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.