5 factori de risc pentru depresie
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Știi care sunt principalii factori de risc pentru depresie? Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție. Cei care sunt deprimați au sentimente profunde de tristețe, pe lângă iritabilitate, pierderea interesului pentru viață și schimbări de comportament.
Originea acestei afecțiuni poate fi biologică sau bazată pe circumstanțe. Experții spun că depresia este adesea cauzată de modificări în chimia creierului sau că apare ca urmare a dezechilibrelor hormonale, factorilor de mediu sau efectelor anumitor evenimente sau situații. Însă depresia poate proveni și din anumite obiceiuri proaste.
5 factori de risc pentru depresie
Este important de știut că nu toate perioadele de tristețe severă reprezintă o depresie. O persoană poate trece prin evenimente triste și traumatice, fără a experimenta simptome suficient de severe pentru a fi diagnosticată cu depresie.
Profesioniștii din domeniul medical identifică această boală ca fiind o afecțiune medicală gravă, deoarece depresia poate avea consecințe fatale dacă nu este tratată corect.
Calitatea vieții unei persoane cu depresie este redusă drastic, iar aceasta poate ajunge în punctul în care se simte incapabilă să își finalizeze activitățile zilnice. Uneori, depresia poate duce chiar la dezvoltarea altor probleme de sănătate.
Depresia este o tulburare foarte complexă. Din acest motiv, nu există nicio cauză care să explice dezvoltarea acestei boli. De fapt, cercetătorii au identificat zeci de factori de risc pentru depresie.
Cel mai îngrijorător fapt este că avem tendința de a trece cu vederea multe dintre aceste lucruri, deoarece sunt parte din stilul nostru de viață.
Află în cele ce urmează care sunt principalii factori de risc pentru depresie!
1. O dietă dezechilibrată
Consumul de alimente tip fast food a fost asociat cu nenumărate probleme de sănătate, inclusiv cu o susceptibilitate mai mare la stres și depresie.
Alimentația precară este foarte des legată de problemele de sănătate mintală, inclusiv de depresie. Deși este ușor să ignori nevoia de a mânca bine, o dietă dezechilibrată poate provoca schimbări la nivelul sistemului nervos și în chimia creierului.
De exemplu, consumul frecvent de grăsimi oxidate și alimente tip fast food este asociat cu un risc mai mare de apariție a depresiei și a stresului. Deși aceste preparate îți pot oferi plăcere temporară, consumul lor poate duce și la instalarea depresiei din cauza schimbărilor ce survin în activitatea hormonală.
Prin urmare, încearcă să adopți o dietă sănătoasă, bogată în surse de acizi grași omega 3, proteine, antioxidanți, vitamine și minerale.
Citește mai mult:
2. Somnul insuficient
Dacă vrei să ai o calitate ridicată a vieții, în mod ideal, va trebui să dormi între 7 și 8 ore pe zi, fără întrerupere.
În această perioadă, corpul desfășoară o serie de procese pe care nu le poate îndeplini în alte momente ale zilei. Prin urmare, dacă te confrunți cu întreruperi ale somnului sau ai probleme în a adormi, poți resimți mai multe efecte negative.
Este important de știut că insomnia și alte tulburări ale somnului sunt strâns legate de depresie. De fapt, unele studii sugerează că persoanele care nu dorm bine au un risc de până la 10 ori mai mare de a suferi de depresie în comparație cu cei care dorm corect.
3. Utilizarea excesivă a rețelelor sociale
Studiile recente au arătat o corelație între utilizarea excesivă a rețelelor sociale și comportamentele depresive.
În ultimii ani, s-au făcut mai multe studii privind utilizarea rețelelor sociale și tulburările de sănătate mintală. Rețelele sociale reprezintă factori de risc pentru depresie atunci când abuzăm de ele.
Un studiu publicat în Journal of Social and Clinical Psychology a concluzionat că utilizarea rețelelor sociale poate juca un rol important în dezvoltarea emoțiilor negative, cum ar fi depresia și senzația de singurătate. Factori precum comparația socială constantă sau bullying-ul pot explica aceste efecte negative.
Deși utilizarea rețelelor sociale cu moderație nu are de obicei un impact ridicat, rămânerea pe aceste platforme pentru perioade îndelungate poate fi nocivă pentru sănătatea creierului. Prin urmare, recomandarea generală este să-ți setezi limite sau să reduci utilizarea acestora.
4. Consumul excesiv de alcool
Abuzul de băuturi alcoolice poate provoca modificări ale activității creierului, cauzând sau agravând episoade de depresie.
Alcoolicii nu își pot îndeplini, de obicei, obligațiile de muncă și familie, ceea ce contribuie la apariția consecințelor negative. Cel mai îngrijorător lucru este că atunci când cineva suferă atât de alcoolism, cât și de depresie, renunțarea la dependență devine și mai dificilă.
Prin urmare, cei care suferă de depresie și fac abuz de alcool necesită sprijin profesionist și familial constant. De asemenea, bolnavul trebuie să participe la diferite tipuri de terapie.
5. Un mediu toxic
Mediul de lucru reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru depresie. Acesta are o putere semnificativă asupra stării tale de spirit și, prin urmare, îți poate afecta sănătatea mintală.
Mulți pacienți care suferă de stres, anxietate și depresie lucrează în medii tensionate sau toxice. Ce înseamnă asta? Orice, de la hărțuire, suprasolicitare, salarii mici și relații nesănătoase cu colegii sau șefii. Toți acești factori pot duce la depresie, deoarece contribuie la perturbarea psihicului. Stresul în exces crește producția de cortizol și alți hormoni.
Poți încerca să eviți depresia cauzată de locul de muncă, punând în aplicare câteva strategii simple. De exemplu, fă pauze pentru a te odihni, evită să lucrezi prea mult și îmbunătățește confortul de la serviciu cu muzică relaxantă și aromaterapie.
Îți recomandăm:
Ai grijă de sănătatea ta și evită acești factori de risc pentru depresie
Ai identificat în viața ta vreunul dintre acești cinci factori de risc care pot duce la depresie? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, începe să iei măsuri pentru a încerca să îți schimbi stilul de viață, astfel încât să poți preveni consecințele negative.
Nu uita că depresia este o boală gravă care necesită tratament profesionist. Dacă te confrunți cu simptome de depresie, solicită imediat ajutorul unui specialist în domeniu.
Depresia este tratabilă, dar nu întotdeauna poate fi prevenită. În orice caz, încearcă să ții cont de acești factori de risc pentru a reduce probabilitatea de a suferi de depresie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tsuno, N., Besset, A., & Ritchie, K. (2005). Sleep and depression. Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.4088/JCP.v66n1008
- Benca, R. M., & Peterson, M. J. (2008). Insomnia and depression. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(08)70010-8
- Woods, H. C., & Scott, H. (2016). #Sleepyteens: Social media use in adolescence is associated with poor sleep quality, anxiety, depression and low self-esteem. Journal of Adolescence. https://doi.org/10.1016/j.adolescence.2016.05.008
- Hunt, M. G., Marx, R., Lipson, C., & Young, J. (2018). No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression. Journal of Social and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1521/jscp.2018.37.10.751
- Taylor, D. J., Lichstein, K. L., Durrence, H. H., Reidel, B. W., & Bush, A. J. (2005). Epidemiology of insomnia, depression, and anxiety. Sleep. https://doi.org/10.1093/sleep/28.11.1457
- Boden, J. M., & Fergusson, D. M. (2011). Alcohol and depression. Addiction. https://doi.org/10.1111/j.1360-0443.2010.03351.x
- Bonde, J. P. E. (2008). Psychosocial factors at work and risk of depression: A systematic review of the epidemiological evidence. Occupational and Environmental Medicine. https://doi.org/10.1136/oem.2007.038430
- Health and Safety Executive. (2018). Work related stress, anxiety and depression statistics in Great Britain, 2018. In Health and Safety Executive. https://doi.org/10.1083/jcb.201205106
-
Li, Y., Lv, M. R., Wei, Y. J., Sun, L., Zhang, J. X., Zhang, H. G., & Li, B. (2017). Dietary patterns and depression risk: a meta-analysis. Psychiatry research, 253, 373-382.
-
Riemann, D., & Voderholzer, U. (2003). Primary insomnia: a risk factor to develop depression?. Journal of affective disorders, 76(1-3), 255-259.
-
Thase, M. E., Salloum, I. M., & Cornelius, J. D. (2001). Comorbid alcoholism and depression: treatment issues. The Journal of Clinical Psychiatry.
-
Evolahti, A., Hultcrantz, M., & Collins, A. (2006). Women’s work stress and cortisol levels: a longitudinal study of the association between the psychosocial work environment and serum cortisol. Journal of psychosomatic research, 61(5), 645-652.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.