5 trucuri ca să-ți protejezi pancreasul
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Pancreasul este un organ pe care tindem să-l ignorăm până în momentul în care se îmbolnăvește. Localizat în spatele stomacului, el este responsabil de secreția unor sucuri necesare digestiei. În acest articol îți vom prezenta câteva trucuri ca să-ți protejezi pancreasul corespunzător.
1. Consumă legume crucifere
Probabil ai auzit deja că broccoli-ul ar putea fi încorporat în tratamente împotriva cancerului colorectal. Ei bine, acesta și celelalte legume crucifere (varza de Bruxelles, conopida etc.) conțin o substanță numită glucozinolat fitochimic, pe care organismul uman o convertește în izotocianați.
Conform unor studii efectuate în laborator asupra culturilor de celule, izotocianații au abilitatea de a inhiba dezvoltarea și răspândirea tumorilor pancreatice.
Ca să-ți protejezi pancreasul, te sfătuim să servești o farfurie de broccoli gătit la aburi de două ori pe săptămână. Ai însă grijă: consumul de legume crucifere nu este indicat celor care suferă de probleme tiroidiene.
2. Spune nu tutunului
Dacă ești dependent de tutun, a venit momentul să renunți la acest obicei nesănătos. Pe lângă faptul că îți pot afecta starea generală de sănătate, țigările îți cresc riscul de a dezvolta cancer pancreatic.
Atât bunăstarea ta, cât și cea a celor din jurul tău este în joc. Merită să iei toate măsurile necesare pentru a alunga tutunul din viața ta!
3. Adoptă o dietă mai sănătoasă
Ce alimente sunt nesănătoase? Suntem siguri că știi deja răspunsul la această întrebare:
- Prăjelile
- Alimentele procesate
- Făina rafinată
- Zaharurile
- Produsele alimentare industriale
- Băuturile carbogazoase
Într-adevăr, asemenea alimente au deseori un gust foarte bun. Tânjim după ele atunci când ajungem acasă obosiți, stresați și copleșiți de anxietate, simțind parcă nevoia să ne deconectăm de problemele zilnice.
Însă acest obicei este o mare greșeală. Nu vei simți efectele negative imediat, dar alimentele nesănătoase, bogate în grăsimi și alte substanțe nocive, afectează în mod direct pancreasul.
Citește și:
Cercetările științifice sugerează că o alimentație deficitară este una din principalele cauze ale cancerului pancreatic. Nu ezita să-ți schimbi obiceiurile alimentare chiar azi. Desigur, nu uita să eviți și băuturile alcoolice.
4. Învață cum să-ți detoxifiezi pancreasul
Ai încercat vreodată să-ți detoxifiezi pancreasul? După cum bine știi, acest organ are rolul de a sintetiza o serie de enzime esențiale digestiei. Dacă pancreasul tău este bolnav sau saturat cu toxine, este posibil să experimentezi dezechilibre hormonale care pot cauza, de pildă, diabet.
Așadar, este indicat să-ți detoxifiezi periodic pancreasul. Acest proces este simplu și constă în a bea 10 pahare de lichide în fiecare zi. Mai jos îți vom prezenta câteva sucuri și infuzii utile în acest scop.
Este esențial să urmezi o dietă bogată în antioxidanți. Cu alte cuvinte, consumă multe fructe precum:
- Portocale
- Kiwi
- Mango
- Căpșuni
Aceste alimente susțin detoxifierea pancreasului și fortifică acest organ.
5. Bea sucuri ca să-ți protejezi pancreasul
Îți plac sucurile naturale? Aceste băuturi oferă numeroase beneficii pentru sănătatea pancreatică, putând regenera funcțiile acestui organ.
Te sfătuim să consumi sucuri naturale după-amiaza sau în timpul mesei. Cele din fructe sunt în mod special benefice dacă sunt consumate dimineața.
S-ar putea să te intereseze:
Nu uita, sucurile din fructe și legume trebuie servite pe stomacul gol. Este indicat să eviți să bei orice alt lichid timp de o oră după ce le-ai consumat. De asemenea, nu le îndulci cu zahăr.
Suc de varză, morcovi și salată verde
Ingrediente
- 1 cană de varză de Bruxelles gătită la aburi
- 1 pahar de suc de morcovi
- 1/2 pahar de apă
- 1 tijă de țelină
Indicații
- Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le.
- Soarbe încet sucul obținut.
Suc de anghinare și aloe vera
Ingrediente
- 1 cană de suc de aloe vera (pulpa gelatinoasă din interiorul plantei)
- 1 inimă de anghinară (fiartă în prealabil)
- Zeama obținută dintr-o lămâie
- 1/2 cană de apă caldă
Indicații
- Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le până obții un lichid omogen.
- Vei obține un suc cald, a cărui consistență este groasă.
- Consumă-l la prânz.
Suc de papaya și semințe de in
Ingrediente
- 1 papaya mare, feliată
- 1 lingură de semințe de in sub formă de pulbere
- 1/2 pahar de apă
- 3 migdale
Indicații
- Te sfătuim să bei acest suc dimineața. Nu este deloc greu să-l prepari!
- Procesează bine toate ingredientele cu ajutorul unui robot de bucătărie.
- Soarbe sucul treptat pe tot parcursul dimineții și vei obține toți nutrienții de care ai nevoie ca să-ți începi ziua cu dreptul și să-ți protejezi pancreasul.
Poftă bună!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Murillo G, Mehta RG. Cruciferous vegetables and cancer prevention. Nutrition and Cancer 2001;41(1-2):17-28.
- Sánchez S. Blog del Dr. Sánchez Cabús ¿Qué es el páncreas, qué función tiene y cómo enferma? (2016).
https://www.barnaclinic.com/blog/cirugia-del-pancreas/pancreas-funcion-enferma/
- Blog Ecoagricultor, agricultura y consumo ecológico. El páncreas, funciones, alimentos y plantas medicinales beneficiosas.
https://www.ecoagricultor.com/pancreas-funciones-alimentos-plantas-medicinales/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.