Logo image
Logo image

5 trucuri utile în controlul poftei de dulce

4 minute
Consumul excesiv de zahăr este foarte nociv pentru sănătate. Următoarele trucuri te vor ajuta să-ți ții sub control pofta de dulce și să-ți reduci aportul de zahăr.
5 trucuri utile în controlul poftei de dulce
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Zahărul are un impact ridicat nu doar asupra greutății corporale, ci și asupra dispoziției. Din cauza poftei de dulce, reducerea aportului de zahăr este o provocare mai mare decât ne închipuim. Dar ce putem face pentru a facilita controlul poftei de dulce?

Oricât de greu de crezut ar părea, este foarte ușor să devii dependent de zahăr. Acest fenomen are un impact major asupra stării generale de sănătate și este considerat a fi un veritabil pericol. Zahărul rafinat creează o dependență chimică care ne obligă să-l consumăm zilnic.

În articolul de azi, îți propunem câteva trucuri utile în controlul poftei de dulce.

Consecințele consumului excesiv de zahăr

1. Deteriorarea dinților

Some figure
Zaharurile hrănesc bacteriile care distrug smalțul dinților.

Carole Palmer, profesor la Școala de Medicină Dentară din cadrul Universității Tufts (Statele Unite), ne avertizează că bacteriile responsabile pentru apariția cariilor se hrănesc cu zaharuri simple. Apoi, acest microorganisme produc acizi care distrug smalțul dentar.

Citește și:

10 motive pentru a renunța la consumul de zahăr

2. Foamea incontrolabilă

Anumite studii au descoperit o legătură directă între fructoză (un tip de zahar simplu) și leptină, hormonul care controlează senzația de foame. Conform acestora, consumul crescut de fructoză provoacă rezistență la leptină, ceea ce duce la apariția senzației de foame incontrolabilă.

3. Câștigul în greutate

Some figure
Alimentele bogate în zaharuri simple măresc aportul caloric.

Mai multe studii au demonstrat că, deși alimentele cu un conținut ridicat de zahăr sunt și bogate în calorii, acestea nu oferă o senzație de sațietate de durată. În schimb, alimentele sărace în zahăr sunt mult mai eficiente în ceea ce privește reducerea senzației de foame.

Așadar, un prim pas pentru persoanele car vor să slăbească este să consume mai puține alimente bogate în zahăr. Însă atât oamenii de știință, cât și cadrele medicale afirmă că obezitatea este o problemă cu fațete multiple și există mai mulți factori importanți, pe lângă consumul de zahăr.

4. Creșterea riscului de diabet

Când vine vorba de declanșarea diabetului, consumul de băuturi răcoritoare, băuturi energizante, dulciuri și alte alimente cu zahăr joacă un rol important. Persoanele care consumă una sau două asemenea băuturi în fiecare zi prezintă un risc crescut să sufere de diabet de tip 2.

În afară de diabet, consumul de băuturi îndulcite poate duce la îngrășare.

5. Malnutriția

Cei care obțin peste 18% din aportul caloric în urma consumului de alimente dulci sunt predispuși unor carențe nutritive (acidul folic, calciul, fierul, vitamina A și vitamina C)

Sfaturi utile în controlul poftei de dulce

1. Crește-ți aportul de proteine

Some figure
Consumul de surse de proteine te ajută să-ți controlezi pofta de dulce.

Înlocuirea alimentelor dulci cu surse de proteine reprezintă unul dintre cele mai bune moduri de a stabiliza glicemia. De fapt, în funcție de alimentele servite, o masă bogată în proteine poate să reducă absorbția zahărului și să prevină excesul de glucoză, ținând sub control pofta de dulce.

Însă asta nu înseamnă că ar trebui să servești doar friptură la fiecare masă. Alte surse sănătoase de proteine sunt leguminoasele, lintea, fasolea, ouăle și produsele lactate.

2. Crește-ți aportul de fibre

Nu este deloc greu să consumi mai multe alimente bogate în fibre. Pentru a-ți ține sub control pofta de dulce, optează pentru variante cu fibre solubile naturale, cum ar fi fructele oleaginoase, semințele de in, fructele cărnoase sau legumele.

Fibrele din componența alimentelor menționate încetinesc digestia, stabilizând glicemia. Astfel, scade pofta de dulce și riscul de diabet.

Un alt beneficiu al dietelor bogate în fibre este faptul că te vei simți sătul/ă pentru mai mult timp, deoarece alimentele consumate vor fi digerate mai lent.

3. Spune da alimentelor amărui

Unul dintre cele mai bune moduri de a combate pofta de dulce este să mănânci ceva amărui. Multe alimente amărui conțin probiotice și acizi organici, care susțin dezvoltarea bacteriilor benefice.

Un alt truc util este să adaugi puțină zeamă de lămâie în apa pe care o bei. Acizii din componența lămâilor încetinesc digestia, menținând glicemia stabilă și prevenind pofta de dulce.

4. Odihnește-te suficient și dormi bine

Some figure

Când suntem obosiți, tindem să consumăm alimente dulci pentru a combate epuizarea. Dacă te odihnești suficient, vei elimina acest factor care este o cauză posibilă a poftei de dulce.

5. Distrage-ți atenția

Nu în ultimul rând, de fiecare dată când îți este poftă de ceva dulce, încearcă să te gândești la altceva. Pofta de dulce nu durează, în general, decât 10-20 de minute. Dacă reușești să-ți distragi atenția, pofta va dispărea de la sine. Cu cât practici acest exercițiu mai des, cu atât îți va fi mai ușor să uiți de poftele nedorite.

Îți recomandăm:

Rețete de dulciuri fără zahăr pe care ar trebui să le încerci

Consumul excesiv de zahăr este foarte nociv pentru sănătate. Cele 5 trucuri prezentate în acest articol facilitează controlul poftei de dulce, astfel încât să-ți reduci aportul de zahăr.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A Narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.