6 combinații alimentare sănătoase
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Atunci când vrei să adopți o dietă echilibrată, trebuie să cunoști anumite combinații alimentare sănătoase. Multe persoane fac greșeala de a consuma o cantitate mai mare de carbohidrați sau alte tipuri de alimente când, în realitate, ar trebui să reducă aportul acestora. Însă cel mai bine este să optezi pentru anumite combinații alimentare care oferă organismului numeroase beneficii.
Dacă le combini în mod corect, alimentele alese îți oferă toți nutrienții din compoziția lor. În acest fel, și organismul le absoarbe mai ușor.
Există multe alimente care au nevoie de anumite vitamine și minerale pentru a fi asimilate așa cum trebuie. Iată cele mai bune combinații alimentare sănătoase care te ajută să te bucuri de un maxim de beneficii nutriționale.
1. Roșii și avocado – se află în fruntea acestei liste de combinații alimentare sănătoase
Roșiile conțin o substanță sănătoasă numită licopen. Acesta este absorbit mai bine în intestine atunci când este combinat cu o grăsime sănătoasă, precum cele care se găsesc în avocado.
Citește și: 13 motive pentru a mânca mai mult avocado
Licopenul este un antioxidant bogat în pigmenți numiți și carotenoide. Aceștia reduc riscul de boli cardiovasculare și cancer. Însă pentru a te bucura de toate aceste beneficii, este bine să consumi alimente bogate în licopen alături de o sursă de grăsimi sănătoase. În acest fel, organismul se poate bucura de toate efectele pozitive ale antioxidanților.
Totodată, după cum bine știm, combinația de roșii și avocado este foarte gustoasă!
2. Sfeclă și boabe de năut
Oricât de surprinzător ar părea, aceasta este una dintre cele mai sănătoase combinații alimentare. Boabele de năut conțin complexul de vitamine B, iar sfecla este o sursă excelentă de magneziu. Ce legătură există între acești nutrienți? Vitamina B6 facilitează absorbția magneziului în organism.
Potrivit unui studiu recent, această combinație extraordinară de nutrienți ajută la combaterea simptomelor autismului. În cadrul acestui studiu, persoanele care au primit o doză de magneziu și vitamina B6 au prezentat o îmbunătățire la nivelul calității interacțiunilor sociale și a comunicării. Problemele au reapărut când au încetat să primească această doză.
3. Ceai verde și lămâie
Această combinație alimentară a căpătat multă popularitate în ultima vreme. Însă nu toți știu ce beneficii extraordinare poate oferi.
Catehinele sunt antioxidanți care combat cancerul prezenți în ceaiul verde. În combinație cu un aliment acid, organismul le absoarbe mult mai ușor.
Data viitoare când servești o cană de ceai verde, ai grijă să adaugi în ea și puțină zeamă de lămâie. Aceasta oferă băuturii o aromă mai plăcută și mai răcoritoare.
Poți folosi această combinație sănătoasă și ca bază pentru smoothie-urile matinale. Adaugă o legumă cu frunze verzi și un fruct de sezon.
4. Broccoli și roșii
Să revenim la roșii, un super-aliment care poate fi combinat cu aproape orice alt ingredient. În acest caz, vom opta pentru broccoli. Această combinație alimentară previne dezvoltarea tumorilor canceroase.
Carotenoidele din roșii întăresc efectele componentelor bioactive din broccoli, oferind majoritatea beneficiilor anticancerigene.
O idee bună este să folosești aceste ingrediente pentru a prepara o salată. Poți adăuga și o sursă de proteine, cum ar fi carne de pui sau brânză, una sau două legume și un dressing natural. Această salată este un preparat echilibrat din punct de vedere nutrițional și foarte hrănitor.
5. Lămâie și varză furajeră
Fierul din plante este mult mai ușor absorbit atunci când este combinat cu vitamina C. Prin urmare, este recomandat să prepari smoothie-uri din legume verzi și un fruct citric la alegere.
Vitamina C modifică fierul din legume și îl face mai asemănător celui prezent în carne. Astfel, lămâia facilitează absorbția fierului din varza furajeră.
Alte surse de vitamina C sunt:
- Portocale
- Căpșuni
- Ardei roșii
- Broccoli
- Roșii
Alte alimente bogate în fier sunt:
- Praz
- Sfeclă
- Spanac
- Frunze de muștar
- Sfeclă mangold
6. Ovăz și unt de arahide
Iată încă una dintre cele mai bune combinații alimentare. Dacă mănânci ovăz cu unt de arahide la micul dejun, îți începi ziua în forță.
Ovăzul este o sursă de carbohidrați complecși, în timp ce untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase. Astfel, consumate împreună, cele două alimente îți oferă o doză generoasă de energie. În plus, această combinație ajută la reglarea glicemiei.
Îți recomandăm să citești și: 13 motive să mănânci ovăz în fiecare dimineață
Două opțiuni pentru a consuma această combinație de alimente sunt:
- Ca lichid. Poți amestecă ovăzul și untul de arahide cu lapte normal sau de soia. Este cea mai bună soluție dacă te grăbești și nu ai la dispoziție decât 5 minute pentru a prepara ceva.
- Ovăz fiert îndulcit cu unt de cacao. Evită să adaugi zahăr sau orice alt îndulcitor.
Untul de arahide va adăuga o textură cremoasă meniului obișnuit de la micul dejun, reprezentând alegerea ideală pentru un început de zi minunat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Albahrani, A. A., Greaves, R. F. (2016). Fat-soluble vitamins: clinical indications and current challenges for chromatographic measurement. The Clinical Biochemist Reviews. 37(1): 27-47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/
- Mariotti, F., & Gardner, C. D. (2019). Protein and amino acids in vegetarian diets. A review. Nutrients. 11(11): 2661. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/
- National Institutes of Health. (2012). ¿Está contando los carbohidratos? Comprender el índice glucémico y la carga glucémica. Consultado el 29 de abril de 2024 https://salud.nih.gov/recursos-de-salud/nih-noticias-de-salud/esta-contando-los-carbohidratos
- Piskin, E., Cianciosi, D., Gulec, S., Tomas, M., & Capanoglu, E. (2022). Iron absorption: factors, limitations, and improvement methods. ACS Omega. 7(24): 20441- 20456. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9219084/
- Uwitonze, A. M; & Razzaque, M. S. (2018). Role of magnesium in vitamin D activation and function. The Journal of the American Osteophatic Association. 118(3): 181-189. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29480918/
- Victoria-Campos, C. I., Ornelas-Paz, J., Ruiz-Cruz,S., Ornelas-Paz, J. J., Cervantes-Paz, B., Ríos-Velasco, C., Pérez-Martínez, J. D., Gardea-Béjar, A. A., Yahia, E. M., Ibarra-Junquera, V. (2023). Dietary sources, bioavailability and health effects of carotenoids. Biotecnia. (25). Epub 07. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-14562023000100003
- Clínica U. Navarra. (s/f). Qué es son vitaminas Liposolubles. Diccionario médico. Consultado el 29 de abril de 2024. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/vitamina-liposolubles
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.