Logo image
Logo image

7 beneficii ale coriandrului pentru sănătate

3 minute
Coriandrul conține numeroși compuși care îți pot aduce beneficii pentru starea de sănătate într-un mod natural și eficient. 
7 beneficii ale coriandrului pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai auzit despre incredibilele beneficii ale coriandrului pentru sănătate? Cunoscut și sub denumirea de ”pătrunjel chinezesc”, coriandrul este o plată cu tulpini lungi și frunze verzi și asemănătoare pătrunjelului. Toate părțile sale sunt comestibile. Deși a fost consumat încă de pe vremea egiptenilor, nu îi cunoaștem originea exactă.

Considerat a fi originar din America de Nord sau sudul Europei, coriandrul este o plantă ușor de ținut în grădină pe tot parcursul verii. Are o aromă specifică de citrice care se potrivește de minune într-o mulțime de preparate.

Multiplele beneficii ale coriandrului pentru sănătate se datorează în primul rând conținutului său ridicat de vitamine și minerale, printre care amintim:

  • Fier
  • Fosfor
  • Vitamina A
  • Vitamina B
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Vitamina C
  • Vitamina K

Datorită acestor caracteristici, coriandrul este un aliment foarte puternic: stimulant, antispastic, diuretic, antibacterian, aromatizant. Este ideal în lupta împotriva diabetului sau a infecției cu Salmonella.

Coriandrul este folosit nu doar pentru a da savoare rețetelor sau în scop decorativ, ci și în băuturi delicioase, lichioruri sau chiar ca ingredient în parfumuri.

Beneficii ale coriandrului pentru sănătate

1. Luptă împotriva colesterolului ridicat

Some figure

Unul dintre cele mai importante beneficii ale coriandrului este proprietatea sa de a combate nivelurile crescute de colesterol din sânge. Acest lucru este posibil datorită flavonoidelor antioxidante precum quercitina, kaempferolul, ramnetinul sau epinefrina.

Aceste componente reduc drastic acumularea de colesterol pe pereții arterelor și în același timp:

  • Detoxifică sângele
  • Mențin sănătatea inimii
  • Previn apariția accidentelor vasculare cerebrale
  • Îmbunătățesc circulația sângelui în întreg organismul
  • Reduc riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare

2. Este ideal pentru diabetici

Frunzele și tulpinile proaspete de coriandru ajută la controlarea oricărui tip de diabet grație proprietăților stimulante ale acestora asupra pancreasului. Acestea ajută la:

  • Scăderea sensibilității la insulină
  • Îmbunătățirea secreției de insulină
  • Ameliorarea efectelor insulinei în organism
  • Scăderea absorbției glucozei în sânge
  • Reglarea nivelului glucozei

3. Ajută la scăderea în greutate

Some figure

Printre alte beneficii miraculoase, coriandrul este un diuretic excelent care:

  • Purifică organismul
  • Împiedică retenția de lichide
  • Ajută la eliminarea reziduurilor din organism
  • Elimină toxinele și metalele grele
  • Menține starea de sațietate mai mult timp
  • Îmbunătățește absorbția de vitamine și minerale
  • Previne probleme gastrointestinale, precum constipația sau diarea

Toate aceste beneficii te ajută să accelerezi pierderea în greutate dacă incluzi în meniu coriandrul în fiecare zi.

4. Împiedică infecția cu Salmonella

Infecția cu Salmonella poate apărea în cazul consumului de alimente nespălate sau gătite insuficient. De asemenea, acestea poate fi transmisă la om de anumite animale precum reptilele, șerpii, șopârlele și broaștele țestoase.

Simptome frecvente:

  • Febră
  • Oboseală
  • Diaree
  • Greață
  • Vărsături
  • Dureri de cap
  • Crampe abdominale
  • Dureri musculare

Coriandrul are proprietăți antibiotice și poate combate destul de ușor acestă infecție. Compușii săi penetrează membrana celulară a bacteriei, îi stopează creșterea și distrug infecția.

Din acest motiv, în tratamentul împotriva acestei bacterii se recomandă consumul de supe sau ciorbe cu mult coriandru. Dar asigură-te că frunzele sunt spălate bine înainte de a le găti.

5. Combate halitoza

Some figure

La fel ca diferitele varietăți de mentă, coriandrul combate respirația urât mirositoare. De asemenea, acesta ajută și în alte afecțiuni ale cavității bucale precum aftele, ulcerațiile sau rănile diverse.

Agenții antibacterieni din această plantă elimină substanțele care stau la baza apariției halitozei.

6. Este un antiinflamator natural

Fiind o plantă bogată în fitonutritenți și antioxidanți, coriandrul te ajută să lupți împotriva unor boli ca artrita reumatoidă. Acesta îndepărtează inflamațiile de la nivelul articulațiilor și te ajută să scapi de dureri.

7. Luptă împotriva gripei și răcelilor

Some figure

Pe lângă proprietățile antibacteriene, coriandrul este bogat în vitaminele A și C, care au calități expectorante. Presară-l neapărat peste supa de pui dacă simți că te paște o răceală.

Una dintre țările în care coriandrul este un ingredient esențial este Venezuela. Aici, această plantă miraculoasă este nelipsită din bucătărie, dar se folosește frecvent și ca medicament naturist.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Acedo-Félix, E., Núñez-Hernández, Y., Pérez-Morales, R., Iñiguez-Palomares, C. M., & Castillón-Campaña, L. (2009). Caracterización polifásica de salmonella spp: Aislada de campos agrícolas de melón (cucumis melo) y cilantro (coriandrum sativum). Interciencia34(6), 419-423.
  • Casariego, Z.J.. (2016). Mecanismo de acción de “plantas medicinales” aplicadas en lesiones estomatológicas: Revisión. Mecanismo de transferencia de energía mediante moléculas antiinflamatorias y antioxidantes absorbidas por los receptores de las membranas celulares de la mucosa oral. Hipótesis. Avances en Odontoestomatología32(1), 35-44. https://dx.doi.org/10.4321/S0213-12852016000100004
  • Ceballosa, A. M., & Giraldob, G. I. (2011). El cilantro (Coriandrum sativum L.) como fuente potencial de antioxidantes naturales.
  • Laguna-Camacho, A. (2006). Sobrepeso: Estrategias para mejorar el manejo nutricio. Revista de Endocrinología y Nutrición14(2), 102-113.
  • Sreelatha, S., & Inbavalli, R. (2012). Antioxidant, Antihyperglycemic, and Antihyperlipidemic Effects of Coriandrum sativum Leaf and Stem in Alloxan‐Induced Diabetic Rats. Journal of food science77(7), T119-T123.
  • Wattanathorn, J., Thiraphatthanavong, P., Thukham-mee, W., Muchimapura, S., Wannanond, P., & Tong-un, T. (2017). Anticataractogenesis and Antiretinopathy Effects of the Novel Protective Agent Containing the Combined Extract of Mango and Vietnamese Coriander in STZ-Diabetic Rats. Oxidative medicine and cellular longevity2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.