Logo image
Logo image

7 sfaturi ca să treci peste un divorț traumatizant

6 minute
Acceptarea faptului că relația ta conjugală a luat sfârșit este primul pas pentru a descoperi un nou viitor. După un divorț traumatizant, este timpul să te cunoști mai bine și să te pregătești cu optimism pentru noua ta viață.
7 sfaturi ca să treci peste un divorț traumatizant
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Un divorț traumatizant este o pierdere și, prin urmare, implică un proces dureros. În realitate, este moartea unei vieți, a timpului și a sentimentelor care au fost menite să fie împărtășite, precum și a visurilor de viitor împreună. Nu este ușor, dar îți oferim 7 sfaturi ca să treci peste un divorț traumatizant și o căsătorie eșuată.

7 sfaturi ca să treci peste un divorț traumatizant

Multe motive ar putea face un cuplu să divorțeze, fie că este vorba de un acord reciproc sau de o decizie unilaterală. De fapt, fiecare cuplu are mica sa lume complexă. Prin urmare, există tot atâtea motive pentru divorț, precum și pentru căsătorie. Infidelitate, abuz, personalități incompatibile… Oricare ar fi motivele, nu este niciodată ușor să depășești o asemenea despărțire.

Cu toate acestea, după ce ai decis să divorțezi, acest lucru trebuie dus la îndeplinire. Nu poți forța pe nimeni să rămână alături de tine sau să continue o relație care nu îl mai împlinește.

În continuare, vom arunca o privire asupra câtorva pași pentru a te ajuta să treci peste un divorț traumatizant.

Citește mai mult:

8 lucruri despre dragoste: orice cuplu trebuie să le știe

Acceptă divorțul

Some figure

Acceptarea realității divorțului ne va ajuta să depășim procesul dureros și să vedem aspectele pozitive ale situației în care ne regăsim.

Căsătoria este începutul unei vieți împreună, cu vise de viitor, așteptări și planuri. Viziunea noastră pentru viitor ne face să ne dorim să mergem la altar și să ne căsătorim cu cealaltă persoană, crezând că acest angajament va dura toată viața.

În esență, căsătoria este și o investiție. Investim în soțul nostru și în această viață împreună în toate felurile: financiar, psihologic, emoțional, etc. Prin urmare, este normal să fie greu de acceptat faptul că atât de multe lucruri pe care le-ai investit și le-ai visat nu vor deveni realitate.

Acesta este motivul pentru care multe persoane trec printr-o etapă de negare în cazul divorțului. Cu alte cuvinte, acestea refuză să admită că s-a terminat și insistă că mariajul lor poate fi salvat cumva. Uneori, oamenii își riscă chiar propria demnitate și sănătate în încercarea de a face căsătoria să funcționeze.

Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri cu noi înșine și să acceptăm realitatea divorțului. Desigur, un proces dureros va fi necesar pentru a depăși despărțirea. Prin urmare, trebuie să fim miloși și amabili cu noi înșine: să ne acordăm timp.

Nu te izola

În perioada plină de durere de după o relație care tocmai s-a încheiat, multe persoane tind să se izoleze. Se pot închide în casă, pot respinge viața socială și contactul cu ceilalți, chiar și cu cei mai apropiați prieteni.

Cu toate acestea, cel mai bine este să împărtășești felul în care te simți cu persoanele care te iubesc și care îți sunt aproape. Exprimarea sentimentelor este întotdeauna ceva pozitiv care te va ajuta să te simți mai bine și mai ușurat/ă. Făcând acest lucru, poți ajuta la procesarea durerii. Prin urmare, nu respinge ajutorul familiei și al prietenilor.

Păstrează-ți optimismul

Some figure

Deși la început pare imposibil de vizualizat, este timpul să ne imaginăm o viață nouă, cu noi vise și obiective.

Ori de câte ori o ușă se închide, se deschide alta. După un divorț traumatizant, se naște un nou viitor pe care poate că nu ți l-ai imaginat până acum.

Pe măsură ce treci peste un divorț traumatizant, vei putea să-ți imaginezi mai multe lucruri și să ai mai multe vise, obiective și planuri pentru noua ta viață. În plus, vei putea în sfârșit să faci numai ceea ce îți face plăcere.

Acesta este momentul perfect pentru a-ți păstra optimismul și pentru a-ți imagina un viitor bogat în dezvoltare personală și activități distractive. Acesta este momentul pentru a începe să ai mai multă grijă de tine și să îți trăiești viața așa cum vrei.

Învață lecții importante dintr-un divorț traumatizant

Ai trecut prin multe. Ai suferit, ai plâns și ai ajuns aproape pe punctul de a ceda. Acest lucru înseamnă că, printre altele, te-ai apropiat de tine și ai ajuns să te cunoști mai bine. Ai avut ocazia să intri în contact cu sinele tău profund.

Acum îți cunoști mai bine limitele și ai învățat să-ți canalizezi durerea și emoțiile negative. Acum ești mai puternic/ă și mai sigur/ă pe tine. Profită de această energie și începe să-ți planifici o nouă viață și un nou viitor.

Este timpul să faci din tine o prioritate

Some figure

Este timpul să te gândești la tine și să încerci să-ți descoperi noi interese și hobby-uri.

În timpul căsătoriei tale, probabil totul s-a rotit în jurul relației de cuplu: viața de zi cu zi, cum să petreceți vacanțele, cumpărăturile din supermarket, ce să urmăriți la televizor, etc.

Acum însă nu mai ești limitat/ă de nevoile sau preferințele altcuiva și poți să-ți acorzi prioritate. Prin urmare, încearcă să întreprinzi câteva activități plăcute. Cu alte cuvinte, redescoperă-ți hobby-urile și interesele neglijate în timpul căsniciei.

Nu este nevoie să-ți cauți un alt partener

Cum să treci peste un divorț traumatizant? Înțelegând că fericirea este în tine însuți și că nu ai nevoie de o relație pentru a da sens vieții tale.

Prin urmare, să nu crezi vreodată că găsirea unui alt partener îți va rezolva problemele. Trebuie să înveți că este necesar să te raportezi doar la tine. Doar atunci vei fi cu adevărat pregătit/ă să găsești persoana potrivită, fiind un individ complet și mai împlinit.

Ca să treci peste un divorț traumatizant, apelează la ajutor profesionist

Some figure

Când durerea ne depășește și este greu de imaginat o nouă viață, ajutorul profesionist va fi întotdeauna cea mai bună opțiune.

Dacă în ciuda tuturor sfaturilor simți că nu poți să treci peste un divorț traumatizant și că durerea este mai intensă decât poți suporta, nu ezita să apelezi la un specialist în terapie.

De fapt, dacă crezi că depresia se ascunde după colț și nu te simți în stare să faci nimic, un psiholog te poate ajuta în mod eficient să depășești divorțul traumatizant. Prin urmare, fii blând/ă cu tine și acceptă că ai nevoie de ajutor. Apoi, cere-l.

Un specialist te va ajuta să gestionezi stresul și sentimentele ce apar după divorț. El sau ea te va învăța să le canalizezi corect și să vezi acel viitor nou care te așteaptă.

Citește mai mult:

4 tipuri de familii toxice și trăsăturile lor

Toți suntem diferiți

În tot acest articol, ți-am împărtășit câteva sfaturi despre cum să treci peste un divorț traumatizant.

Totuși, trebuie să ții cont întotdeauna că fiecare divorț este diferit. Fiecare divorț, la fel ca fiecare cuplu, este complex și unic. Așadar, trebuie să fii deosebit de puternic/ă și matur/ă atunci când căsătoria implică și copii sau abuzuri. De fapt, gestionarea deficitară a situației sau emoțiile și rănile pot face ca această dezbinare să fie și mai traumatizantă în viitor.

Prin urmare, solicită ajutor profesionist ori de câte ori este necesar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gee, T. (2001). The grieving process in separation and divorce. Grief Matters: The Australian Journal of Grief and Bereavement, 4(1), 6.
  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia, 27, 41-60.
  • Yárnoz-Yaben, S. (2017). Grief due to divorce: relationship with attachment style and effects on subjective well-being and co-parenting/El duelo ante el divorcio: relación con el estilo de apego y efectos en el bienestar subjetivo y el ejercicio de la co-parentalidad. Estudios de Psicología, 38(3), 667-688.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.