Logo image
Logo image

7 alimente bogate în proteine pentru o dietă sănătoasă

3 minute
Mărirea consumului de proteine îți accelerează metabolismul, îți oferă energie și îți întărește părul și pielea. 
7 alimente bogate în proteine pentru o dietă sănătoasă
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Proteinele sunt o parte esențială a dietei. Acestea reprezintă una dintre principalele surse de energie ale corpului și ajută la buna funcționare a mai multor organe. Tocmai de aceea este important să consumi alimente bogate în proteine.

Printre altele, proteinele joacă un rol fundamental în accelerarea metabolismului și formarea masei musculare. Un aport mărit al acestui nutrient prelungește senzația de sațietate, ajutându-te să slăbești fără să te înfometezi.

Totodată, proteinele sunt importante și la nivel exterior, deoarece contribuie la menținerea sănătății părului și a unghiilor.

Cel mai bine este să consumi alimente bogate în proteine pe care le poți adăuga cu ușurință în dieta zilnică. Mai jos, îți oferim 7 opțiuni interesante.

Alimente bogate în proteine

1. Parmezan

Some figure

Parmezanul este o sursă importantă de proteine de calitate superioară care măresc nivelul de energie și te ajută să te simți sătul.

2. Șuncă afumată naturală

Șunca afumată se află, de asemenea, pe lista de alimente bogate în proteine, însă trebuie consumată cu moderație.

  • Acest produs conține 21 grame de proteine la 100 grame și are un conținut mai mic de grăsimi decât alte mezeluri.

3. Ton

Some figure

Tonul este delicios și hrănitor, având un conținut ridicat de proteine la un număr mic de calorii.

  • O porție de 100 grame de ton conține 21,5 grame de proteine, pe lângă acizi grași omega 3 și minerale.
  • Consumat cel puțin de două ori pe săptămână, acest soi de pește îți ține sub control pofta de mâncare și îmbunătățește sănătatea inimii și a musculaturii.

4. Piept de pui

Pieptul de pui este o carne slabă pe care o poți adăuga în alimentație pentru a-ți mări aportul de proteine.

  • Acest aliment are puține calorii și conține 22 grame de proteine la 100 grame.
  • Deși poți obține proteine din orice tip de carne de pui, pieptul este cel mai recomandat, deoarece are mai puține grăsimi. 

5. Soia

Some figure

Întrucât este săracă în calorii și bogată în nutrienți, soia este printre cele mai bune alimente pentru slăbit. 

  • Acest aliment conține cea mai mare cantitate de proteine dintre toate leguminoasele, adică 30 grame la 100 grame.
  • Acestea fiind spuse, soia trebuie consumată, de asemenea, cu moderație și sub supravegherea unui nutriționist, întrucât a fost asociată cu problemele tiroidiene.

6. Oleaginoase

Migdalele și celelalte fructe oleaginoase sunt o alegere excelentă pentru a ține sub control poftele alimentare.

  • Acestea conțin 20 grame de proteine la 100 grame și sunt o sursă importantă de acizi grași omega 3 și antioxidanți.
  • Dacă porțiile sunt moderate, poți consuma aceste alimente în fiecare zi.
  • Oleaginoasele sunt gustarea perfectă pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus

7. Gelatină

Some figure

Există mai multe sortimente de gelatină pe piață. Acest produs este foarte convenabil și oferă organismului doze generoase de nutrienți.

  • O porție de 100 grame de gelatină conține 84 grame de proteine, dar și cantități ridicate de vitamine și minerale.
  • Având un conținut atât de ridicat de proteine, gelatina se găsește și în anumite suplimente.
  • Acest produs are un număr mic de calorii și întărește mușchii și articulațiile.
  • Gelatina poate fi folosită și pentru înfrumusețare, ca ingredient în măști pentru păr sau ten.

Cât de des mănânci aceste alimente bogate în proteine? Proteinele sunt fundamentale într-o dietă sănătoasă, așa că nu ezita să le consumi în mod regulat, alături de alte grupe alimentare și nutrienți esențiali.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jin Hur S., Jo C., Yoon Y., Youn Jeong J., Taik Lee K., Controversy on the correlation of red and processed meat consumption with colorectal cancer risk: an asian perspective. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (21): 3526-3537.
  • Yan Z., Zhang X., Li C., Jiao S., Dong W., Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: a meta analysis of observational studies. Eur J Prev Cardiol, 2017. 24 (7): 735-747.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.