8 dintre alimentele care provoacă balonare
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Toți ne dorim un abdomen plat, iar multe persoane se străduiesc să îl obțină cu ajutorul dietei și al exercițiilor fizice. Însă orice efort pare de prisos atunci când suferi de balonare, iar hainele tale devin brusc mult mai strâmte. Tocmai de aceea este bine să reții care sunt alimentele care provoacă balonare și să reduci sau să eviți consumul.
Unii oameni nu sunt deranjați de acest simptom, însă alții sunt complexați de modul în care le modifică înfățișarea, făcându-i să pară mai grăsuți decât sunt de fapt.
Dar lăsând la o parte latura estetică, este important de știut că balonarea este rezultatul supraîncărcării aparatului digestiv, fapt care are loc atunci când mănânci prea mult sau când consumi alimente care irită organismul.
Pe lângă balonare, te mai poți confrunta și cu alte simptome supărătoare, cum ar fi durerile abdominale și gazele intestinale.
1. Alimentele bogate în grăsimi care provoacă balonare
Alimentele bogate în grăsimi sunt una dintre principalele cauze ale balonării.
Pe lângă faptul că îngrașă, acestea încetinesc digestia și măresc nivelul de colesterol.
Un exemplu clasic îl reprezintă irezistibilii cartofi prăjiți, bogați în grăsimi și amidon, practic o bombă calorică ce îți umflă abdomenul.
2. Băuturi acidulate
Sucurile și alte băuturi acidulate sunt preferatele multor persoane, datorită conținutului ridicat de zahăr, care în cele din urmă cauzează dependență.
Te-ar putea interesa și:
Din păcate, dioxidul de carbon are un impact negativ asupra stomacului, provocând arsuri și balonare.
3. Legume crucifere
Aceste legume conțin, printre altele, o polizaharidă numită rafinoză care este greu de digerat. Atunci când intră în contact cu bacteriile intestinale, începe să fermenteze, provocând indigestie, gaze și eructații.
Acest efect, alături de conținutul ridicat de fibre, cauzează o inflamare a abdomenului greu de tratat.
Pentru a evita aceste neplăceri, consumă-le cu moderație și în combinație cu alimente care ameliorează efectele lor asupra organismului.
4. Sarea și alimentele care provoacă balonare
Excesul de sare este una dintre principalele cauze ale retenției de apă, care la rânsul său provoacă inflamații.
Reducerea aportului de sare nu este o decizie benefică numai pentru zona abdominală, ci are efecte pozitive asupra mai multor organe interne.
5. Carbohidrați rafinați
Carbohidrații rafinați au fost supușii unui proces prin care li s-a îndepărtat conținutul de fibre, transformându-i în calorii goale, sărace în nutrienți.
Unul dintre principalii vinovați este făina albă, un ingredient care se află în compoziția multor alimente comune, cum ar fi pizza, pâinea, produsele de patiserie și multe altele.
Unele persoane prezintă chiar o intoleranță la aceste alimente și pot avea reacții alergice atunci când le mănâncă.
6. Alimentele picante care provoacă balonare
Condimentele pot avea multe beneficii pentru sănătate, dar pot provoca și inflamații atunci când nu sunt consumate în mod corespunzător.
Acest efect se datorează producției excesive de acid care irită mucoasa gastrică și duce la apariția inflamației.
Tocmai de aceea este recomandat consumul moderat de:
- Piper negru
- Nucșoară
- Praf de chili
- Muștar
- Oțet
7. Produse lactate
Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză trebuie să evite consumul de produse lactate, chiar dacă sunt foarte ademenitoare.
Pot îngreuna digestia, cauzând balonare, crampe și diaree.
8. Fasole
Fasolea este un aliment comun în dieta multora dintre noi, dar este și unul dintre cele mai greu de digerat, datorită conținutului ridicat de polizaharide, printre alți compuși. Aceste substanțe pot provoca gaze intestinale, inflamații și alte probleme gastrointestinale.
Te-ar putea interesa și:
Deși nu ar trebui să o elimini complet din alimentație, încearcă să reduci consumul și să fierbi bine boabele înainte de a le mânca.
Poți să obții aceeași cantitate de proteine din pește, carne de pui și produse din soia.
Întrucât toate aceste 8 alimente provoacă balonare, este bine să eviți consumul în exces, pentru a evita neplăcutele simptome.
Totuși, dacă problema persistă, este bine să consulți un medic, pentru a te asigura că nu este vorba despre o afecțiune mai gravă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
- Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
- Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
- Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.