8 alimente care scad nivelul de acid uric din organism
Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Obișnuiești să consumi alimente care scad nivelul de acid uric? Acesta din urmă este o substanță chimică pe care organismul o produce în mod automat prin descompunerea unor substanțe numite purine.
Purinele se găsesc în următoarele alimente:
- Ficat
- Pește
- Fructe de mare
- Fasole
- Mazăre
- Mezeluri
- Sucuri acidulate
- Bere
În general, organismul dizolvă acidul uric din sânge. Acesta ajunge apoi în rinichi și este eliminat prin urină. Cu toate acestea, unele persoane nu reușesc să elimine suficient acid uric, deoarece corpul produce această substanță în cantități excesive.
Un nivel ridicat de acid uric poate cauza numeroase probleme de sănătate:
- Inflamarea continuă și excesivă a degetelor de la mâini și picioare, care provoacă dureri acute.
- Cristalizarea acidului uric, care duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi.
- Modificarea pH-ului urinei, care provoacă, de asemenea, pietre la rinichi.
Din fericire, există alimente care scad nivelul de acid uric. Iată care sunt cele mai bune opțiuni!
1. Anghinare
Anghinarea este unul dintre cele mai bune alimente care scad nivelul de acid uric. Aceasta conține minerale, vitamine și antioxidanți și este bogată în fibre și proteine.
Datorită proprietăților sale diuretice, anghinarea elimină acidul uric, dar și toxinele prin urină. Cea mai bună modalitate de a profita de beneficiile pe care le oferă aceasta este următoarea:
Ingrediente și mod de preparare
- Ai nevoie de 500 de grame de anghinare.
- Spal-o bine înainte de a o găti.
- Pune-o într-o cratiță în care ai adăugat 1 litru de apă.
- Las-o să fiarbă cel puțin 40 de minute.
- Servește-o oricum dorești.
Poți consuma atât anghinarea în sine, cât și apa în care a fiert.
2. Ceapă
Ceapa poate fi folosită pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. La fel ca anghinarea, această legumă scade nivelul de acid uric din sânge.
Ingrediente și mod de preparare
- Curăță două cepe și taie-le în jumătate.
- Pune-le într-o cratiță cu ½ litru de apă și lasă-le să fiarbă până se înmoaie.
- Toarnă apa de la fiert într-o sticlă și adaugă zeama unei lămâi.
Bea acest amestec de-a lungul zilei. Dacă dorești, poți adăuga ceapă și în alte rețete.
3. Dovleac
Dovleacul este un aliment diuretic care elimină acidul uric în mod natural. Pentru a te bucura de toate proprietățile sale benefice, poți consuma această legumă gustoasă și hrănitoare gătită la cuptor sau fiartă.
4. Merele sunt alimente care scad nivelul de acid uric
Aceste fructe delicioase sunt foarte benefice dacă ai un nivel ridicat de acid uric. Merele elimină excesul de toxine în mod natural și sigur.
La fel ca dovlecii, merele pot fi consumate fierte, coapte sau, desigur, în stare naturală.
5. Țelină
Țelina are efecte detoxifiante care ajută la eliminarea excesului de acid uric din sânge. O poți consuma în stare crudă, fiartă sau în orice alt mod dorești.
6. Carne de pui
În timp ce carnea roșie crește nivelul de acid uric, cea de pui îl scade foarte ușor. Ouăle, la rândul lor, au același efect.
7. Morcovi
Morcovii nu pot fi excluși de pe lista de alimente care scad nivelul de acid uric, întrucât ajută la eliminarea excesului acestei chimicale. Fie că îi consumi proaspeți, gătiți la cuptor sau în sucuri, morcovii îți oferă numeroase beneficii.
8. Apa este indispensabilă
Consumul de apă este foarte important, indiferent dacă ai un exces de acid uric în organism sau nu. Este recomandat să bei cel puțin 2 litri pe zi.
Un consum suficient de apă mărește producția de urină, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din corp.
Alte recomandări
Dacă vrei să îți reduci nivelul de acid uric din organism, încearcă să respecți următoarele recomandări:
- Nu consuma fructe în exces. Acestea se transformă în purine, pe care organismul nu le poate metaboliza.
- Fierbe bine alimentele consumate pentru a reduce cantitatea de purine din compoziția lor.
- Pe lângă cei doi litri de apă, bea ceaiuri și sucuri naturale.
- Nu te înfometa și servește cantități moderate de mâncare de-a lungul zilei.
- Mănâncă alge marine și fructe oleaginoase pentru a ține sub control nivelul de acid uric.
- Ai grijă să consumi cel puțin 1 gram de calciu pe zi pentru a preveni durerile și artrita.
- Limitează sau evită complet consumul de sare.
- Evită în totalitate consumul de alcool.
Dacă ții cont de recomandările de mai sus, vei reuși să ții sub control nivelul de acid uric. În plus, vei reuși să duci o viață normală și sănătoasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
- Aune D. Plant Foods, Antioxidant Biomarkers, and the Risk of Cardiovascular Disease, Cancer, and Mortality: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(Suppl_4):S404-S421. doi: 10.1093/advances/nmz042. PMID: 31728499; PMCID: PMC6855972.
- Dowling JE. Vitamin A: its many roles-from vision and synaptic plasticity to infant mortality. J Comp Physiol A Neuroethol Sens Neural Behav Physiol. 2020 May;206(3):389-399. doi: 10.1007/s00359-020-01403-z. Epub 2020 Feb 7. PMID: 32034476.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.