Logo image
Logo image

Plante care scad glicemia în mod natural

4 minute
Trebuie să respecți instrucțiunile medicului pentru a ține sub control nivelul glicemiei. De asemenea, nu utiliza remedii naturale dacă acesta nu îți permite. Ele pot interfera cu tratamentul farmacologic și pot duce la probleme de sănătate suplimentare.
Plante care scad glicemia în mod natural
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Atunci când unei persoane i se spune că are un nivel ridicat de zahăr în sânge, este sfătuită să facă anumite modificări în dietă. În dorința de a se trata, ea își poate pune următoarea întrebare: Există plante care scad glicemia în mod natural?

De-a lungul anilor, au fost efectuate o serie de investigații pentru a afla dacă ingredientele naturale pot oferi beneficii pentru sănătate, mai ales în ceea ce privește controlul glicemiei.

Proprietățile medicinale ale plantelor

În studiile pe rozătoare, anumite plante au avut efecte benefice asupra sănătății și controlului glicemiei. Un exemplu în acest sens este arborele de scorțișoară. Acesta oferă compuși cu potențial medicinal.

Some figure

În ceea ce privește utilizarea plantelor ca o completare a tratamentului prescris de medic, într-un studiu publicat în 2015 în jurnalul Farmacéuticos Comunitarios, cercetătorii au remarcat următoarele:

„Pacienții cer deseori sfaturi farmaceutice cu privire la utilizarea acestor plante în tratamentul diabetului zaharat de tip 2; însă nu există studii solide care să ajute farmaciștii să ofere sfaturi sigure.”

Cercetătorii subliniază faptul că multe dintre studiile care există în ceea ce privește plantele cu potențial medicinal pentru tratamentul diabetului și al problemelor conexe sunt slab concepute, includ puțini pacienți și oferă rezultate eterogene, ceea ce face foarte dificilă determinarea utilității acestora.

Majoritatea experților în sănătate împărtășesc această opinie. Prin urmare, mulți nu recomandă combinarea tratamentului prescris cu băuturi sau remedii din plante (de orice fel).

Acest lucru nu înseamnă că potențialul plantelor, al alimentelor sau al remedii probleme a fost exclus, dar că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a aproba utilizarea lor în anumite contexte (cum ar fi controlul glicemiei, de exemplu). În caz contrar, sănătatea pacienților poate fi pusă în pericol.

Băuturi din plante care scad glicemia

Pentru a reduce glicemia, există câteva băuturi din plante eficiente. Cele mai multe dintre ele sunt variante ale ceaiului de scorțișoară. Le vom analiza mai jos.

Notă: Nu îți recomandăm să bei niciunul dintre aceste ceaiuri fără a consulta mai întâi medicul. Acesta va ști dacă planta este benefică în cazul tău și îți va putea sugera o doză specifică, ce nu provoacă interacțiuni sau reacții adverse.

Lapte de ovăz și scorțișoară

Atât ovăzul, cât și scorțișoara sunt alimente de origine vegetală care pot fi combinate într-o băutură ușoară și relaxantă cu un gust foarte plăcut, ce poate fi consumată atât rece, cât și fierbinte.

Ingrediente

  • 120 g fulgi de ovăz
  • 1.8 l  apă
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

  • Înmoaie ovăzul în apă timp de 12 ore.
  • După acest interval de timp, strecoară fulgii de ovăz înmuiați și pune-i într-un blender împreună cu scorțișoara.
  • Consumă cu moderație, de cel mult două ori pe zi.

Notă: Unii oameni preferă Masala chai, o băutură indiană care constă într-un amestec de ceai cu condimente și ierburi aromate, care poate fi benefic.

Mușețel și scorțișoară

Conform anumitor studii, mușețelul poate fi util în scăderea nivelului glicemiei. Prin urmare, se recomandă consumul sub formă de infuzie, alături de puțină scorțișoară proaspătă.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 1 lingură de flori de mușețel
  • ½ lingură de scorțișoară măcinată (sau un bețișor)

Mod de preparare

  • Dă apa în clocot, apoi adaugă mușețelul și scorțișoara.
  • Lasă amestecul să fiarbă la foc mic pentru 3 sau 4 minute.
  • Consumă cu moderație, numai mult de două căni pe zi.
Some figure

Semințe de susan și lapte de cocos

O altă băutură din plante utilă pentru a reduce nivelul glicemiei este laptele de cocos cu semințe de susan.

Ingrediente

  • 1 cană de semințe de susan
  • 4 căni de lapte de cocos natural

Mod de preparare

  • Pune semințele de susan într-o tigaie încinsă și prăjește-le la foc mediu până devin maro auriu.
  • Macină semințele de susan prăjite până obții o pastă fină.
  • Dizolvă pasta în lapte de cocos.
  • Consumă cu moderație.

Recomandări cu privire la băuturile medicinale

Înainte de a consuma orice băutură sau remediu natural, consultă medicul pentru a evita interacțiunile cu medicamente și alimente sau diferite reacții adverse.

De asemenea, medicul îți va putea spune cât de multă băutură poți consuma zilnic și de ce. Respectă-i sfaturile, deoarece consumul excesiv de băuturi naturale (chiar dacă par inofensive) poate fi riscant și contraproductiv. De exemplu, dacă bei o băutură care nu ți se potrivește, în loc să ajuți la scăderea nivelului de zahăr din sânge, aceasta poate crește glicemia și provoca complicații.

  • Nu consuma niciodată mai multe băuturi „medicinale” simultan, deoarece acestea nu îți vor oferi mai multe beneficii și pot provoca disconfort.
  • Deși poate părea evident, nu uita: NU se recomandă îndulcirea băuturilor.
  • Băuturile naturale nu vor „elimina” efectele negative ale consumului de produse de patiserie sau dulciuri. Nu îți vor oferi o soluție imediată și magică și nu vor „echilibra” corpul după o masă copioasă.
  • Menține o dietă echilibrată și o hidratare adecvată. Dacă ai îndoieli cu privire la cum să faci acest lucru, consultă medicul.
  • Evită consumul de alimente care nu contribuie la sănătate, cum ar fi produsele de patiserie, prăjiturile, dulciurile, etc.

Concluzie

Mulți oameni au niveluri ridicate de zahăr în sânge din cauza dietei deficitare și altor factori, cum ar fi cei genetici. Prin urmare, este important să mergi regulat la medic și să încerci să adopți un stil de viață sănătos.

Aceste plante care scad glicemia pot fi un supliment al dietei, atât timp cât medicul îți permite să le folosești. În acest caz, este necesar să le consumi cu moderare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.