13 activități de făcut cu copiii vara
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Vara este aici și pentru mulți vacanțele sunt deja un fapt, inclusiv pentru copii. Este timpul să ne gândim la câteva activități de făcut cu copiii vara pentru ca întreaga familie să se bucure de aceste luni calde.
A sta cu copiii acasă trebuie să fie o experiență de calitate în familie. Să ne jucăm, să creăm și să petrecem momente de calitate împreună este cel mai bun plan pe care îl putem avea pentru vară. Ce putem face dacă cei mici par să aibă energie eternă și nu obosesc niciodată? Iată 13 lucruri pe care le puteți face împreună pentru a petrece o vară grozavă!
13 activități de făcut cu copiii vara
1. Camping
Campingul este, fără îndoială, una dintre cele mai fascinante activități pentru copii. Pentru ei este o aventură, chiar dacă este vorba doar de terasa propriei case.
Dacă puteți merge într-un camping sau într-un loc departe de oraș, cu atât mai bine. Dar, dacă preferați grădina casei, este la fel de bine.
Copiii trebuie să pregătească cortul, lanterna, mâncarea și propriul rucsac de camping. Toate aceste pregătiri îi vor ține ocupați zile întregi.
2. Excursie
Continuând cu linia de activități care promovează contactul strâns cu natura, vom vorbi despre excursii. La fel ca la punctul anterior, băieții și fetele se implică în activitate cu câteva zile înainte. În primul rând, ca familie, alegeți locul în care veți merge. Puteți consulta împreună harta zonei. În toate orașele există plămâni verzi care pot fi explorați în familie.
Puteți alcătui o listă de elemente de colectat: frunze de copaci, pietre, pene și orice alt element natural care le atrage celor mici atenția. Odată întorși acasă, activitatea continuă pentru că este timpul să clasifice obiectele adunate, să caute informații despre ele, să le deseneze și chiar să creeze un jurnal de excursie.
Este o activitate frumoasa în care copiii se implică și din care învață multe lucruri utile.
3. Pictură în aer liber
Printre activitățile ideale pentru cei mici în timpul verii se numără și creația în aer liber. Suporturile, creioanele, vopselele și pensulele fac parte din trusa pentru pictorii începători.
Pictura în aer liber garantează recunoașterea și observarea atentă a mediului. Copiii asistă la spectacolul unei naturi care oferă mereu surprize. În acțiunile pregătitoare, nu uitați să includeți vizita la muzee fizice sau virtuale, precum și consultarea cărților sau revistelor cu lucrările artiștilor peisagişti.
Este de remarcat faptul că nu este necesar să mergeți într-o vale specială sau într-o pădure pentru o locație bună. Grădina, cel mai apropiat parc, o zonă urbană sau orice alt loc se pretează dezvoltării artei în aer liber.
Recomandăm: Ghid de utilizare a graficelor de modificare a comportamentului la copii
4. Explorarea orașului
Plimbarea prin orașul în care trăim poate fi mult mai interesantă decât credem. Peisajul pe care îl vedem din mașină sau din autobuz nu este același lucru cu descoperirea colțurilor ascunse.
Ideea este să puneți la punct un tur de oraș. Intrați în acele clădiri vechi pe care le-ați văzut doar din exterior și aflați informații despre istoria lor.
Acasă, le puteți cere celor mici să realizeze o producție grafică cu ceea ce au văzut și învățat în timpul turului.
5. Zile de gătit
Deși mulți cred că prezența copiilor în bucătărie poate fi oarecum haotică, realitatea este că cei mici se distrează. Pot căuta rețete și pregăti ingrediente și ustensile.
De asemenea, vor învăța despre cantități și măsurători folosind cântarul. La final, se vor putea bucura de propria producție, ceea ce este o experiență plină de satisfacție.
6. Picnic cu copiii în timpul verii
Împachetăm ce am produs la punctul anterior și mergem la un picnic în familie. Copiilor le plac foarte mult activitățile în aer liber. Chiar dacă mergem într-un parc din apropiere, pentru ei este mai mult decât suficient.
7. Parc de agrement
O vizită în diferitele parcuri din zonă este o idee grozavă. Vara există parcuri acvatice care oferă activități distractive pentru cei mici (și pentru adulți).
Înainte de a merge, nu uitați să întrebați despre posibilele restricții, condiții de intrare și articole pe care ar trebui să le aduceți de acasă (prosoape și haine confortabile).
8. Biciclete pentru toată lumea
O plimbare cu bicicleta este o propunere care, pe lângă faptul că este sănătoasă, îi va face pe copii să fie epuizați la sfârșitul zilei. Dacă nu aveți biciclete, le puteți închiria sau puteți merge pe jos. Ideea este să faceți mișcare în familie.
9. Petrecere cu înghețată
O înghețată vara este una dintre cele mai mari plăceri care există, atât pentru adulți, cât și pentru copii. În acest caz, vă sugerăm să cumpărați diverse gustări, cereale, fulgi de ciocolată, fructe și alte ingrediente pentru decor.
10. Lectură de vară
Nu trebuie să ratați niciodată cărțile bune pentru copii. Este foarte important să încurajăm obiceiul de a citi la cei mici.
De exemplu, am putea instala un cort de lectură și am putea intra acolo cu ei pentru a le citi. Să încercăm să facem din citit un moment distractiv, plăcut și așteptat, astfel încât copiii să își dorească să participe activ.
11. Plictiseală!
Da, trebuie să-i lăsăm pe cei mici să se plictisească, pentru că așa încep să lucreze creativitatea și imaginația. Cele mai bune idei și cele mai interesante proiecte vin din plictiseala copilăriei.
Trebuie doar să vă abțineți de la a interveni și de a le oferi o soluție. Vor descoperi ce să facă!
12. Proiecte DIY cu copiii pe timpul verii
Proiectele DIY nu dau greș niciodată și sunt cei mai buni aliați ai adulților pentru a petrece vacanțele cu cei mici. Copiii pot colecta carton, capace, hârtie, lână, resturi de țesături, etc. Pentru început, cere-le să decoreze cutia de artizanat și să așeze acolo toate materialele de lucru.
13. Aventuri în grădină
Pentru noi, grădina poate fi doar un spațiu în care cresc plantele, dar pentru copii este o lume plină de aventuri și jocuri. Organizați o petrecere tematică cu costume, decorațiuni și mâncare, toate legate de tema aleasă. O altă alternativă pentru a folosi grădina este cursa cu obstacole sau cursa de ștafetă. Dacă nu aveți mai multe idei, cei mici vă vor ajuta.
Descoperiți: Semne că aveți nevoie de o vacanță cât mai repede
Activități de făcut cu copiii vara: importanta petrecerii timpului de calitate în familie
Indiferent de destinație și activitățile pe care le alegeți pentru a petrece vara cu copiii, cel mai important este să vă bucurați de moment. În acest sens, dacă planificați o excursie, trebuie să vă asigurați că locul pe care îl alegeți este potrivit pentru cei mici.
În plus, este o idee bună să creați rutine. Copiii obosesc și, deși este greu de crezut, au nevoie de odihnă. Pentru ei, odihna înseamnă să petreacă mai mult timp cu părinții, cu bunicii și prietenii lor.
Totuși, trebuie să includem și propuneri care să le susțină abilitățile cognitive prin activități ludice. Pot fi jocuri de societate sau jocuri puzzle.
Vă încurajăm să profitați la maxim de aceste luni alături de copii, deoarece este o modalitate de a compensa timpul pe care îl petreceți separat în restul anului. Ritmul rapid de viață ne face să uităm cât de importanți sunt părinții pentru ei. Cu care dintre aceste propuneri veți începe?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bettelheim, B. (1997). No hay padres perfectos. Grijalbo Mondadori.
- González, N. (2015). El juego como promotor del vínculo padres-hijos.
- Malla Alba, I. A. (2021). ¿ Qué juegan los niños en casa en tiempos de pandemia?: ponderaciones de los padres sobre el juego(Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE).
- Melgar, M. F., Elisondo, R. C., & Chiecher, A. C. (2016). Ciudades, museos y creatividad. Estudio de público en la Noche de los Museos. ARTE Y CIUDAD. Revista de Investigación.
- VILLOTA ACOSTA, A. E. (2014). GUÍA DE MANUALIDADES PARA PROMOVER LA IMPORTANCIA DEL RECICLAJE RESCATANDO EL CUIDADO MEDIOAMBIENTAL EN NIÑOS DE 5 A 7 AÑOS EN LA ESCUELA” JAIME LUCIANO BALMES”(Bachelor’s thesis).
- Ramos-Paúl, R., & Torres, L. (2014). Niños: instrucciones de uso: El manual definitivo. Aguilar.
- Schvartzman, J. (2018). Algunas reflexiones acerca del aburrimiento y lo creativo. Controversias en psicoanálisis de niños y adolescentes, 173-182.
- Villegas, J. A. C. (2009). Como fomentar el hábito de la lectura y la comprensión lectora. Revista Vinculando. https://vinculando.org/educacion/como_fomentar_habito_de_lectura_y_comprension_lectora.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=como_fomentar_habito_de_lectura_y_comprension_lectora&format=pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.