Logo image
Logo image

Aftele bucale: cauze și remedii naturale

4 minute
Aftele bucale sunt mai des întâlnite în rândul femeilor decât al bărbaților și pot apărea la orice vârstă. Leziunile sunt active între 7 și 20 de zile și sunt în general recurente.
Aftele bucale: cauze și remedii naturale
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Aftele bucale provoacă disconfort, sunt dureroase și se vindecă foarte greu. Din fericire, aceste mici ulcerații care apar pe partea interioară a buzelor, a obrajilor și pe limbă pot fi tratate și în mod natural.

Află din articolul următor ce remedii naturale poți folosi pentru a trata aftele bucale.

Ce trebuie să știi despre aftele bucale

Aftele bucale pot fi albe sau galbene și formează un „crater” înconjurat de un cerculeț roșiatic. Sunt destul de dureroase, dar nu sunt contagioase. Se formează în interiorul gurii (în membrana mucoasă). Poate apărea o singură leziune sau se pot dezvolta mai multe în aceeași zonă.

Aftele bucale sunt mai des întâlnite în rândul femeilor decât al bărbaților și pot apărea la orice vârstă. Leziunile sunt active între 7 și 20 de zile și sunt în general recurente.

Sunt caracterizate de:

  • Durere
  • Mâncărimi
  • Ulcerații sub formă de cratere
  • Usturime

Principalele cauze ale aftelor sunt:

  • Un sistem imunitar slăbit în urma unei boli sau a unor carențe nutriționale.
  • Leziuni la nivelul gurii cauzate de protezele dentare, periatul prea agresiv al dinților, mușcături, folosirea aței dentare, etc.
  • Schimbări hormonale (frecvente la femei în timpul ciclului menstrual).
  • Reacții alergice la anumite alimente acide, fructe citrice sau condimente.
  • Intoleranța la gluten.
  • Stres.

Aftele bucale dispar de obicei de la sine, dar poți apela și la anumite remedii naturale pentru a grăbi procesul de vindecare.

Dacă nu observi nicio îmbunătățire în 3 săptămâni, este indicat să te prezinți la medic pentru a-ți prescrie un tratament.

Remedii naturale pentru aftele bucale

În primul rând, trebuie să te asiguri că ulcerația apărută este o aftă și nu o leziune herpetică sau o infecție fungică. Apoi, poți să apelezi cu încredere la următoarele remedii naturale pentru a ameliora simptomele și a trata stomatita aftoasă:

Miere de albine

Usucă zona afectată cu o cârpă sau cu un prosop de hârtie și apoi aplică puțină miere de albine. Ține mierea în contact cu afta cât mai mult timp posibil.

Te-ar putea interesa și:

8 remedii naturiste pentru aftele bucale

Eficacitatea acestui remediu se datorează proprietăților antimicrobiene ale mierii. Repetă tratamentul de câte ori este nevoie. Este mai bine ca mierea să fie zaharisită și nu lichidă, pentru a o putea folosi ca un unguent.

Salvie

Some figure

Această plantă este folosită adesea în medicina naturistă pentru a trata diverse erupții sau răni, inclusiv stomatita aftoasă. Mai întâi trebuie să prepari o infuzie.

Ingrediente

  • 1 linguriță de salvie uscată
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

Fierbe apa cu salvia timp de câteva minute. Strecoară ceaiul și clătește-ți gura cu el atât timp cât este cald, dar nu-l înghiți. Repetă tratamentul de mai multe ori pe zi.

Apă oxigenată

Diluează o parte apă oxigenată în două părți apă simplă (poate fi și jumătate cu jumătate). Clătește-ți gura cu amestecul rezultat de trei ori pe zi. Acest remediu poate fi neplăcut, dar este foarte eficient.

Te-ar putea interesa și:

Tratamente de înfrumusețare cu apă oxigenată

Unele persoane preferă să aplice amestecul direct pe aftă, cu o bucată de vată. Poate să te usture puțin, dar își va face efectul.

Apă cu sare

Some figure

Acest remediu poate provoca o mică iritație, dar funcționează de minune.

Ingrediente

  • 1 cană de apă
  • 1 mână de sare gemă

Instrucțiuni

Fierbe apa cu sarea până se dizolvă. Lasă amestecul să se răcească și clătește-ți gura cu el de cel puțin 3 ori pe zi. 

Aloe vera

Sigură și eficientă, aloe vera este o plantă pe care este bine să o ai mereu la îndemână.

Pentru a trata aftele bucale trebuie să tai în jumătate o frunză de aloe, în lungime. Aplic-o direct pe ulcerație și las-o să acționeze timp de câteva minute. Acest remediu ameliorează instant durerea. În plus, aloe vera ține la distanță infecțiile.

Drojdie de bere

Some figure

Drojdia de bere este un remediu excelent pentru aftele bucale, întrucât reduce numărul de bacterii din gură.

Ingrediente

  • 1 lingură de drojdie de bere
  • Puțină apă

Instrucțiuni

Amestecă ambele ingrediente pentru a forma o pastă. Usucă zona afectată și aplică amestecul. Lasă-l să acționeze cât poți de mult, apoi clătește cu apă caldă.

Sâmburi de struguri

Poți găsi extract din sâmburi de struguri în magazinele naturiste sau poți folosi chiar sâmburii. Sâmburii au proprietăți antiseptice, fiind eficienți împotriva aftelor.

Ingrediente

  • O mână de sâmburi de struguri
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

Prepară o infuzie din ambele ingrediente, las-o să se răcească, strecoar-o și bea. Repetă procedeul de mai multe ori pe zi.

Dacă alegi extractul, doza recomandată este de 6 picături la 1/2 cană de apă caldă.

Bicarbonat de sodiu

Some figure

Acest remediu este folosit de mii de ani, datorită numeroaselor sale proprietăți benefice, printre care și abilitatea de a ucide virusurile și bacteriile.

Ingrediente

  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 cană de apă caldă

Instrucțiuni

Dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă și clătește-ți gura cu acest amestec, ținându-l în contact cu leziunile cât poți de mult. Repetă procedeul de mai multe ori pe zi.

Oțet de mere

Având proprietăți asemănătoare cu ale bicarbonatului de sodiu, oțetul ajută la vindecarea rapidă a aftelor. Vei simți o ușoară usturime.

Ingrediente

  • 1/2 cană de oțet de mere
  • 1/2 cană de apă caldă

Instrucțiuni

Amestecă ingredientele și repetă tratamentul de 2-3 ori pe zi până dispar ulcerațiile.

Atunci când ai afte, încearcă să mănânci ceapă și usturoi în stare crudă. Aceste două alimente au proprietăți antibacteriene puternice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker Sores. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1961.03040100088027
  • Scully, C., & Porter, S. (2008). Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2007.07.201
  • LAWRENCE C. SCHNEIDER AND ADINA E. SCHNEIDER. (1998). Diagnosis of Oral Ulcers. The Mount Sinai Journal of Medicine, New York.
  • Eisbruch, A., & Sapir, E. (2015). Supportive Care Editorial Touch MEdical MEdia Reducing Mucositis by Antiviral/Antibacterial/ Mucosal Coating Agents Mucositis—Supportive Care During Radiotherapy or Chemoradiotherapy of Head and Neck Cancer. Citation: Oncology & Hematology Review. https://doi.org/10.17925/OHR.2015.11.01.50

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.