Alimente benefice pentru glanda tiroidă
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Te-ai întrebat vreodată dacă există alimente benefice pentru glanda tiroidă? Deși multe persoane au auzit de glanda tiroidă, probabil nu toate știu cu exactitate ce este ea și cum funcționează de fapt. Mulți nici nu conștientizează importanța sa până nu ajung să sufere de o disfuncție a acestei glande.
Tiroida este cea mai importantă glandă pentru sănătatea organismului. Rolul său este de a secreta hormoni și de a regla metabolismul.
Milioane de oameni din întreaga lume au probleme legate de glanda tiroidă, dar mulți dintre ei nu știu ce simptome caracterizează aceste tulburări. Femeile sunt de departe cele mai afectate de disfuncțiile glandei tiroide, mai ales atunci când ajung la vârsta maturității.
Este important să fii informată cu privire la disfuncțiile tiroidei și la obiceiurile care ajută această glandă să funcționeze în mod corespunzător. În articolul de azi îți oferim câteva informații despre glanda tiroidă, despre afecțiunile asociate ei și despre alimentele care o mențin sănătoasă.
Care este rolul tiroidei și cum poate fi afectată?
Glandei tiroide nu i se acordă importanță până în momentul în care apare o disfuncție în activitatea sa, cum ar fi hipotiroidismul.
Este important să știi că această glandă îndeplinește două roluri foarte importante pentru sănătate: reglează metabolismul și secretă hormoni care, la rândul lor, duc la sinteza aminoacizilor.
Citește și:
Atunci când ai problemă cu această glandă, funcțiile sale sunt afectate, provocând diverse boli și scăderea calității vieții.
Cel mai comune disfuncții tiroidiene sunt:
Hipotiroidism
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu secretă o cantitate suficientă de tiroxină, un hormon ce asigură funcționarea optimă a metabolismului.
Dacă ai această problemă, te confrunți cu următoarele simptome:
- Oboseală
- Depresie
- Creștere în greutate
- Piele uscată
- Căderea părului
- Intoleranță la frig
Hipertiroidism
În cazul hipertiroidismului, are loc exact contrariul. Tiroida secretă o cantitate mare de hormoni ce duc la accelerarea metabolismului, fapt care îți dă peste cap organismul dacă problema nu este tratată.
Printre simptome se numără și următoarele:
- Nervozitate
- Insomnie
- Intoleranță la căldură
- Pierdere în greutate
- Palpitații
- Tremurături
- Slăbiciune
Care sunt cele mai cunoscute alimente benefice pentru glanda tiroidă?
Pentru a evita problemele prezentate mai sus, în special hipotiroidismul, adoptă o dietă bogată în alimente benefice pentru glanda tiroidă.
1. Alimente bogate în iod
Deficitul de iod poate cauza probleme tiroidiene greu de controlat. Consumul de alimente bogate în iod ajută glanda tiroidă să funcționeze în mod normal, stimulând producția de tiroxină.
Cele mai bune surse de iod sunt:
- Ouăle
- Sfecla mangold
- Dovleacul
- Semințele de susan
- Fructele de mare
- Moluștele
- Tonul
- Somonul
- Ciupercile
- Sarea iodată
2. Alimente bogate în fibre
Fibrele sunt esențiale pentru reglarea metabolismului și prevenirea creșterii în greutate asociate cu hipotiroidismul.
Fibrele îmbunătățesc digestia, reglează glicemia și îți oferă o senzație de sațietate. Iată ce alimente conțin o cantitate mare de fibre:
- Ovăz
- Orez brun
- Broccoli
- Mere
- Porumb
- Fasole
- Avocado
- Linte
- Pere
Îți recomandăm și:
3. Carne slabă
Carnea slabă este o opțiune excelentă pentru orice dietă, dar mai ales pentru persoanele care au probleme cu tiroida. Consumă cu încredere carne de:
- Pui
- Vițel
- Curcan
- Iepure
- Pește
4. Alimente bogate în vitamine
Vitaminele îmbunătățesc funcționarea glandei tiroide. Dacă suferi de o disfuncție a glandei tiroide, este recomandat să consumi alimente bogate în vitaminele A, C, E, B2, B3 și B6.
Printre acestea se numără:
- Fructele citrice
- Cerealele
- Cerealele integrale și semințele
- Drojdia de bere
- Orezul
- Tărâțele
- Alunele
- Ciupercile
5. Alimente bogate în zinc
Secreția excesivă de hormoni tiroidieni poate afecta nivelul de zinc din organism. Tocmai de aceea este indicat să consumi anumite alimente benefice pentru glanda tiroidă bogate în zinc.
Zincul se găsește în următoarele alimente:
- Stridii
- Germeni de grâu
- Tărâțe
- Carne de miel
- Ghimbir
- Nuci
- Mazăre
Toate alimentele benefice pentru glanda tiroidă îmbunătățesc sănătatea acestui organ. Dar, dacă bănuiești că suferi de o afecțiune tiroidiană, cel mai bine este să mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Orice modificare a funcționării glandei tiroide impune și o schimbare a stilului de viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sun, X., Sun, Y., Li, W.-C., Chen, C.-Y., Chiu, Y.-H., Chien, H.-Y., & Wang, Y. (2015). Association of Thyroid-stimulating Hormone and Cardiovascular Risk Factors. Internal Medicine, 54(20), 2537–2544. http://doi.org/10.2169/internalmedicine.54.4514
- Hage, M. P., & Azar, S. T. (2012). The Link between Thyroid Function and Depression. Journal of Thyroid Research, 2012, 1–8. http://doi.org/10.1155/2012/590648
- Haugen, B. R., Alexander, E. K., Bible, K. C., Doherty, G. M., Mandel, S. J., Nikiforov, Y. E., … Wartofsky, L. (2016). 2015 American Thyroid Association Management Guidelines for Adult Patients with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer: The American Thyroid Association Guidelines Task Force on Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. Thyroid, 26(1), 1–133. http://doi.org/10.1089/thy.2015.0020
- Understanding thyroid tests. (2018). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072598/
- Underactive thyroid: Deciding whether or not to treat subclinical hypothyroidism. (2017). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072784/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.