Logo image
Logo image

Alimente care nu trebuie ținute în frigider

3 minute
Deși multe alimente trebuie ținute în frigider pentru a rezista mai mult timp, noi consumatorii ar trebui să știm ce produse alimentare își pot pierde proprietățile dacă sunt ținute la rece. Așadar, în cele ce urmează îți vom prezenta o listă de alimente care nu trebuie sub nicio formă refrigerate.
Alimente care nu trebuie ținute în frigider
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși multe alimente trebuie ținute în frigider pentru a rezista mai mult timp, noi consumatorii ar trebui să știm ce produse alimentare își pot pierde proprietățile dacă sunt ținute la rece. Așadar, în cele ce urmează îți vom prezenta o listă de alimente care nu trebuie ținute în frigider niciodată.

În general, majoritatea dintre noi depozităm toate alimentele pe care le achiziționăm în frigider. Acest obicei este însă o mare greșeală deoarece nu orice aliment poate rezista temperaturilor scăzute din interiorul acestui aparat electrocasnic.

Din contră, frigul poate deseori accelera descompunerea mâncării sau chiar altera gustul acesteia.

19 alimente care nu trebuie ținute în frigider

Roșiile

Dacă sunt depozitate în frigider, roșiile își pierd aroma caracteristică, iar frigul le distruge membranele interioare, modificându-le textura obișnuită într-una făinoasă. Temperaturile scăzute inhibă maturizarea acestor legume.

Cartofii

Some figure

Cartofii sunt afectați în mod negativ de expunerea la temperaturi scăzute. Amidonul se transformă în zahăr la rece, ceea ce modifică gustul acestor legume. Dacă vrei să reziste mai mult, te sfătuim să păstrezi cartofii în pungi de hârtie.

Pâinea

Acesta este unul dintre alimentele cel mai frecvent ținute în frigider. Pâinea se strică mai repede și își pierde aroma dacă este expusă la temperaturi scăzute. Te sfătuim să păstrezi acest aliment într-un loc răcoros și uscat sau să îl tai în felii și să-l pui în congelator.

Te-ar putea interesa și:

Alimente esențiale în orice frigider

Fructele tropicale

Some figure

Fiind obișnuite cu temperaturile tropicale, temperatura scăzută din frigider nu priește acestor alimente. Fructe precum ananasul, pepenele, piersicile, avocado sau bananele nu trebuie niciodată ținute în frigider; în caz contrar, descompunerea lor va fi accelerată.

Ceapa și usturoiul

Supuse unor temperaturi scăzute, ceapa și usturoiul se întăresc și își pierd proprietățile. Te sfătuim să păstrezi aceste două alimente într-un loc întunecat, răcoros și uscat, de preferință într-un sac închis.

Brânzeturile uscate

Some figure

Multe persoane obișnuiesc să păstreze brânzeturile în frigider deoarece au impresia că așa trebuie depozitat acest aliment. Însă, în funcție de tipul de brânză, această decizie poate fi una eronată.

Brânzeturile uscate, cum ar fi parmezanul, nu trebuie ținute în frigider deoarece își pot pierde aroma. O variantă mult mai bună în cazul acestor alimente este să folosești pentru depozitare un recipient etanș la temperatura camerei.

Pepenii și piersicile

Expuse la temperaturi sub 10 °C, aceste alimente își pierd aroma și o parte din proprietăți. Din acest motiv, este indicat să le depozitezi la temperatura camerei.

Mierea de albine

Some figure

Una dintre cele mai mare greșeli pe care o poți face este să depozitezi mierea de albine în frigider. Grație componentelor și a pH-ului său, mierea nu se strică dacă este expusă la aer. Dacă însă o depozitezi în frigider, aceasta se va cristaliza și își va pierde o mare parte din proprietăți.

Uleiul de măsline

Dacă este păstrat în frigider, uleiul de măsline se condensează și se întărește, luând o formă asemănătoare untului și pierzându-și aroma. Depozitează acest produs într-un loc răcoros și întunecat.

Ciocolata

Some figure

Expusă unor temperaturi scăzute pentru o perioadă lungă de timp, ciocolata capătă un strat alb care îi alterează gustul. Depozitează acest produs la temperatura camerei, într-un loc întunecat. De asemenea, nu expune ciocolata la temperaturi foarte ridicate.

Te-ar putea interesa și:

Cum să faci un deshidrator solar de alimente

Cafeaua

Dacă este depozitată în frigider, cafeaua suferă transformări similare celor descrise mai sus în cazul ciocolatei. Aceasta capătă un strat care îi modifică gustul și mireasma caracteristică.

Cerealele, pastele, făina și zahărul

Some figure

Toate aceste alimente trebuie depozitate la temperatura camerei. Expuse la temperaturi scăzute, ele își pierd proprietățile, conținutul de vitamine, aroma și textura.

Anumite tipuri de șuncă

Anumite tipuri de șuncă își pot pierde aroma „specială” dacă sunt depozitate în frigider. Deși sunt mezeluri, aceste alimente au fost create pentru a fi păstrate la temperatura camerei.

Busuiocul

Some figure

Busuiocul nu poate fi păstrat în frigider deoarece temperaturile scăzute îl usucă foarte repede și pot accelera procesul său de descompunere. Busuiocul poate fi contaminat de mirosul celorlalte alimente depozitate în frigider.

Așadar, dacă vrei ca busuiocul tău să reziste mai mult, pune-l într-un pahar cu apă.

Sperăm că informațiile din acest articol despre alimentele care nu trebuie niciodată ținute în frigider îți vor fi de folos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andress, E. (2018). Resources for Home Preserving Tomatoes. National center for home food. https://nchfp.uga.edu/tips/summer/home_preserv_tomatoes.html
  • Carceller, R. (2019). Por qué nunca deberías guardar el chocolate en la nevera. La Vanguardia. https://www.lavanguardia.com/comer/materia-prima/20190220/46576619670/chocolate-nevera-conservar.html
  • Cómo almacenar los alimentos de manera segura en casa. (s/f). Eufic.org. Recuperado el 27 de octubre de 2023, de https://www.eufic.org/es/seguridad-alimentaria/articulo/safe-food-storage-at-home/
  • David, Adriana & NAGHIU, Alexandru & Catunescu, Giorgiana & DAVID, Oana & OLAR, Daiana. (2012). The Influence of Storage Temperature on the Bread Quality. Bulletin UASVM Agriculture. 69. 1843-5386. 10.15835/buasvmcn-agr:8768.
    Julson, E., MS, RDN, & CLT. (2020). What’s the Best Way to Store Potatoes?. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes
  • Munuera, O. L. (2022). Si guardas la sandía o el melón así, tienes que dejar de hacerlo (por tu salud). Diario Córdoba. https://www.diariocordoba.com/salud/2022/08/10/guardas-sandia-o-melon-tienes-dejar-hacerlo-salud-dv-73358428.html
  • Nourian, F., Ramaswamy, H. S., & Kushalappa, A. C. (2003). Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Lebensmittel-Wissenschaft Und Technologie [Food Science and Technology], 36(1), 49–65. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643802001743
  • Pekmez, Hatice. (2016). Cereal Storage Techniques: A Review. Journal of Agricultural Science and Technology B. 6. 10.17265/2161-6264/2016.02.001.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.