Cele mai bune alimente care scad glicemia
Glicemia dă de furcă multor oameni, însă aceasta poate fi ținută sub control cu ajutorul unor alimente care scad glicemia.
Te confrunți cu simptome precum amețeală și oboseală? În cazuri extreme și prelungite poți să te îmbolnăvești de diabet.
Există mai mulți factori care pot determina creșterea glicemiei. Principalul este cauzat de o dietă nesănătoasă, bazată pe un consum excesiv de zaharuri și carbohidrați.
Alte posibile cauze ale glicemiei crescute sunt: stresul, lipsa activității fizice, factorii genetici, anumite boli și altele. Din fericire, există unele alimente care scad glicemia și reduc nivelul de zahăr din sânge.
Te-ar putea interesa și
Alimente care scad glicemia: scorțișoara
Acest condiment este foarte util atunci când îți crește glicemia. Potrivit nutriționistului Richard Andersen, o singură linguriță de scorțișoară măcinată pe zi poate reduce nivelul de zahăr din sânge la pacienții de diabet.
Consumul de scorțișoară crește receptivitatea celulelor la insulină, convertind glucoza în energie.
Peștele gras
Peștele gras a devenit foarte popular datorită conținutului ridicat de acizi grași omega 3. Aceștia fiind esențiali pentru funcționarea corespunzătoare a inimii și a întregului sistem cardiovascular.
În plus, acesta crește sensibilitatea la insulină la pacienții de diabet, ajutând la reglarea glicemiei. Printre peștii grași recomandați se numără somonul, sardinele, tonul, macroul și alții.
Fibrele
Un studiu efectuat de către cercetătorii din cadrul Centrului Medical al Universității din Texas a descoperit că persoanele care consumă între 24 și 50 de grame de fibre pe zi au cunoscut o îmbunătățire considerabilă a nivelului de zahăr din sânge.
Pentru unii dintre participanți, o dietă bogată în fibre a fost la fel de benefică precum tratamentul medicamentos pe care îl primeau împotriva diabetului.
Fibrele se găsesc în numeroase alimente și poți să-ți iei doza zilnică recomandată dacă mănânci 13 porții dintr-un amestec de fructe, legume, fasole, orez brun și cereale integrale.
Usturoiul
Usturoiul poate ajuta la metabolizarea glucozei și conține compuși care au efecte asemănătoare celor specifice insulinei. Consumul zilnic de usturoi crud poate scădea glicemia bolnavilor de diabet de tip 1 sau tip 2.
Legumele
Un consum ridicat de legume oferă organismului necesarul de fibre, proteine, vitamine și minerale care țin sub control nivelul glicemiei, fără adaosul de calorii și grăsimi prezente în alte alimente. În acest fel legumele ajută la prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Ceaiul verde
Studiile au arătat că inflamațiile cronice cauzate de o dietă bogată în alimente grase și un stil de viață sedentar cresc riscul unui infarct miocardic și afectează abilitatea organismului de a absorbi glucoza.
Ceaiul verde este o soluție în această situație, deoarece crește sensibilitatea la insulină și ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare cu care se confruntă adesea bolnavii de diabet.
Fructele oleaginoase
Consumul regulat de fructe oleaginoase reduce riscul dezvoltării bolilor cardiace. Acestea conțin acizi grași esențiali și omega 3 ce ajută la eliminarea excesului de glucoză din sânge.
Citește și
Cireșele
Cireșele conțin anticiani ce combat rezistența la insulină, scad glicemia și reduc inflamațiile.
Inflamațiile împiedică insulina să acționeze în mod corespunzător în întregul organism. Consumul regulat de cireșe ajută la optimizarea producției de insulină și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Vinul roșu
Consumul moderat de vin roșu poate reduce glicemia prin prevenirea absorbției de glucoză în intestine. Este important să îl bei cu măsură și numai sub îndrumarea medicului, întrucât nu este recomandat tuturor persoanelor.
Dacă adaugi aceste alimente care scad glicemia în regimul tău alimentar, ai șanse să ți sub control nivelul zahărului din sânge.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Health, H. S. of P. (2015). Carbohydrates and blood sugar. Harvard School of Public Health.
Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0207-4
Hasanzade, F., Toliat, M., Emami, S. A., & Emamimoghaadam, Z. (2013). The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.4103/2225-4110.114900
Eidi, A., Eidi, M., & Esmaeili, E. (2006). Antidiabetic effect of garlic (Allium sativum L.) in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2005.09.010
Schacky, C. von, & Harris, W. S. (2007). Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids. Cardiovascular Research. https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019
Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
Chiva-Blanch, G., Urpi-Sarda, M., Ros, E., Valderas-Martinez, P., Casas, R., Arranz, S., … Estruch, R. (2013). Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.08.022
Kelley, D. S., Rasooly, R., Jacob, R. A., Kader, A. A., & Mackey, B. E. (2006). Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/136.4.981
Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.