Logo image
Logo image

Alimente care combat hipertensiunea arterială

5 minute
Usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea hipertensiunii și îmbunătățirea stării de sănătate. Dacă îl consumi în stare crudă, acesta poate să reducă și nivelul de colesterol. 
Alimente care combat hipertensiunea arterială
Ultima actualizare: 16 ianuarie, 2019

Hipertensiunea arterială este considerată o boală cronică ce se caracterizează prin creșterea presiunii sângelui la nivel arterelor. În acest articol, îți arătăm ce alimente care combat hipertensiunea trebuie să consumi pentru a scăpa de această problemă în mod natural. 

Tensiunea arterială este măsurată prin două valori: sistolică și diastolică. Acestea sunt consemnate atunci când inima pompează sânge și atunci când se relaxează.

Hipertensiunea arterială: cauze

Anumite obiceiuri alimentare, boli genetice și afecțiuni măresc riscul de hipertensiune arterială. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale sale:

Sodiu

Când mâncăm alimente prea sărate, tensiunea arterială crește. O treime din pacienții cu hipertensiune sunt sensibili la sodiu, întrucât acesta provoacă o retenție de apă în organism.

Producție scăzută de renină

Persoanele de origine afro-americană tind să secrete mai puțină renină (o substanță produsă de rinichi), iar acest lucru le predispune la hipertensiune arterială. În plus, medicamentele pe bază de renină sunt mai puțin eficiente în cazul lor.

Te-ar putea interesa și:

5 ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială

Rezistență la insulină

Multe persoane cu diabet au și hipertensiune. Insulina stimulează activitatea la nivelul sistemului nervos simpatic, fără să mărească tensiunea arterială.

Din acest motiv, rezistența la insulină contribuie la creșterea tensiunii.

Obezitate

Some figure

Există o legătură strânsă între indicele de masă corporală și hipertensiunea arterială.

Inima trebuie să depună un efort mai mare pentru a pompa sângele în arterele blocate de grăsime. Astfel, pereții arteriali sunt supuși unui stres mai mare.

Predispoziție genetică

  • Anumite gene pot duce la creșterea riscului de hipertensiune arterială. În plus, există și o legătură între hipertensiune și bolile cardiace și coronariene.
  • Așadar, dacă ai un istoric familial cu antecedente ale acestei boli, există șanse mai mari să o dezvolți și tu.

Vârstă

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială crește, întrucât pereții arteriali se subțiază și se deteriorează, iar vasele de sânge se întăresc. Atunci când pereții arteriali își pierd elasticitatea, circulația sângelui este îngreunată. 

Ce alimente să consumi pentru a reduce tensiunea arterială

După ce ai aflat motivul pentru care suferi de hipertensiune arterială, următorul pas constă în combaterea sa. O dietă echilibrată, săracă în sodiu, alături de un program de exerciții fizice și un stil de viață relaxat te ajută să faci față acestei boli.

Iată câteva dintre cele mai bune alimente care reduc tensiunea arterială în mod natural:

Alimente care combat hipertensiunea: usturoiul

Some figure

Usturoiul este un antibiotic natural foarte puternic. Dacă mănânci zilnic unul sau doi căței de usturoi (mai ales în stare crudă), poți reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol. 

Ce-ar fi să consumi un cățel de usturoi pe stomacul gol? Acesta conține alicină, un compus cu proprietăți benefice ce combate hipertensiunea arterială.

Alimente care combat hipertensiunea: roșiile

Roșia conține aminoacizi care reduc hipertensiunea arterială. Licopenul și glutationul, compuși prezenți și în roșii, sunt doi antioxidanți puternici care îmbunătățesc circulația.

Adaugă roșii în stare crudă în salate, sucuri sau gazpacho.

Alimente care combat hipertensiunea: ananasul

Acest fruct conține bromelaină, o enzimă care dizolvă cheagurile și subțiază sângele.

Bea suc de ananas sau mănâncă măcar o dată pe săptămână câteva felii de ananas pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acest fruct tropical le oferă sistemului circulator.

Alimente care combat hipertensiunea: bananele

Some figure

Bananele sunt bogate în magneziu și potasiu și sunt recomandate persoanelor care folosesc medicamente diuretice sau pentru reglarea tensiunii arteriale (ambele scad nivelul acestor nutrienți în organism).

În plus, bananele previn crampele musculare și sunt o sursă importantă de vitamine. Mănâncă acest fruct ca gustare între mese sau ca ingredient în smoothie-uri.

Morcovi

Morcovul este bogat în vitamina C și în beta-caroten și este ideal pentru prevenirea problemelor circulatorii. 

Mănâncă morcovi în stare crudă (rași, de exemplu), în salate sau smoothie-uri pentru a reduce nivelul de colesterol, a proteja vasele sanguine și a preveni arterioscleroza.

Leguminoase

Linte, năut, fasole, mazăre… Mănâncă aceste alimente de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a-i oferi organismului potasiu, magneziu, complexul de vitamine B, fier și fibre.

Leguminoasele sunt bogate și în acizi grași esențiali și proteine vegetale.

Te-ar putea interesa și:

4 remedii naturiste pentru hipertensiunea arterială

Legume crucifere

Întreaga familie de legume crucifere, inclusiv broccoli, varza furajeră și varza de Bruxelles, conțin antioxidanți care previn degenerarea arterelor și care mențin sănătatea sistemului cardiovascular.

  • Există mii de rețete care folosesc aceste legume bogate în glucozinolați care reglează tensiunea arterială.

Lămâie

Acest fruct citric este bogat în vitamina C și flavonoide.

Ambii nutrienți mențin arterele în formă optimă și le îmbunătățesc elasticitatea. În acest fel, sângele nu mai exercită o presiune atât de mare asupra inimii.

  • Adaugă lămâie în dressingurile pentru salate sau în diverse preparate.

Guava

Acest fruct tropical scade nivelul de colesterol rău și crește nivelul colesterolului bun. Guava poate ajuta și la combaterea hipertensiunii.

  • Consumă acest fruct ca desert, ca gustare între mese sau folosește-l la prepararea unui smoothie natural și răcoritor.

Alimente care combat hipertensiunea: semințele de chia

Some figure

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de acizi grași omega 3, fibre și magneziu (printre alte minerale).

  • Adaugă o linguriță de semințe de chia într-un pahar cu lapte, iaurt sau suc și bea amestecul la micul dejun. Presară câteva semințe și pe deserturi, salate și supe.
  • Nu uita să înmoi semințele în apă pentru a le activa proprietățile.

Curcuma

Această mirodenie are un gust unic. În plus, ea conține diverși compuși care reduc trigliceridele și colesterolul rău (LDL).

Curcuma (turmericul) este alegerea ideală pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Adaugă acest ingredient în paste sau alimente prăjite. Este foarte gustos și sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beevers, G. (2001). ABC of hypertension: The pathophysiology of hypertension. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.322.7291.912
  • Stocchetti, N., & Maas, A. I. R. (2014). Traumatic Intracranial Hypertension. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMra1208708
  • Pickering, T. G., Hall, J. E., Appel, L. J., Falkner, B. E., Graves, J., Hill, M. N., … Roccella, E. J. (2005). Recommendations for blood pressure measurement in humans and experimental animals. Part 1: Blood pressure measurement in humans: A statement for professionals from the subcommittee of professional and public education of the American Heart Association council on high blood pressure research. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000150859.47929.8e

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.