Alimente care reduc oboseala în mod natural
Nu contează cât dormi, ce activități desfășori pe parcursul zilei sau dacă îți place ceea ce faci. Oboseala este un lucru constant în viața ta, chiar dacă îți mărești orele de somn sau îți organizezi mai bine programul. Problema ta poate fi cauzată de alimentație. Dacă în ultimul timp nu mai reușești să faci nimic așa cum ți-ai dori sau caști toată ziua, îți recomandăm să citești în continuare pentru a descoperi câteva alimente care reduc oboseala în mod natural.
Alimente care reduc oboseala
Faptul că te simți mereu obosită poate fi o urmare a suprasolicitării fizice sau psihice, a lipsei somnului sau a unei alimentații necorespunzătoare. Poate fi și rezultatul unei combinații dintre cele trei.
Este recomandat să eviți stresul și să dormi opt ore pe noapte. De asmenea, îți recomandăm să consumi următoarele alimente:
1. Mirodenii naturale
Sosul de soia (cel cu un conținut scăzut de sodiu) și miso sunt două dressinguri care oferă mâncărurilor un gust deosebit și fac parte din categoria de alimente care reduc oboseala.
Cel dintâi se adaugă, în general, în preparate pe bază de orez, paste sau pește și are foarte puține calorii. Ai grijă totuși la cantitatea consumată, deoarece poate conține mult sodiu și poate mări tensiunea arterială.
Miso este o pastă obținută din boabe de soia fermentate și este folosit pentru asezonarea supelor și a tocănițelor.
Îți recomandăm să alegi produse naturale și organice.
2. Cafea (în doze limitate)
Nu este recomandat să faci abuz de cofeină, deoarece, chiar dacă reduce oboseala, aceasta poate avea efecte secundare care nu trebuie ignorate.
Cafeaua este utilă în anumite momente, dar poți să apelezi și la alte alimente care îți îmbunătățesc dispoziția și capacitatea de concentrare.
De exemplu, poți să optezi pentru ciocolată sau ceai. Însă, dacă bei mai mult decât este necesar, te poți confrunta cu efecte secundare, precum dureri de cap, anxietate, insomnie sau nervozitate.
3. Sare de mare și alge
Aceste alimente sunt sănătoase și te ajută să combați oboseala.
Dacă algele nu sunt pe placul tău, poți să le combini cu alte alimente, cum ar fi orezul și să le asezonezi în așa fel încât să diminuezi acel gust caracteristic.
Sarea roz sau sarea de mare sunt două opțiuni minunate pentru a reduce efectele negative ale consumului de sodiu, printre care se numără și lipsa de energie.
Te-ar putea interesa și:
4. Fructe proaspete
Un măr, o portocală sau o pară reprezintă gustarea sau desertul ideal dacă te simți obosită. Fructele conțin minerale, vitamine, fibre și foarte multă apă și sunt astfel alimente care reduc oboseala în mod natural.
Sucurile naturale făcute acasă sunt o altă opțiune excelentă. Este recomandat să le consumi înainte de a face sport sau pentru a face față unei zile încărcate la serviciu sau la școală.
5. Semințe
O mână de semințe de chia, de susan sau de dovleac la micul dejun îți oferă energia de care ai nevoie pentru a începe ziua în forță. Pot fi adăugate fără probleme în smoothie-uri, sucuri sau iaurt.
Semințele de chia, de exemplu, reglează sistemul nervos, în timp ce semințele de susan măresc nivelul endorfinelor. Tocmai de aceea este bine să profiți de beneficiile acestui aliment începând chiar de azi.
6. Iaurt
Acest produs lactat este opțiunea ideală dacă ești la dietă sau dacă vrei să-ți asiguri doza zilnică de calciu.
Poți să optezi pentru diverse arome, astfel încât să nu te plictisești niciodată, mai ales dacă alegi să combini iaurtul cu ovăz, stafide, migdale sau semințe de chia.
7. Cereale integrale
Orezul, orzul și quinoa sunt trei exemple de cereale integrale pe care este indicat să le consumi dacă vrei să combați oboseala și să ai mai multă energie.
Acestea conțin o doză sănătoasă de carbohidrați care se transformă în energie atunci când îi consumi. În plus, sunt mai sățioase decât făina rafinată.
Citește și:
8. Legume crude
De obicei, mâncăm morcovi, țelină și roșii vara sau atunci când este cald afară. Dar când vine iarna, căutăm alimente mai consistente care ne oferă o stare de confort.
Ar trebui să adaugi legume în stare crudă în salate și atunci când vremea este rece. Asta pentru că te umplu de energie! Dacă te plictisești să le mănânci mereu sub această formă, încearcă să le prepari la aburi sau să le prăjești ușor în ulei de măsline.
9. Fructe oleaginoase
La fel ca și semințele, fructele oleaginoase sunt ideale pentru a fi servite dimineața sau seara, atunci când te simți lipsită de vitalitate, caști mereu și nu îți mai poți ține ochii deschiși.
O mână de migdale, nuci sau alune caju este de ajuns pentru a te pune pe picioare, deoarece fac parte din categoria de alimente care reduc oboseala.
Ai nevoie de și mai multă energie? Amestecă un fruct (cum ar fi un măr) cu ovăz și suc de portocale. Este un mic dejun hrănitor și 100% energizant.
10. Pește
Este adevărat că peștele nu ne menține sătui pentru mult timp, dar ne oferă o doză generoasă de substanțe nutritive (cum ar fi acizi grași Omega-3) care se transformă în energie și care ajută la regenerarea țesuturilor. În plus, este mai puțin probabil ca organismul să transforme proteinele din pește în grăsime.
Nu uita să bei o cantitate suficientă de apă, deoarece uneori cauza oboselii este deshidratarea. Acei doi litri pe zi sunt absolut necesari!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s effects on cogntivie, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.
- Carracedo M., Artiach G., Arnardottir H., Back M., The resolution of inflammation throught omega 3 fatty acids in atherosclerosis, intimal hyperplasia, and vascular calcification. Semin Immunopathol, 2019. 41 (6): 757-766.
- Neha K., Haider R., Pathak A., Yar MS., Medicinal prospects of antioxidants: a review. Eur J Med Chem, 2019. 178: 687-704.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.