Logo image
Logo image

6 alimente pe care astmaticii trebuie să le evite întotdeauna

5 minute
Consumul de alimente bogate în magneziu și alți nutrienți poate contribui la bunăstarea pacienților cu astm bronșic.
6 alimente pe care astmaticii trebuie să le evite întotdeauna
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Există mai multe alimente pe care astmaticii trebuie să le evite. De remarcat că lista de mai jos constituie un ghid, nu o regulă. Prin urmare, nu trebuie luată ca un substitut pentru sfatul medicului.

Persoanele cu astm bronșic trebuie să respecte câteva îndrumări generale de îngrijire, dar și câteva sfaturi specifice. Indicațiile pot varia de la un caz la altul, întrucât nu toți pacienții sunt la fel.

Alimente pe care astmaticii trebuie să le evite întotdeauna

Deși alimentația nu este singura modalitate de a controla astmul, este clar că dieta joacă un rol cheie în viața de zi cu zi a pacienților cu astm bronșic. În acest sens, s-a observat că, prin limitarea aportului anumitor alimente, se poate respira mai bine, se pot minimiza simptomele și se poate menține starea de bine.

Să vedem care sunt alimentele pe care astmaticii trebuie să le evite!

Grăsimi saturate

Some figure

 

Sursele de grăsimi saturate sunt în fruntea listei de alimente pe care astmaticii trebuie să le evite. Potrivit experților de la Mayo Clinic, acestea intensifică simptomele astmului din cauza răspunsului sistemului imunitar generat la „primirea” acestor substanțe.

Grăsimile saturate sunt prezente în alimente ultraprocesate, produse de patiserie, carne roșie și alimente prăjite, precum și în multe alimente industriale. În schimb, puteți opta pentru alte tipuri de grăsimi. Experții în sănătate și nutriție recomandă acizii grași omega 3. Se găsesc în peștele gras, semințele de in și nuci și în sursele de proteine slabe, cum ar fi pieptul de pui.

Verificați ca alimentele să nu conțină grăsimi saturate. De asemenea, optați pentru gătitul sănătos la aburi, cuptor sau grătar.

Citiți și: Simptome și tratamente pentru astmul sever acut

Lactate integrale

Produsele lactate sunt alimente bogate în grăsimi. Moderați consumul pentru a preveni declanșarea simptomelor de astm.

Nu este necesar să renunțați complet. Mâncați lactate cu înțelepciune: alegeți produse cu conținut scăzut de grăsimi și încercați să le înlocuiți din când în când. Ați încercat, de exemplu, lapte de migdale sau brânză de cartofi?

Oamenii mănâncă adesea multe lactate fără să-și dea seama, deoarece acestea sunt prezente în diverse rețete și alimente de zi cu zi: de exemplu, supe cremă, paste umplute, înghețată, cafea cu lapte, smoothie-uri, unt, etc.

De parcă nu ar fi de ajuns, consistența și textura produselor lactate exacerbează producția de mucus și cresc congestia. Acest lucru îngreunează respirația în timpul unui episod de astm.

Carne roșie

Trebuie să vorbim din nou despre grăsimi saturate. Deși există excepții (precum carnea de miel), carnea de vită sau porc agravează astmul.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrition, cei care mănâncă multă carne roșie au mai multe șanse de a dezvolta astm. Prin urmare, minimizați consumul (până la o dată pe săptămână, de exemplu) și alegeți mai des carne de pui sau curcan și pește.

Citrice și roșii

 

Alte alimente pe care astmaticii ar trebui să le evite includ citricele și roșiile. Deși conțin nutrienți și fibre benefice, au unele componente care ar putea agrava simptomele la astmatici.

Nu trebuie să încetați să le consumați peste noapte, dar măcar încercați să reduceți aportul. Desigur, pentru a ști în detaliu ce ar trebui să faceți în privința asta, cel mai bine este să consultați medicul.

Alimente sărate

Excesul de sodiu în organism provoacă probleme renale, obezitate și edem la nivelul picioarelor. Poate avea efecte negative și la pacienții astmatici. Acest lucru se întâmplă deoarece crește răspunsurile sistemului imunitar și declanșează simptome de astm.

Potrivit autorilor Mickleborough și Fogarty, adoptarea unei diete cu conținut scăzut de sodiu pentru o perioadă de 2 până la 5 săptămâni poate îmbunătăți funcția pulmonară și poate scădea reactivitatea bronșică la pacienții cu astm bronșic.

Folosiți foarte puțină sare. Evitați alimentele ultraprocesate, precum supele conservate sau piureul instant, chipsurile și, în general, snack-urile. Nu puneți sare pe masă și citiți foarte bine etichetele alimentelor.

Grăsimi nesaturate

Cunoscute și sub denumirea de grăsimi solide, acestea sunt obținute în urma unui proces prin care hidrogenul este încorporat în uleiul vegetal. Nu sunt deloc sănătoase și cresc riscul de boli de inimă sau diabet, agravând și simptomele astmaticilor.

Evitați toate produsele care conțin grăsimi trans. Acestea includ margarina, alimentele prăjite și uleiurile parțial hidrogenate. Aceste grăsimi sunt prezente și în biscuiți și produse de patiserie industriale, prăjituri și aluaturi de cofetărie.

În schimb, alegeți alimente care conțin „grăsimi bune”, cum ar fi uleiurile de măsline, semințele de in, nucile și migdalele.

Alimente cu sulfiți

Unii oameni pot avea simptome de astm atunci când consumă produse tratate cu sulfiți (un tip de conservant folosit în alimente) în cantități mari. Din acest motiv, este mai bine să evitați următoarele:

  • Fructe și legume uscate
  • Cartofi ambalați
  • Vin și bere
  • Suc de lămâie îmbuteliat
  • Creveți proaspeți și congelați
  • Alimente murate

Magneziu împotriva astmului

Some figure

 

Astmaticii trebuie să consume alimente bogate în magneziu. Acest mineral este necesar pentru a ajuta la relaxarea mușchilor și pentru a promova sănătatea sistemului respirator. Magneziul este antiinflamator și bronhodilatator.

Poate fi găsit în diverse alimente, precum ovăz, germeni de grâu, uleiuri presate la rece, nuci, semințe, leguminoase, fructe și legume.

Citiți mai mult: Astmul la copii: cauze și diagnostic

Îndoieli? Consultați medicul

Mâncatul sănătos este o modalitate excelentă de a oferi corpului tot ce are nevoie pentru a rămâne sănătos în timp. Din acest motiv, trebuie să știți ce ar trebui să evitați, în funcție de starea proprie de sănătate.

Amintiți-vă că, în cazul în care aveți îndoieli, puteți consult oricând medicul. În plus, puteți consulta și un nutriționist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.