Amestecul de alcool și zahăr provoacă mahmureală? Asta spune stiinta
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Amestecul de alcool și zahăr poate fi nociv pe termen scurt, mediu și lung, dar această combinație provoacă și mahmureală? Ce spune știința despre asta?
De ce apare mahmureala?
V-ați întrebat vreodată de ce apare mahmureala a doua zi după ce ați băut câteva pahare de băuturi alcoolice? Motivul este faptul că alcoolul deshidratează, reducând nivelul de vitamine și minerale și generând produse secundare care au un efect nociv.
Atunci când alcoolul este ingerat, acesta blochează producția de hormon antidiuretic (ADH) în hipotalamus. Rinichii încep apoi să elimine mai multă apă.
De aceea, nu este ciudat să apară simptome de deshidratare:
- Amețeală
- Sete în exces
- Somnolență
- Durere de cap
- Slăbiciune și oboseală
- Alterarea ritmului cardiac
În plus, băuturile alcoolice pot afecta și sistemul digestiv. Secrețiile pancreatice și activitatea intestinală sunt crescute și mucoasa stomacului este deteriorată, fiind mai susceptibilă la efectele acidului clorhidric.
Potrivit cercetărilor pe acest subiect, alte simptome de mahmureală apar din cauza hipoglicemiei. Consumul excesiv de băuturi alcoolice face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă, epuizând rezervele din ficat.
De parcă nu ar fi suficient, alcoolul scade producția de neurotransmițători (serotonină și prostaglandine). Acest lucru afectează atât starea de spirit, cât și funcționarea cognitivă.
Alcoolul interferează și cu ciclurile de somn și provoacă efecte similare jet lag-ului.
Ce poate agrava mahmureala?
Uneori, simptomele care apar după consumul de alcool pot fi mai puternice. De ce? Există mai mulți factori care agravează mahmureala:
- Binge drinking: consumul unei cantități mari într-un interval scurt de timp (5 sau mai multe băuturi în 2-3 ore, de exemplu).
- Consum de alcool pe stomacul loc: după alimente bogate în proteine si grăsimi, alcoolul se absoarbe mai lent.
- Lipsa hidratării: atunci când suntem la o petrecere, credem că băuturile alcoolice sunt suficiente, dar nu este așa. Trebuie să bem apă pentru a contracara deshidratarea.
- Băuturi tari: cele puternice cresc simptomele mahmurelii. Dacă facem o comparație, vodca poate avea până la 80°, în timp ce berea are în jur de 5°.
- Băuturi bogate în congeneri: acestea sunt elementele care conferă culoare, miros și aromă băuturilor. Cele care sunt mai închise la culoare pot avea mai multe efecte adverse.
- Alți factori: odihnă insuficientă, alimentație proastă, consum de alcool mai multe zile la rând, probleme cronice de sănătate (sindrom metabolic).
Citiți mai mult: Simptomele, cauzele și tratamentul hepatitei alcoolice
Amestecul de alcool și zahăr: mahmureală sau mit?
În prezent, pe piață se găsesc așa-numitele alcopops. Băuturile alcoolice tari (vodcă, gin și altele) sunt combinate cu băuturi răcoritoare sau sucuri de fructe.
Aceste băuturi sunt mai atractive pentru tineri, chiar și pentru minori, după cum arată cercetările. Datorită aromei plăcute, care ascunde tăria alcoolului, consumul este crescut. Același lucru se poate întâmpla cu punch-urile cu rom, cocktail-urile precum daiquiri sau orice alt amestec ce implică băuturi răcoritoare. În toate aceste situații consumăm mai mult alcool și mult mai mult zahăr decât este sănătos.
Totuși, nu zahărul sporește mahmureala, ci consumul mai mare de alcool. Într-un studiu efectuat la Universitatea din Utrecht (Olanda), a fost examinată relația dintre băuturile cu cofeină și alcool și efectele asupra mahmurelii. Deși nu a fost posibilă stabilirea unei astfel de corelații, s-a observat că cei care amestecau alcoolul cu cola consumau mai multă băutură.
Acest lucru implică mari riscuri. Potrivit cercetărilor, de la 0,5 grame de alcool per litru de sânge, funcționarea motrică este afectată, scăzând viteza de reacție și funcțiile cognitive. Apar dificultăți de vorbire, coordonare și chiar conducere.
Un nivel de alcool în sânge (alcoolemie) de 3 până la 4 grame/litru este periculos, iar persoana în cauză poate intra în starea cunoscută sub numele de comă etilică, care este asociată cu un risc ridicat de deces prin sufocare.
Deși amestecul de alcool și zahăr nu provoacă mahmureală, unele simptome se intensifică sau se pot agravat. Nu știm cât de mult alcool sau zahăr consumăm.
Mahmureală după zahar?
Este de remarcat faptul că producătorii nu sunt obligați să raporteze proporția de carbohidrați din fiecare sticlă. Aceasta poate fi foarte mare. Acest lucru se întâmplă și în preparatele de casă.
Iată un exemplu: Cuba libre are 200 ml de cola. Această cantitate înseamnă aproape 20 g de zahăr. Cu alte cuvinte, după 2 Cuba libre, am consumat deja tot zahărul permis într-o zi.
În afară de efectele imediate asupra sănătății, poate apărea o altă clasă de probleme. Odată ce zahărul este absorbit, are loc o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Acest lucru face ca epinefrina și norepinefrina să fluctueze. În câteva ore, apar simptome precum oboseala și durerile de cap.
Ulterior, poate apărea hipoglicemia reactivă, determinând organismul să elibereze adrenalină și cortizol. Alte simptome comune sunt iritabilitatea, anxietatea, tremorul și transpirația. Pe termen lung, apar și alte consecințe:
- Zahărul oferă organismului energie, dar atunci când consumăm mai mult decât folosim, este stocat sub formă de grăsime.
- Consumul excesiv de zahăr cauzează carii, precum și probleme hepatice (ficat gras).
- Este una dintre principalele cauze ale obezității, atât la adulți, cât și la copii.
Descoperiți: Alcoolismul la adolescenți: tot ce trebuie să știți
Alcool și zahăr: o combinație proastă pentru mahmureală
Amestecul de alcool și zahăr este o alegere proastă, periculoasă pentru sănătate. Prea mult alcool este dăunător. Consumând băuturi dulci, este relativ ușor să exagerăm. În loc să vă gândiți ce să faceți pentru a reduce efectele mahmurelii, trebuie să moderați sau chiar să evitați consumul acestui tip de băuturi alcoolice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bienia A, Sodolski W, Luchowska E. The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Ann Univ Mariae Curie Sklodowska Med. 2002; 57(2): 570-82.
- de La Fuente R, Fernández Angulo N, Román D. Nutrición en el hígado graso no alcohólico Nutr Clin Med 2019; XIII (2): 89-98 DOI: 10.7400/NCM.2019.13.2.5075
- Hernández Fernando José, Recalde Victoria Eugenia, Erazo Ayda Marcela. Determinación de congéneres en alcohol extra neutro rectificado empleado en la elaboración de bebidas alcohólicas. Rev.Bio.Agro. 2015; 13(1): 28-37.
- Kraus, C Metzner, D Piontek- Alcopops, alcohol consumption and alcohol-related problems in a sample of German adolescents: Is there an alcopop-specific effect? L Drug and Alcohol Dependence. 2010; 110(1–2): 15-20.
- Penning R, de Haan L, Verster J. The Open Neuropsychopharmacology Journal. 2011; 4(1): 36 – 39.
- Repetto H. Hormona antidiurética. Arch Argent Pediatr. 2014; 112(2): 153-159. http://dx.doi.org/10.5546/aap.2014.153.
- Roldán J, Frauca C, Dueñas A. Intoxicación por alcoholes. Anales Sis San Navarra. 2003; 26(Suppl 1): 129-139.
- Stephens R, Ling J, Heffernan TM, Heather N, Jones K. A review of the literature on the cognitive effects of alcohol hangover. Alcohol Alcohol 2008; 43:163-70. Disponible en: https://www.aesed.com/upload/files/vol-34/n-1/v34n1_8.pdf.
- Swift R, Davidson D. Alcohol Hangover. Mechanisms and Mediators. Alcohol Health & Research World. 1998; 22(1): 54-60.
- Vicente-Herrero M, González A, et al. Parámetros de riesgo cardiovascular, síndrome metabólico y consumo de alcohol en población laboral. Endocrinología y Nutrición. 2015; 62(4): 161-167.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.