Logo image
Logo image

Antrenamentul la aparatul cu scări: beneficii și sfaturi

4 minute
Dacă vă place să faceți exerciții la aparatul de urcat scări, trebuie să știți că acest antrenament este foarte benefic.
Antrenamentul la aparatul cu scări: beneficii și sfaturi
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Antrenamentul la aparatul cu scări face parte dintr-un set de exerciții cardiovasculare în care extremitățile inferioare sunt întărite. Poziția corectă este cu capul îndreptat înainte și ținând coloana dreaptă, cu umerii trași spre spate. Mișcare este identică cu cea făcută la urcatul scărilor clasice.

Numele acestui aparat se referă la mișcarea pe care o executați. Este alcătuit din trepte, mânere și, în unele cazuri, un panou digital pentru controlul intensității.

Pregătirea pentru a perfecționa desfășurarea acestei activități este vitală în planul de antrenament. De aceea, rezultatele vor depinde de durata exercițiilor pe aparat.

Cu un ritm bun și rezistență, puteți obține rezultate pozitive. Mai jos, veți afla beneficiile și cele mai bune sfaturi pentru progres!

Antrenamentul la aparatul cu scări: beneficii

Antrenamentul la aparatul cu scări este capabil să întărească și să tonifieze diferite grupe musculare ale corpului, în special abdomenul, fesele și coapsele. În plus, aceste exerciții sunt cardiovasculare.

1. Stimulează inima

Odată cu utilizarea continuă a aparatului, crește rezistența cardiovasculară. Sângele ajunge mai rapid la mușchi.

Bătăile inimii și ventilația plămânilor devin mai eficiente pe măsură ce petreceți mai mult timp executând această rutină. Corpul devine mai puternic.

Recomandăm: Antrenamentul 8-Move Tabata: în ce constă?

Some figure

2. Încurajează recreerea

Indiferent de tipul aparat folosit, există mai multe opțiuni pentru a vă distra în timp ce vă antrenați. Fiind un exercițiu fizic cu impact redus, puteți asculta muzica preferată sau urmări un program de televiziune.

Implicând o succesiune simplă de pași, vă puteți concentra și pe activitate și pe distracția preferată. Muzica pare a fi o opțiune bună în aceste cazuri.

3. Crește performanța musculară

Mușchii picioarelor își măresc rezistența, deoarece de ei depinde performanța antrenamentului. Dacă începeți prin a alerga 10 minute pe scări, veți observa că veți avea capacitatea de a rezista mai mult timp.

De asemenea, în mod complementar, performanța feselor și a coapselor este sporită.

4. Oferă posibilitatea de a crea propriul set de exerciții

Marea majoritate a aparatelor includ comenzi de pornire, viteză și pauză la nivelul degetelor mari. De aceea, nu trebuie să vă opriți în timpul antrenamentului; puteți face asta atunci când considerați că este necesar să vă odihniți.

Cu toate acestea, cel mai important lucru, dincolo de controalele aparatului, este faptul că puteți ghida antrenamentul după bunul plac, de preferință sub supravegherea unui antrenor.

5. Este potrivit pentru toată lumea, cu câteva excepții

Deoarece vă puteți antrena moderat sau intens, antrenamentul la aparatul cu scări este potrivit pentru persoane de orice nivel și vârstă. Fie că sunteți începători sau chiar profesioniști, îl puteți folosi eficient în antrenamente.

Dacă suferiți de probleme la genunchi, leziuni ale spatelui sau disconfort în zona inferioară a spatelui, cel mai bine este să evitați să îl utilizați, deoarece vă poate agrava starea. În orice caz, consultați mai întâi un medic.

6. Are un impact articular redus

Urcatul scărilor este o activitate naturală și are ca scop efectuarea unui antrenament intensiv, dar fără teama de efecte negative asupra articulațiilor pe termen mediu. Deși există o contraindicație în caz de leziuni anterioare ale genunchiului, este puțin probabil să vă răniți.

 

Vedeți și: Ridicările turcești: ce sunt și cum se fac corect?

Sfaturi pentru antrenamentul la aparatul cu scări

Cel mai bine este să aveți o perioadă de încălzire înainte de a vă urca pe aparat. Puteți încerca un jogging ușor pe loc. De asemenea, puteți pune brațele în talie și roti încet trunchiul dintr-o parte în alta. După ce ați făcut mai multe repetări, îndoiți trunchiul înainte cu picioarele apropiate. Încercați să ajungeți la glezne.

Încălziți-vă picioarele, gambele și gleznele, astfel încât să puteți profita la maxim de timpul petrecut pe scări. Stați în picioare cu corpul drept, picioarele împreună și brațele întinse, apoi aplecați-vă și ridicați-vă în poziția inițială. Repetați de aproximativ 5 ori.

Stați în picioare și întindeți gâtul în timp ce vă ridicați pe vârfuri. Pentru a vă încălzi gleznele, stați pe un scaun și întindeți-vă picioarele. Faceți rotiri la 360 de grade cu fiecare gleznă.

Aceste sesiuni pot dura puțin peste 5 minute în total.

 

Some figure
Membrele inferioare sunt foarte favorizate de acest aparat, care întărește mușchii picioarelor.

Recomandări pentru a crește rezistența la antrenamentul la aparatul cu scări

Dacă sunteți începători, cel mai bine este să începeți cu sesiuni de antrenament de 10 până la 15 minute. Puteți adăuga treptat 5 minute, până la maximum 40 de minute.

În mod similar, puteți combina acest exercițiu cu antrenamente mai solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi crossfit-ul. Antrenamentul trebuie adaptat în funcție de scop și obiective.

Pe scurt, perseverența este marele aliat. Ea garantează progresul în orice disciplină.

Ideea este să vă antrenați de cât mai multe ori și să realizați mișcările care funcționează cel mai bine pentru voi. Timpul pe care îl petreceți la antrenament va determina rezultatele pe care le veți vedea în viitorul imediat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Padilla J. Planificación del entrenamiento deportivo. Primera edición. Venezuela: Editorial Episteme; 2017.
  • Bompa T, Buzzichelli C. Periodización del entrenamiento deportivo. Cuarta edición. España: Editorial Paidotribo; 2015.
  • Weineck J. Entrenamiento total. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2015.
  • Aguilar Bolívar, A. (2019). Actividad física musicalizada para mejorar la capacidad aeróbica en el adulto mayor de Indeportes Boyacá (Doctoral dissertation, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia).
  • Chulvi-Medrano, I., & Tortosa, L. M. Entrenamiento cardiovascular utilizando máquinas elípticas/Cardiovascular training with elliptical machines. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte, (45).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.