Logo image
Logo image

Apendicita – simptome și factori de risc

4 minute
Este esențial să poți recunoaște simptomele produse de apendicită, astfel încât să contactezi un medic imediat. Citește în continuare pentru a descoperi principalele semnale de alarmă pe care corpul uman le transmite când apendicele este inflamat.
Apendicita – simptome și factori de risc
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Este esențial să obții îngrijire medicală adecvată de îndată ce observi primele simptome de apendicita.

Apendicele este un organ având forma unui sac, conectat de intestinul gros. Acesta nu execută nicio funcție vitală, drept pentru care putem supraviețui fără el. Rolul exact al apendicelui este încă necunoscut. Cercetătorii bănuiesc că acest organ conține anumite țesuturi care ajută sistemul imunitar să combată patogenii.

Apendicita presupune inflamarea apendicelui. Dacă pacientul nu obține un tratament corespunzător, acesta riscă ca apendicele său să se rupă. În această situație, viața pacientului este în pericol.

Inflamarea apendicelui poate produce multe simptome. În plus, apendicele se poate rupe la 48-72 de ore de la declanșarea apendicitei. Din acest motiv, trebuie să cunoști bine simptomele acestei boli, astfel încât să îți dai seama dacă apendicele tău s-a inflamat sau nu.

Ce simptome produce apendicita?

Dureri abdominale

Primele simptome de apendicita sunt reprezentate de apariția lentă a crampelor, a diareii sau a durerilor abdominale. Apendicele se inflamează, producând iritarea membranelor mucoase de la nivelul abdomenului.

Some figure

Această iritare poate produce dureri acute în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Durerea trebuie să fie constantă și severă pentru a putea fi considerată un posibil simptom al apendicitei. Anumite persoane simt durere și în alte părți ale corpului, în special la nivelul regiunii lombare sau al pelvisului.

Febră ușoară

Apendicita produce o febră care variază între 37,1 ºC și 38 ºC (98,9-100,4 ºF). În plus, pacientul poate experimenta și transpirații reci. Dacă apendicele se rupe, infecția rezultată poate crește temperatura corporală a pacientului, aceasta atingând chiar și 38,2 ºC (100,9 ºF).

Probleme digestive

Some figure

Apendicita poate produce simptome ca greața sau voma. Pacientul ar putea să își piardă pofta de mâncare, să simtă că nu este capabil să mănânce și să experimenteze constipație sau diaree severă.

De asemenea, apendicita poate îngreuna eliminarea gazelor intestinale. Când se întâmplă asta, poate fi vorba de o obstrucție parțială sau totală a intestinelor. Desigur, acest simptom este asociat cu inflamarea apendicelui.

Simptome apendicita la copii

Copiii nu sunt mereu capabili să descrie cum se simt. Deseori aceștia nu reușesc să identifice locul exact în care simt durere, putând spune că îi doare întregul abdomen.

Nu este ușor să constați dacă durerea experimentată este produsă de apendicită sau nu. În fond, aceasta poate fi confundată cu o altă problemă de sănătate, precum infecțiile virale sau cele ale tractului urinar. Dacă însă bănuiești că ar putea fi vorba de apendicită, trebuie să ai mare grijă.

Un apendice rupt reprezintă un pericol mare pentru orice pacient. Însă riscul de a muri este mult mai mare în cazul bebelușilor și al copiilor mici. Copiii cu vârsta sub doi ani prezintă următoarele simptome când suferă de apendicită:

  • Vomă
  • Dilatare sau balonare abdominală
  • Sensibilitate la nivelul abdomenului

Copiii și adolescenții prezintă un risc crescut de a experimenta simptome ca:

  • Greață
  • Vomă
  • Durere în partea dreaptă inferioară a abdomenului

Citește și: 

Simptome provocate de apendicită

Simptomele apendicitei în timpul sarcinii

Some figure

Multe simptome pe care apendicita le produce le pot imita pe cele asociate gravidității, inclusiv crampele stomacale și greața. Însă multe paciente gravide nu prezintă simptomele clasice ale apendicitei, în special la sfârșitul sarcinii.

În timpul sarcinii apendicele este localizat mult mai sus din cauza dezvoltării uterului. Din acest motiv, este posibil ca pacienta să experimenteze durere în partea superioară a abdomenului, nu în cea inferioară dreaptă. Gravidele care fac apendicită prezintă deseori simptome ca:

  • Arsuri gastrice
  • Gaze intestinale
  • Perioade alternante de constipație și diaree

Care sunt factorii de risc? Cum poți preveni apendicita?

Apendicita se poate declanșa la orice vârstă, dar majoritatea pacienților au vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Atât bărbații, cât și femeile prezintă același risc de a face apendicită.

Deși nu poate fi prevenită, există anumite măsuri de precauție pe care le putem lua pentru a ne reduce riscul de a face apendicită. O dietă bogată în fibre ne-ar putea ajuta în acest sens. Crește-ți aportul de fructe și legume și optează pentru alimente care conțin fibre precum:

  • Zmeură
  • Mere
  • Pere
  • Anghinare
  • Mazăre
  • Broccoli și linte
  • Fasole neagră
  • Fulgi de tărâțe
  • Orz
  • Făină de ovăz

Te-ar putea interesa și: 

Apendicita – cauze și tratament

Some figure

Creșterea aportului de fibre previne apariția constipației și reduce acumularea de materii fecale. Acești doi factori reprezintă cele mai frecvente cauze ale apendicitei.

Nu uita, trebuie să consulți un medic imediat dacă tu sau cineva din jurul tău prezintă simptomele menționate în acest articol. Niciun remediu naturist nu te poate ajuta să tratezi apendicita. De fapt, multe dintre acestea ar putea agrava problema. Doar un medic îți poate oferi ajutorul necesar.

Este posibil ca specialistul să îți ceară o mostră de urină, pentru a verifica dacă există vreo infecție. Mai mult, acesta te-ar putea supune unei sonograme abdominale sau unei tomografii. Aceste examene pot determina cât de inflamat este apendicele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.