Câteva tipuri de tratament pentru artrită
Artrita este o boală cronică ce, în anumite cazuri, nu poate fi vindecată decât prin intermediul unei intervenții chirurgicale. Însă, este important să știi că există anumiți pași pe care îi poți urma dacă vrei să eviți să ajungi sub bisturiu. Descoperă câteva tipuri de tratament pentru artrită!
Există mai multe tipuri de artrită. Fiecare tip prezintă o simptomatologie specifică. În acest articol, îți vom prezenta principalele tipuri de artrită și diferitele tratamente pe care le poți încerca pentru a te vindeca.
Cele mai răspândite tipuri de artrită
Artrita este una din cele mai răspândite afecțiuni din lume, chinuind milioane de adulți cu vârsta peste 65 de ani.
Osteoartrita
Osteoartrita sau artroza este cel mai răspândit tip de artroză în rândul adulților, ce apare atunci când cartilajele se deteriorează. În ceea ce privește simptomele acestei afecțiuni, cele mai comune sunt senzația de amorțeală și durerile moderate ce pot apărea atunci când bolnavul merge pe jos, se apleacă sau pur și simplu se odihnește.
Artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală autoimună. Propriul tău sistem imunitar îți va ataca țesutul articulațiilor, de parcă te-ar proteja împotriva unei boli. Această afecțiune nu numai că îți va distruge articulațiile, dar îți poate cauza probleme cardiace, musculare, cu vasele sanguine, cu sistemul nervos sau oculare.
Guta
Dintre toate tipurile de artrita, guta intră în categoria celor ce produc cea mai cumplită durere. Această afecțiune apare în momentul în care se acumulează cristale de acid uric în cavitățile ligamentelor sau ale articulațiilor. Aceste acumulări produc inflamații, roșeață, senzație de căldură, durere și rigiditatea articulațiilor.
Semnale de avertizare
- Dureri articulare continue
- Articulații inflamate
- Articulații amorțite
- Sensibilitate sau durere atunci când atingi articulația afectată
- Imposibilitatea de a folosi sau mișca articulația așa cum trebuie
- Înroșirea articulațiilor și senzații de căldură
Îți recomandăm și:
Tipuri de tratament pentru artrită
Pentru osteoartrită
Anumite medicamente te pot ajuta să ții în frâu durerea provocată de această afecțiune. Repausul și exercițiile fizice îți vor permite să-ți miști articulațiile cu mai multă ușurință. În plus, este recomandat să ai o greutate normală.
Pentru artrita reumatoidă
Cu un tratament adecvat, poți ține sub control simptomele acestei boli și să-i stopezi progresia. Din păcate, momentan nu există leac pentru artrita reumatoidă. Însă, dacă urmezi indicațiile medicului tău, te vei putea mișca cu mai multă ușurință și durerea pe care o simți se va ameliora. Din cauza trăsăturilor specifice acestei boli autoimune, poți avea episoade acute de durere, dar medicamentele te pot ajuta.
Citește și:
Pentru gută
Dacă suferi de gută, trebuie să apelezi la un medic pentru a descoperi cauza și să începi un tratament. În principal, trebuie să-ți reduci nivelul de acid uric din sânge, motiv pentru care va trebui să ții o anumită dietă și să iei medicamentele pe care ți le prescrie medicul.
Cel mai probabil ți se va recomanda să iei un medicament NSAID, corticoizi cum ar fi prednisonul sau colchicina, foarte utile dacă suferi de gută.
Sfaturi generale pentru a spori eficacitatea unui tratament pentru artrită
Slăbește!
Primul și cel mai important sfat pe care ți-l putem da este să slăbești, acesta fiind modul cel mai eficient pentru a scădea presiunea exercitată asupra articulațiilor tale. Dacă reușești să slăbești, articulațiile ce vor avea cel mai mult de câștigat vor fi genunchii, picioarele, gleznele, coapsele și coloana vertebrală.
Fă exerciții fizice!
O altă modalitate să-ți ajuți articulațiile este să faci exerciții fizice. Un stil de viață sedentar este foarte nociv pentru persoanele ce suferă de artrită. Îți recomandăm să apelezi la un fizioterapeut, pentru a primi indicații adecvate.
Evită exercițiile fizice prea solicitante!
Trebuie să eviți acele exerciții fizice ce presupun aplicarea unei tensiuni excesive asupra articulațiilor tale. Persoanele cu vasta peste 50 de ani, în special cele care suferă de artrită, sunt foarte vulnerabile la accidente. Exerciții moderate, cum ar fi mersul pe jos, sunt cele mai recomandate.
Fă yoga!
Yoga și toate practicile asemănătoare sunt ideale pentru cei care suferă de artrită. Însă nu te apuca de yoga înainte să discuți cu un specialist. Acesta îți va explica ce exerciții trebuie să faci pentru a nu te accidenta.
Nu ridica greutăți!
Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă o persoană care suferă de artrită este să care obiecte grele. Articulațiile afectate se vor degrada și mai mult. Dacă este neapărat nevoie să cari ceva, roagă pe cineva să te ajute sau folosește un căruț. Și nu uita să mergi la medic pentru a primi un tratament pentru artrită adaptat nevoilor tale!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
Coleman, L. A., & Roubenoff, R. (2012). Arthritis. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00018-0
Toivanen, A., & Toivanen, P. (2004). Reactive arthritis. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2004.05.008
Arthritis Research UK. (2014). Arthritis in the UK – facts and statistics. Arthritis Research UK. https://doi.org/10.1016/0047-2352(91)90083-8
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.