Consumul de ovăz și beneficiile acestuia
Toată lumea știe că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deoarece ne permite să plecăm de acasă încărcați cu energie pentru a face față zilei în cel mai bun mod cu putință. V-ați întrebat vreodată de ce consumul de ovăz trebuie adăugat în meniul de dimineață?
Din următorul articol veți afla care sunt beneficiile consumului de ovăz.
Consumul de ovăz și cele mai importante beneficii
- Este depurativ. Datorită cantității mari de aminoacizi pe care îi conține, ovăzul stimulează producția de lecitină în ficat, ajutând la curățarea completă a organismului de toxine.
- Consumul de ovăz este benefic pentru curățarea pereților arterelor, deoarece fibrele „creează o barieră” împotriva depunerii grăsimii ce cauzează probleme cardiace sau hipercolesterolemie.
Te-ar putea interesa și:
- Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta este o veste excelentă pentru bolnavii de diabet. Consumul de ovăz trebuie inclus în dietă dacă vreți să îmbunătățiți digestia amidonului.
- Îmbunătățește digestia. Dacă aveți probleme după ce serviți prânzul sau cina, ovăzul vă ajută să reduceți nivelul acidului din vezica biliară.
- Întrucât este bogat în carbohidrați cu absorbție lentă, ovăzul menține senzația de sațietate pentru mai mult timp, reprezentând o bună alternativă pentru persoanele ce țin o dietă, deoarece elimină dorința de a mânca atât de des.
- Conține proteine valoroase. Ovăzul conține un total de opt aminoacizi esențiali care se transformă într-o sursă de proteine cu o bogată valoare biologică.
- Este anticancerigen. S-au efectuat numeroase studii privind proprietățile anticancerigene ale ovăzului, datorate fitochimicalelor pe care acesta le conține. Prin urmare, vă recomandăm consumul de ovăz în fiecare zi pentru a reduce posibilitatea îmbolnăvirii de cancer mamar sau de colon cu peste 10%.
Alte beneficii ale consumului de ovăz
- Este bun pentru inimă. Acest fapt se datorează valorilor mari de acizi grași omega 3 și acizi linoleici conținute de ovăz, acizi cunoscuți ca și „grăsimi sănătoase”, ce ajută la reducerea colesterolului rău (LDL).
- Ajută sistemul nervos central. Datorită complexului de vitamine B din compoziția sa, ovăzul dezvoltă, menține și echilibrează funcționarea sistemului nervos.
- Previne problemele glandei tiroide. Întrucât conține iod, ovăzul ajută această glandă să funcționeze corespunzător în caz de hipotiroidism.
- Previne osteoporoza: deoarece conține cantitatea necesară de calciu pentru o bună sănătate a oaselor, prevenind demineralizarea.
- Ajută la pierderea în greutate. Pentru a obține acest rezultat, ovăzul trebuie să fie consumat pe stomacul gol sau la micul dejun, cu lapte degresat sau lapte de soia, suc de portocale sau nuci.
- Este una dintre cele mai bune surse de energie, motiv pentru care recomandăm să fie servit dis de dimineață sau înainte de prânz, mai ales de către cei ce lucrează pentru mai multe ore sau au de învățat pentru un examen.
- Este un aliat de nădejde în tratamentele de frumusețe. Poate fi aplicat extern împreună cu o cremă hidratantă pentru a-l transforma într-un exfoliant de față uimitor. Este mult mai economic decât orice alt tratament de frumusețe.
Cum poate fi ovăzul inclus în dietă
- Shake cu ovăz. Adaugați un măr, o banană, o pară, lapte sau iaurt și câteva linguri de ovăz într-un blender și amestecați bine. Puteți consuma această băutură delicioasă oricând doriți pe parcursul zilei. Puteți îndulci shake-ul, după gust.
- Clătite. Pot fi sărate sau dulci, după preferințe. Preparați compoziția cu puțin ovăz și lapte și umpleți-le cu legume sau cu mirodenii, gem sau dulceață, etc.
- Pâine de ovăz. Aceasta este o pâine integrală extrem de delicioasă. Puteți adăuga în aluat scorțișoară sau nucșoară. Nu uitați să puneți drojdie pentru ca pâinea să crească în cuptor. Puteți adăuga și stafide, semințe, nuci, ciocolată, etc.
- Prăjituri cu ovăz. Sunt o alegere excelentă pentru o gustare. Există sortimente cu cacao, migdale sau nuci.
Te-ar putea interesa și:
- Ingredient pentru salate. Ceapă tăiată, roșii, cartofi fierți, castraveți, salată verde, morcovi rași sau orice altceva vă trece prin minte, împreună cu un ingredient special: ovăzul, pe care trebuie să îl fierbeți (cu sare, dacă doriți) timp de 25 de minute, să-l strecurați și să-l clătiți cu apă rece.
- Adaos la carne și legume. În loc să folosiți pesmet sau făină, puteți folosi ovăzul pentru a prepara escalop de vinete, pui, pește, carne, etc.
- La micul dejun. Aceasta este cea mai populară modalitate de a consuma ovăz. Adaugați fulgi de ovăz în lapte sau iaurt. Alte persoane adaugă ovăzul în suc de portocale. Vă va ajuta să preveniți constipația și vă va oferi energie pentru întreaga zi.
Sursa fotografiilor: megan chromik, Wiennat Mongkulmann, Rachel Tayse, Alpha, Jim Champion și theimpulsivebuy.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anderson J, Baird P, et al. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutritional Reviews. 67 (4): 188-205. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/.
- Carlson J. L, Erickson J. M, et al. (2018). Health effects and sources of prebiotic dietary fiber. Current Development in Nutrition. 2 (3): nzy005. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041804/.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022). La fibra: el carbohidrato que ayuda a manejar la diabetes. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/resources/features/role-of-fiber.html
- Food Data Central. (2019). Oats. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169705/nutrients.
- Fracelino Andrade E, Vieira Lobato R, et al. (2015). Efecto de los beta-glucanos en el control de los niveles de glucosa en pacientes diabéticos: revision sistemática. Nutrición Hospitalaria. 31 (1). https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000100015.
- Gómez Carus A, Ceballos Walls I, et al. (2017). Informe: datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de la Nutrición (FEN). Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- Harvard T.H. Chan. (s.f.). Oats. Consultado el 17 de febrero de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/oats/
- Hou Q, Li Y, et al. (2015). The metabolic effets of oats intake in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutrients. 7 (12): 10369-10387. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/.
- Korczak R, Kocher M, et al. (2020). Effects of oats on gastrointestinal health as assessed by in vitro, animal and human studies. Nutrition Reviews. 78 (5): 343-363. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/78/5/343/5602346?login=false.
- Kristensen M, Jensen M. G. (2011). Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake: importance of viscosity. Appetite. 56 (1): 65-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21115081/.
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983.
- Menschel M. (2022). Take a fresh look at oatmeal – it’s not as simple as you think. American Heart Association. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.heart.org/en/news/2022/09/01/take-a-fresh-look-at-oatmeal-its-not-as-simple-as-you-think.
- Perrelli A, Goitre L, et al. (2018). Biological activities, health benefits and therapeutic properties of avenanthramides: from skin protection to prevention and treatment of cerebrovascular diseases. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018: 6015351. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126071/.
- Rasane P, Jha A, et al. (2013). Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology. 52 (2): 662-675. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1072-1
- Rebello C. J, Johnson W. D, et al. (2016). Instant oatmeal increases satiety and reduces energy intake compared to a ready-to-eat oat-breakfast cereal: a randomized crossover trial. Journal of the American College of Nutrition. 35 (1): 41-49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4674378/.
- Reynertson K. A, Garay M, et al. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology. 14 (1): 43-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607907/
- U.S. Food and Drug Administration. (2022). Health claims: Soluble fiber from certain foods and risk of coronary heart disease. Consultado el 17 de febrero de 2023. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=101.81
- Wu J-R, Leu H-B, et al. (2019). The benefit of secondary prevention with oat fiber in reducing future cardiovascular event among CAD patients after coronary intervention. Scientific Reports. 9: 3091. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6395719/.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.