Beneficiile introducerii gelatinei în alimentație
Știi care sunt beneficiile introducerii gelatinei în alimentație? De exemplu, gelatina sprijină menținerea sănătății oaselor. Datorită conținutului de proteine, gelatina ne ajută să reducem riscul de a suferi de artrită.
Gelatina este o substanță de îngroșare naturală care se folosește în bucătărie pentru deserturi, dulcețuri și pentru prepararea unei mari varietăți de rețete.
Gelatina se obține în urma procesării țesutului animal. De aceea, aceasta este bogată în colagen, aminoacizi, vitamine și minerale. Este bine de reținut însă faptul că gelatina se găsește adesea în dulciuri cu un conținut ridicat de îndulcitori și în forme mai puțin pure. În locul acestora, alege surse cu un conținut mai scăzut de zahăr.
Cu toate că gelatina se folosește de sute de ani în scopuri medicinale, mulți nu sunt conștienți de beneficiile introducerii gelatinei în alimentație.
Îți prezentăm 6 dintre beneficiile introducerii gelatinei în alimentație, aceasta fiind un aliat puternic în menținerea sănătății.
1. Îmbunătățește sănătatea aparatului digestiv
Gelatina face parte din grupul alimentelor cu caracter hidrofil, adică alimente care absorb lichidele, chiar și după preparare.
- Această proprietate o face să fie utilă în menținerea sănătății aparatului digestiv, deoarece gelatina reține acizii gastrici și sprijină transformarea alimentelor.
- Asimilarea acesteia în organism ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal și ameliorează constipația.
- Datorită conținutului de glicină, gelatina este ideală pentru a proteja mucoasa gastrică, evitând apariția ulcerului și a gastritei.
Îți recomandăm:
2. Ajută la detoxifierea ficatului
Cu toate că există multe alimente sănătoase care ajută la detoxifierea ficatului, este bine de știut că și gelatina reprezintă o variantă excelentă pentru acest proces.
- Glicina, unul dintre aminoacizii săi esențiali, sprijină eliminarea toxinelor.
- Această substanță susține activitatea sistemului excretor, esențială pentru a elimina toxinele din sânge.
- Absorbția gelatinei reduce efectele nocive ale radicalilor liberi, contribuind la regenerarea celulară.
3. Printre beneficiile introducerii gelatinei în alimentație se află și reducerea inflamațiilor
Aminoacizii esențiali din gelatină pot ajuta la echilibrarea proceselor inflamatorii ale corpului, ameliorând durerile și vindecând anumite boli cronice.
- Glicina, aminoacidul principal al gelatinei, este un antiinflamator care, printre altele, reduce frecvența apariției inflamației.
- Această substanță, împreună cu antioxidanții din gelatină, regenerează țesuturile afectate și ajută în prevenirea infecțiilor bacteriene.
- De asemenea, datorită conținutului bogat de proteine cu valoare biologică ridicată, gelatina este un aliment care reduce durerile osoase și durerile articulare, în special atunci când ligamentele și cartilajele sunt slăbite.
- În aceste condiții, introducerea gelatinei în dietă reduce, de asemenea, riscul de a suferi de artrită și osteoartrită.
4. Îmbunătățește nivelul de energie
Deși este un aliment sărac în calorii, gelatina este un energizant natural care sprijină îmbunătățirea productivității, în special atunci când vine vorba despre oboseala de dimineață.
- Gelatina conține proteine de înaltă calitate în proporție de 90%, care măresc nivelul energiei prin optimizarea metabolismului.
- Asimilarea acesteia contribuie la formarea masei musculare. În plus, gelatina îmbunătățește randamentul sportiv.
- Celulele pot folosi gelatina în mod eficient, deoarece aminoacizii pe care îi conține se absorb cu ușurință.
Îți recomandăm:
5. Ajută la îmbunătățirea somnului
Cei care au dificultăți în a adormi pot să rezolve această problemă prin consumul zilnic al gelatinei.
- Aminoacizii din gelatină stimulează producerea melatoninei, un tip de hormon asociat cu buna calitate a somnului.
- De asemenea, gelatina conține minerale care ajută la relaxarea mușchiilor, reducând apariția crampelor musculare în timpul nopții.
6. Întărește sistemul imunitar
Gelatina se folosește în spitale pentru a vindeca diverse afecțiuni. Acesta se găsește și sub formă de supliment alimentar.
- Gelatina conține vitaminele C și D, pe lângă minerale precum calciul și fosforul, care îmbunătățesc funcțiile sistemului imunitar.
- Acești nutrienți contribuie la formarea anticorpilor, care luptă împotriva agenților patogeni cauzatori de boli.
- Gelatina nu conține grăsimi sau colesterol, așadar aceasta reprezintă o formă ideală de a preveni gripa, răceala și alte afecțiuni asemănătoare.
Cunoșteai beneficiile introducerii gelatinei în alimentație? Dacă ai crezut că este un simplu desert, acum vei fi mai motivat să o folosești. Consumă gelatină în mod regulat, de preferință gelatină naturală, care nu conține aditivi sau îndulcitori.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zhao J., Honda Y., Tanaka T., Hashimoto Y., et al., Releasing behavior of lipopolysaccharide from gelatin modulates inflammation, cellular senescence, and bone formation in critical sized bone defects in rat calvaria. Materials, 2019.
- Shaw G., Barthel AL., Ross ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.