Blocurile de culoare: cum să aplici această tendință în designul interior?
Culoare, culoare și mai multă culoare este propunerea acestui trend de design interior numit blocuri de culoare. După cum indică și numele, blocurile de culoare promovează utilizarea nuanțelor vibrante și bine definite în casă sau apartament.
Rezultatul final poate fi îndrăzneț, dar merită. Departe de o paletă monocromatică, blocurile de culoare încurajează un contrast de tonuri pe pereți și pe mobilier. Să vedem despre ce este vorba!
Blocurile de culoare: principalele caracteristici
Deși a început să fie folosit în urmă cu câțiva ani, stilul color block este un trend puternic în lumea designului. După cum indică și numele, acest stil folosește culori puternice.
A apărut pe podiumuri în anul 2000. Combinația de piese vestimentare de diferite culori puternice a devenit la modă. Designul a preluat aceste idei, preferând tonurile bine definite, vii și luminoase. Obiectivul pe care îl urmărește este acela de a da viață unui spațiu monoton.
În acest caz, vom încerca să lăsăm deoparte pastelurile și paletele cromatice terne. Ideea acestei tehnici decorative este de a combina blocurile de culori într-un mod armonios, completându-se reciproc.
Primul dintre avantaje este faptul că blocurile de culoare nu respectă reguli sau coduri, ci se bazează mai degrabă pe imaginație și stil personal. Tonurile neutre nu mai sunt la modă? Ba da, sunt în continuare folosite și oferă un pic de ordine acestei explozii de culoare.
Recomandăm: Tipuri de luminatoare: pe care să-l alegi pentru a-ți ilumina casa?
Cum să folosim blocurile de culoare fără a da greș?
În general, se alege o culoare principală care va ocupa un spațiu important. Amintiți-vă că sunt culori simple, fără niciun model.
Primul lucru pe care îl vom face este să alegem o cameră pentru a implementa tehnica. Poate fi bucătăria, sufrageria și chiar dormitorul. Ne vom concentra pe câțiva metri pătrați. Putem alege să colorăm un perete, o piesă de mobilier sau podeaua. Apoi, vom vedea ce opțiuni avem.
În cazul în care vă sperie culorile prea stridente, puteți alege un ton mai blând de pe aceeași paletă. Este o modalitate bună de a începe. La urma urmei, veți alunga monotonia.
Mobilier
O modalitate bună de a începe să utilizați această tehnică de design pentru mobilier sau uși. O piesă de mobilier poate fi vopsită în dungi colorate, adică blocuri de culoare.
Puteți vopsi doar sertarele, rafturile sau ușile. Dacă este o comodă, sertarele vor fi cele colorate. În cazul unui dulap cu uși, vopsiți ușile.
În ceea ce privește ușile camerelor, un model clasic al stilului color block constă în vopsirea lor pe jumătate, cu rama inclusă. Culoarea poate fi extinsă la unul dintre pereți.
De asemenea, puteți îmbrăca o canapea cu o husă de culoare foarte intensă. Așezați pe ea perne în diferite tonuri. Un covor, o pătură sau draperiile care inundă camera cu culoare sunt și ele opțiuni eficiente.
Pereți color block
Acum este rândul pereților. Pentru început, experții în decorare recomandă ca nuanța puternică să fie plasată de la mijlocul peretelui în jos și nu invers. Partea superioară a peretelui și tavanul vor continua cu un ton deschis.
O altă modalitate de a colora un perete este prin forme geometrice în culorile alese. De exemplu, blocurile pot fi violet, verde sau roșu. De asemenea, se folosesc forme oblice pentru un efect mai interesant.
Puteți aplica acest stil și pentru a evidenția anumite caracteristici arhitecturale ale casei. Colorați arcade, coloane, scări sau podele.
Descoperiți: 8 greșeli de design interior des întâlnite
Culori pentru acest stil
Deși nu există nicio regulă, preferatele sunt verde, albastrul, fucsia, galben muștar, portocaliu și violet. De remarcat că cel mai frumos lucru la acest stil este libertatea deplină de a alege acele tonurile preferate.
Blocurile de culoare reprezintă un stil care se reinventează
Credem că acest stil decorativ este atât de atractiv pentru că se adaptează tuturor gusturilor și oferă versatilitate. Spații mari și mici, cu multă sau puțină lumină naturală, pe pereți sau pe mobilier… pe scurt, nu există scuze pentru a nu încerca stilul color block!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Heller, E. (2004). Psicología del color.
- García, J. F. C. (2017). Psicología del color aplicada a los cursos virtuales para mejorar el nivel de aprendizaje en los estudiantes. grafica, 5(9), 51-56.
- Carrascal, B. L. V., Angarita, H. L. P., & Hernández, C. C. (2020). La Psicología del color en el diseño. Revista CONVICCIONES, 7(14).
- Muñoz, A. V. (2013). Principios de color y holopintura. Editorial club universitario.
- Gibbs, J. (2009). Diseño de interiores.
- Ching, F. D., & Binggeli, C. (2015). Diseño de interiores: un manual. Gustavo Gili.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.