Bullying-ul la copii: se poate întâmpla oricui
Poveștile despre bullying-ul la copii apar din ce în ce mai frecvent la știri. Toată lumea vorbește despre bullying, dar, deși avem o idee generală despre ce este vorba, puțini dintre noi știm cum să reacționăm atunci când ne confruntăm cu acest fenomen.
Tindem să ne simțim și mai confuzi atunci când copilul nostru este o victimă a bullying-ului. În fond, copiii trebuie să învețe să-și rezolve problemele singuri, nu-i așa? Chiar este nevoie să intervenim?
Ca să elucidăm aceste nelămuriri, în cele ce urmează îți prezentăm câteva măsuri pe care le poți lua atunci când fiul sau fiica ta este afectată de bullying. Citește în continuare și ia aminte!
Ce este bullying-ul la copii?
Bullying-ul se referă la o dinamică de abuz structural între copiii din același grup, consecventă în timp. Acest abuz nu este mereu fizic. Din contră, poate include tot felul de atitudini nocive și toxice față de persoana vizată. Printre uneltele bullying-ului se numără insultele, evitarea, glumele răutăcioase și bullying-ul online.
Conform datelor dintr-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, bullying-ul afectează aproape 32% dintre copiii cu vârsta între 9 și 18 ani din toată lumea. Numeroase studii au demonstrat faptul că acest fenomen are un impact negativ pe termen scurt, mediu și lung asupra copiilor.
Hărțuirea nu este genul de problemă pe care un copil ar trebui să o rezolve. Este datorita părinților și a adulților să intervină pentru a acționa în interesul victimelor abuzului.
Dacă copilul tău este abuzat de către colegii săi într-un anumit mediu, te încurajăm să urmezi sfaturile de mai jos. Îți vom arăta cum să combați bullying-ul, indiferent dacă acesta este fizic sau emoțional.
Sfaturi pentru a combate bullying-ul la copii
În situațiile în care apare bullying-ul, rolul părinților este esențial pentru a rezolva problema, deoarece bullying-ul afectează dezvoltarea emoțională și fizică a victimelor.
Citește și:
Însă, înainte de a putea acționa, trebuie să-ți rezervi puțin timp pentru a înțelege în ce constă bullying-ul.
1. Care sunt cauzele bullying-ului la copii
Intimidarea specifică bullying-ului implică acțiuni cum ar fi împingerea victimei, bârfele, insultele, bătăile și chiar acte de agresiune sexuală săvârșite de către un individ sau grup. Cele mai frecvente scuze pentru aceste atacuri sunt:
- Aspectul fizic al victimei
- Statutul său socioeconomic
- Comportamentul neobișnuit (copiii timizi sau vulnerabili sunt frecvent ține ale bullying-ului)
- Rasa sau religia
- Orientarea sexuală (în acest caz, indiferent de preferințele sexuale reale ale victimei, cel mai important aspect este modul în care agresorul percepe situația)
Pentru a stabili dacă fiul sau fiica ta este o victimă a bullying-ului, ia în considerare magnitudinea hărțuirii și durata acesteia. Poate fi vorba de o situație care escaladează, de una care rămâne constantă în timp sau de un episod izolat. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a determina dacă ai de-a face cu bullying pe termen lung sau cu o agresiune unică.
2. De ce este bine să intervii și să acționezi
Înainte de a crea un plan de acțiune împotriva bullying-ului, trebuie să clarificăm de ce tu, ca părinte, trebuie să acționezi. Orice fel de abuz constant îți va afecta negativ copilul.
Printre consecințele negative ale bullying-ului se numără:
- Stima de sine scăzută
- Stresul
- Anxietatea
- Depresia (dacă acest simptom devine foarte sever, poate duce la suicid – o măsură la care apelează multe victime ale bullying-ului pe termen lung din cauza violării constante a bunăstării lor)
3. Strategii de acțiune pentru părinți
Îți vom propune un plan de acțiune pe care părinții îl pot pune în aplicare pentru a combate bullying-ul. Este important să-ți păstrezi cumpătul pe tot parcursul acestui proces. Nu uita, trebuie să fii o sursă de tărie pentru copilul tău.
Pasul nr. 1: Investighează și descoperă ce s-a întâmplat
- Ascultă-ți copilul. Dacă are suficientă încredere în tine pentru a se confesa, ascultă-l fără a pune la îndoială spusele sale. Niciodată nu-ți pedepsi copilul pentru că spune adevărul.
- Ajută-l să se simtă în siguranță și, mai mult, încearcă să-l liniștești. Cel mai probabil, este deprimat și simte nevoia să fie iubit și protejat. Nu are importanță ce vârstă are.
- Reține faptele. Cunoașterea înseamnă putere, așadar încearcă să afli toate detaliile înainte de a acționa. Ascultă fără să judeci și păstrează-ți reacțiile pentru mai târziu, când copilul nu este în preajmă. Descoperă ce s-a întâmplat cu exactitate și trece în revistă toate detaliile posibile: datele, locurile, martorii, dovezile electronice, etc.
- Arată-i copilului tău că apreciezi faptul că ți-a spus ce s-a întâmplat. Persoanele tinere au impresia că îi „trădează” pe cei pe care îi pârăsc. Acest lucru trezește sentimente de vină. Asigură-l că a făcut lucrul corect.
Pasul nr. 2: Acționează
- Întâlnește-te cu dirigintele copilului tău. Acesta ar trebui să afle ce se întâmplă dacă nu știe deja și să acționeze corespunzător.
- Vorbește și cu directorul școlii. Dacă bullying-ul nu se oprește în urma intervenției dirigintelui, este important să consulți o autoritate competentă superioară. Bullying-ul la copii poate cauza daune emoționale sau chiar fizice, punând în pericol bunăstarea copilului. Asigură-te că dirigintele participă la întrunirea cu directorul școlii, astfel încât să pui capăt problemei cât mai curând posibil.
- Întâlnește-te cu părinții celui care îți hărțuiește copilul. Autoritățile școlare te pot ajuta în acest scop. Așteaptă-te la niște momente de stânjeneală deoarece orice părinte vrea să creadă că are un copil bun.
- Dacă școala nu reușește să rezolve problema, depune o plângere la poliție. Nu ezita să pui în aplicare această ultimă măsură în cazul în care toate celelalte nu dau randament.
În multe țări și orașe există linii de asistență telefonică pe care victimele bullying-ului le pot apela. Poți găsi linia locală căutând pe internet. În plus, campaniile împotriva bullying-ului sunt promovate frecvent la televizor și radio.
Nu este ușor să-ți dai seama cum ar trebui să reacționezi când te confrunți cu bullying-ul la copii. Uneori pare exagerat să te implici, dar nu te lăsa indus în eroare. Dacă copilul tău a devenit o victimă a bullying-ului, poți lua măsuri cu cea mai mare încredere.
Ar putea să te intereseze:
Bullying-ul nu este o problemă doar a copiilor. Micuții nu trebuie niciodată lăsați să se descurce singuri atunci când sunt hărțuiți.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Musalem, Ricardo. Castro, Paulina. (2014). Qué se sabe de bullying. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2014.12.002
- Ministerio de Educación de Ontario. Intimidación: todos podemos detenerla. http://www.edu.gov.on.ca/eng/multi/spanish/bullyinges.pdf
- ChildHelp. Prevención de la intimidación: Lo que los padres y los niños pueden hacer para detener la intimidación en conjunto. https://www.childhelp.org/blog/bullying-prevention-tips-parents-children/?lang=es
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.