Logo image
Logo image

Bureții de bucătărie – pericole ascunse

3 minute
Pentru a preveni răspândirea microbilor, bureții de bucătărie și bureții din sârmă trebuie dezinfectați periodic.
Bureții de bucătărie – pericole ascunse
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bureții de bucătărie reprezintă una dintre cele mai populare ustensile când vine vorba de curățarea vaselor și a suprafețelor. Însă dacă nu sunt utilizați corect, bureții de bucătărie se pot transforma din aliați de nădejde în pericole pentru sănătate.

Scopul bureților de bucătărie este îndepărtarea reziduurilor alimentare de pe vasele murdare. În timpul spălării vaselor, o cantitate semnificativă de mâncare este absorbită de bureți și, combinat cu umiditatea din mediu, acest factor creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor, în special dacă buretele nu este uscat bine.

Te-ar putea interesa și:

6 trucuri simple pentru o bucătărie curată

Bacterii precum E.coli, Staphylococcus aureus și Salmonella pot supraviețui în bureți pentru ore sau chiar zile de la primul contact. Din acest motiv, este indicat să dezinfectezi frecvent aceste ustensile. Detergentul de vase obișnuit nu este suficient în acest scop.

Bureții de bucătărie ar putea fi cele mai murdare obiecte din casa ta

Conform Dr. Philip Tierno, profesor de microbiologie și patologie clinică la Universitatea din New York, „cel mai murdar obiect din casa ta nu este scaunul WC sau coșul de gunoi, ci buretele mic pe care îl folosești pentru a spăla vasele”.

Bureții de bucătărie prezintă găuri mici ce facilitează îndepărtarea reziduurilor, dar care rețin murdărie și microorganisme.

Some figure

Reziduurile alimentare absorbite de burete pot supraviețui mult timp dacă acest obiect nu este dezinfectat corect. În cazul în care buretele rămâne umed, noi bacterii se vor prolifera în interiorul său la fiecare 20 de minute.

Poate ai impresia că detergentul de vase obișnuit poate dezinfecta bureții de bucătărie, dar această concepție este eronată. Acest produs nu este capabil să îndepărteze complet patogenii din interiorul bureților (de fapt, nu poate nici măcar să îndepărteze toate reziduurile alimentare).

Pentru a-ți proteja sănătatea, este indicat să dezinfectezi bureții de bucătărie. Deși poate părea un paradox să cureți un obiect al cărui scop este tocmai curățarea, adevărul este că această acțiune este necesară și eficientă pentru a elimina microorganismele care pot infesta bureții de bucătărie.

Cum se pot curăța și dezinfecta bureții de bucătărie

Some figure

Un studiu realizat în 2007 de Agenția Guvernamentală pentru Cercetare în Domeniul Agriculturii a Statelor Unite, a determinat care este cel mai eficient mod de a îndepărta agenții patogeni ce se acumulează în bureții de bucătărie.

Te-ar putea interesa și:

Ustensilele de bucătărie ruginite – 3 remedii

Primul lucru pe care cercetătorii l-au făcut a fost să înmoaie mai mulți bureți într-o soluție ce conținea carne de vită la temperatura camerei. Acest pas a fost necesar pentru ca bureții să fie infestați cu microorganisme.

Următorul pas a fost să determine care este cea mai bună modalitate de a dezinfecta bureții de bucătărie. Variantele cercetătorilor au fost:

  • Să înmoaie bureții pentru trei minute într-o soluție cu înălbitor 10%
  • Să înmoaie bureții pentru un minut în zeamă de lămâie
  • Să încălzească bureții la cuptorul cu microunde pentru un minut
  • Să lase bureții într-o mașină de spălat vasele în timpul ciclului de uscare

Metode de curățare a bureților de bucătărie

Conform cercetătorilor, înmuierea bureților în înălbitor sau zeamă de lămâie reduce conținutul lor de bacterii cu 37-87%. De asemenea, încălzirea bureților la cuptorul cu microunde a reușit să elimine 99,9% din microorganismele din aceștia. Ultima metodă (cea cu mașina de spălat vase) a oferit rezultate similare.

Pentru a dezinfecta bureții de bucătărie cu ajutorul cuptorului de microunde, nu trebuie decât să clătești buretele cu apă curată și să-l pui în acest dispozitiv. Încălzește buretele la temperatură maximă pentru două minute, iar acesta va fi din nou curat. În plus, ține seama de următoarele sfaturi:

  • Curăță bureții de bucătărie după fiecare utilizare.
  • Achiziționează doi bureți de bucătărie și utilizează unul diferit de fiecare dată când speli vasele. În acest mod, vei utiliza mereu un burete curat.
  • După ce ai spălat vasele, verifică buretele și îndepărtează orice reziduuri alimentare pe care le observi.
  • Lasă buretele să se usuce după fiecare utilizare pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
  • Dacă ustensilele sau vasele tale sunt unsuroase din cauza grăsimii animale, șterge-le mai întâi cu un șervețel de unică folosință înainte de a utiliza buretele.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piédrola, G. (2002). Medicina Preventiva y salud pública. Madrid: Masson, pp. 416-423.
  • Puerta-García, A., y Mateos-Rodríguez, F. (2010). “Enterobacterias”, Medicine, 10 (51): 3426-3431.
  • Rutala, W. A., and Weber, D. J. (2008). Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities. Atlanta (GA): CDC-HICPAC, pp. 10-13.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.