Informații despre cancerul de colon
Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López
Trebuie să avem cât mai multe informații despre cancerul de colon, o boală care a luat amploare în ultimul timp, pentru a-l putea preveni sau trata, pe cât posibil. Deoarece aceasta este cea mai gravă boală de colon, este important să știm cât mai mult despre ea.
Cancerul de colon și rect este una dintre cele mai periculoase boli cauzatoare de moarte în țări precum Statele Unite ale Americii. O diagnosticare precoce poate duce la vindecarea cancerului de colon. Acesta începe să se dezvolte în învelișul interior al colonului sau al rectului.
Care sunt cauzele cancerului de colon?
Nu există doar o singură cauză a acestei boli. Majoritatea pacienților sunt diagnosticați la început cu polipi benigni care devin canceroși dacă nu sunt tratați sau sunt lăsați să crească. Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta cancerul de colon sunt:
- Persoanele cu vârsta peste 60 de ani
- Persoanele de origine americană, africană sau est-europeană
- Persoanele care consumă multe alimente procesate sau carne roșie.
- Persoanele diagnosticate cu polipi pe colon sau rect
- Persoanele cu boli intestinale inflamatorii precum colita ulceroasă sau boala lui Crohn
- Persoanele cu antecedente familiale (mai ales în cazul polipilor adenomatoși)
- Persoanele care au o alimentație bogată în grăsimi, cu prea puține fibre
- Persoanele care fumează sau consumă alcool în exces
- Persoanele obeze sau supraponderale
Cancerul de colon sau intestin gros este cea de-a doua boală ca număr de victime, fiind mai frecventă la bărbați decât la femei. Numai 10% dintre polipi devin canceroși, dar este nevoie de tratament înainte ca boala să avanseze. Din păcate, cei mai mulți oameni nu cunosc suficiente informații despre cancerul de colon.
Citește și:
Informații despre cancerul de colon
Simptomele afecțiunii pot varia în funcție de locul în care se dezvoltă tumoarea pe intestin.
- Dacă este localizată în partea stângă a colonului, pot apărea simptome precum: scaun cu sânge, diaree sau constipație, senzația de scaun incomplet.
- Dacă este localizată în colonul transvers: durere, blocaj, crampe, vomă și senzație de abdomen inflamat.
- Dacă este localizată în partea dreaptă: sângerare internă, anemie cronică, oboseală, paloare și senzație de slăbiciune.
Cancerul de colon poate cauza lipsa poftei de mâncare, scădere drastică în greutate, febră, oboseală cronică, sensibilitate și durere în partea inferioară a abdomenului, scaune subțiri.
Cum se poate depista cancerul de colon?
Există mai multe teste medicale prin care se poate determina dacă o persoană are cancer de colon (sau polipi, precursorii cancerului). Medicul aplică presiune în zona abdominală și efectuează un examen rectal pentru a depista posibile umflături.
Se mai poate face o analiză de scaun, pentru a depista prezența sângelui, care poate indica formarea cancerului de colon (dar și a altor boli). Prin alte teste de sânge se pot depista anemia și disfuncții ale ficatului.
Prin colonoscopie, medicul poate vedea întregul intestin, depistând astfel polipii sau cancerul de colon. Cu ajutorul acestui test, întregul tract intestinal poate fi observat și se pot lua mostre pentru analiză din țesutul suspect. Dacă nu se poate realiza o colonoscopie din cauza rănilor, atunci se efectuează o clismă cu bariu pentru observarea colonului la o radiografiere cu raze x.
Îți recomandăm și:
Dacă diagnosticul este cancer de colon, atunci se efectuează și alte teste care determină proporțiile acestuia sau cât de răspândit este. Se observă zona abdominală printr-un computer tomograf (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN). Medicul îi oferă pacientului cât mai multe informații despre cancerul de colon și stadiile sale.
Există cinci faze ale cancerului de colon:
- Stadiu 0: se formează pe straturile exterioare ale intestinului.
- Stadiu I: sunt afectate straturile interioare ale colonului.
- Stadiu II: este răspândit de-a lungul peretelui colonului.
- Stadiu III: cancerul este răspândit la nodulii limfatici.
- Stadiu IV: cancerul este răspândit și la alte organe interne (metastază).
Tratamentul depinde de mulți factori, în funcție de faza și localizarea bolii. Puterea tratamentelor variază și pot include o operație de îndepărtare a celulelor canceroase (colectomie), chimioterapie pentru distrugerea celulelor canceroase și terapie radio pentru distrugerea țesutului canceros.
Cancerul de colon este curabil dacă este descoperit și tratat în fazele incipiente. Prognosticul depinde și de vârsta pacientului, de sistemul lui imunitar, de faza la care se începe tratamentul și altele. Dacă după cinci ani de tratament cancerul de colon nu mai reapare, se poate spune că pacientul a fost vindecat.
Diagnosticarea precoce și prevenirea cancerului de colon
Există multe metode prin care se poate depista din timp un posibil cancer de colon, dar, în fazele incipiente, simptomele se pot confunda cu cele ale altor boli. De aceea, este foarte important să cunoști cât mai multe informații despre cancerul de colon.
Persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, li se recomandă un examen de scaun o dată pe an, pentru a depista urme de sânge. Dacă există antecedente ale acestei boli în familie, trebuie luate mai multe măsuri de prevenire, inclusiv o endoscopie începând cu vârsta de 40 de ani, repetată o dată la doi ani. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci se recomandă și o colonoscopie, așa cum am arătat mai sus.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Terzić, J., Grivennikov, S., Karin, E., & Karin, M. (2010). Inflammation and Colon Cancer. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2010.01.058
- Rubesin, S. E. (2012). Colon. In Practical Fluoroscopy of the GI and GU Tracts. https://doi.org/10.1017/CBO9780511736520.010
- Sheth, A. A., & Floch, M. H. (2012). Diverticular Disease of the Colon. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1109/OFC.1999.766354
- Bermejo, F., Guerra, I., & López-Sanromán, A. (2012). Colitis ulcerosa. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70298-6
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.