Logo image
Logo image

Cancerul de colon – informații utile pentru femei

4 minute
Detectat la timp, șansele de a trata cu succes cancerul de colon cresc cu până la 90%. Din acest motiv, este esențial să recunoști simptomele acestei boli, astfel încât să obții un diagnostic corect.
Cancerul de colon – informații utile pentru femei
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de colon (numit și cancer colorectal) afectează între 10% și 15% din populația globului. Doar cancerul pulmonar este mai frecvent.

Un aspect interesant este faptul că atât cancerul de colon, cât și cel pulmonar afectează cu precădere femeile. Bolile nu sunt însă influențate doar de sexul pacientului.

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva informații utile referitoare la cancerul de colon, pe care orice femeie ar trebui să le cunoască.

Îți recomandăm să citești și:

Cancerul de colon: 5 măsuri preventive

Cancerul de colon la femei

Cancerul de colon afectează o porțiune semnificativă a populației cu vârste de peste 50 de ani. 10% dintre cei care suferă de această boală sunt însă mult mai tineri. De fapt, există cazuri de persoane cu vârsta de 20 de ani care dezvoltă cancer de colon.

Până recent, cancerul de colon a fost mai frecvent în rândul bărbaților, dar în urma cu câțiva ani medicii au început să ne avertizeze că din ce în ce mai multe femei suferă de această boală.

Deși cauzele sale nu sunt deocamdată cunoscute, factori precum fumatul și anumite stiluri de viață pot crește riscul de a dezvolta cancer de colon.

Din păcate, nu cunoaștem deocamdată care este cauza exactă a acestei forme de cancer. Se pare că și numeroși tineri care urmează un stil de viață sănătos sunt afectați. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva aspecte interesante.

Ce este cancerul de colon?

Cancerul de colon își are originea în colon sau rect. Declanșarea bolii este aproape mereu identică: o creștere anormală pe mucoasa colonului, având forma unor polipi mici.

Pacienții pot trăi mai mulți ani cu acești polipi fără a se confrunta cu simptome semnificative. În timp însă, acești polipi pot deveni canceroși. Unul dintre principalele simptome ale cancerului de colon este apariția sângelui în materiile fecale. Polipii menționați pot fi de două feluri:

  • Polipi adenomatoși (care devin canceroși prin mutații)
  • Polipi inflamatori și hiperplazici (sunt cei mai frecvenți și de obicei nu devin canceroși)
Some figure

Simptome produse de cancerul de colon la femei

Atât bărbații, cât și femeile experimentează aceleași simptome atunci când suferă de cancer de colon. Singura diferență este faptul că este mai probabil ca femeile să ignore aceste semnale de alarmă, confundându-le cu simptomele produse de alte probleme de sănătate.

  • Perioade de constipație și diaree (aceste probleme sunt mai frecvente în rândul femeilor, care tind să aștepte mai mult înainte de a consulta un medic)
  • Oboseală și un nivel scăzut de energie (un alt simptom frecvent la femei)
  • Balonare, senzație de greutate și digestie lentă
  • Un simptom caracteristic al cancerului de colon este apariția bruscă a sângelui în materiile fecale. Dacă scaunul tău are o consistență foarte subțire, medicul cu siguranță va identifica corect problema.
  • Nu uita, prezența sângelui în materiile fecale nu poate fi mereu observată cu ochiul liber. De asemenea, acest semnal de alarmă poate fi cauzat și de anemie.

Trebuie să ținem cont de faptul că simptomele pe care de obicei le asociem unor boli mai puțin grave pot fi de fapt consecința unei maladii cumplite.

Simptomele enumerate anterior pot fi cauzate și de colită, alergii, ulcere sau tulburări ale vezicii biliare. Pentru a obține un diagnostic corect, consultă imediat un medic.

Te-ar putea interesa și:

Principalele simptome ale problemelor la colon

Cheia pentru a învinge cancerul de colon este detectarea timpurie a bolii

Some figure

Așa cum am menționat deja, cancerul de colon afectează femeile și bărbații în mod identic. Astfel, instituțiile medicale au stabilit niște criterii pentru a putea detecta boala la timp.

La fel cum ai merge la ginecolog dacă ai depista o neregulă cu sistemul tău reproducător, este indicat să te supui unei investigații colorectale dacă:

  • Ai peste 50 de ani;
  • Observi sânge în materiile fecale sau ai dureri abdominale persistente;
  • Au existat cazuri de cancer de colon în familia ta.

Medicul va încerca să detecteze dacă există sânge în materiile fecale pe care le elimini. De asemenea, va trebui să te supui unei colonoscopii. Deși această ultimă investigație este foarte neplăcută, este absolut necesară.

Conform medicului Antonio Linares, un specialist în digestie de la Institutul Medical din Covadonga (Spania), dacă cancerul de colon este depistat la timp, pacientul are o șansă de vindecare de 90%. 

Motivul este simplu: înainte de a deveni o tumoră malignă, polipul trebuie mai întâi să se dezvolte. În fazele incipiente, aceste leziuni sunt mereu benigne. Ele vor deveni maligne doar dacă nu sunt îndepărtate.

Așadar, efectuând niște simple investigații medicale, putem să reducem riscul de deces din pricina cancerului de colon.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pólipos del Colon y el Recto. The American Society of Colon and Rectal Surgeons. Recuperado de https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/az/polipos-del-colon-y-el-recto

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.