Logo image
Logo image

Utilizările cărbunilor în gospodărie

4 minute
Poate credeai că nu sunt buni decât pentru aprinderea focului sau pentru grătare, însă cărbunii mai au și alte utilizări, total surprinzătoare, cum ar fi albirea dinților și eliminarea mirosurilor neplăcute. 
Utilizările cărbunilor în gospodărie
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Cărbunele nu este util numai la aprinderea focului, la grătare sau chiar la încălzirea locuinței. Acesta are mult mai multe întrebuințări decât ți-ai fi putut închipui. Astăzi îți prezentăm câteva dintre utilizările cărbunilor în gospodărie. În curând, vei observa că pot deveni cei mai buni aliați ai tăi la treburile casnice!

Utilizările cărbunilor în locuință

Cărbunele este o rocă minunată care nu ar trebui să lipsească din nicio locuință, întrucât poate fi folosită la purificarea aerului, ca ajutor în grădină sau ca instrument de desenat alături de copiii tăi.

Iată câteva dintre cele mai interesante utilizări ale cărbunelui:

1. Îndepărtează mucegaiul

Dacă ai o problemă cu igrasia în interiorul locuinței, poți folosi cărbuni pentru a scăpa de ea. Când umezeala apare pe pereți, tavan sau podea, nu este de ajuns să aerisești camera sau să o cureți bine. Trebuie să îndepărtezi definitiv mucegaiul.

Baia, spălătoria și beciul sunt camerele cele mai predispuse la umezeală și la mirosuri neplăcute. Din fericire, cărbunele elimină complet aceste probleme.

Some figure

Pentru început, este necesară o curățare cu clor, bicarbonat de sodiu sau oțet. Următorul pas este foarte simplu: pune un vas cu câțiva cărbuni în zonele afectate, cum ar fi sub pat, într-un dulap sau în baie.

Cărbunele absoarbe umezeala, micșorându-se treptat ca urmare a acestui proces. Când bucățile puse au dispărut complet, înlocuiește-le cu altele.

2. Utilizările cărbunilor în curte și în grădină

Dacă ai o bucată de pământ în curte la care muncești mult, dar nu obții rezultatele dorite, cărbunii ar putea fi soluția problemei.

Te-ar putea interesa și:

Cărbunele activ – 8 utilizări incredibile

Dacă îngrășământul folosit miroase a amoniac, adaugă câțiva cărbuni în el pentru a-i mări eficiența. 

În plus, dacă rupi cărbunii în bucăți mici pe care le presari în iarbă sau la rădăcinile florilor și ale copacilor, plantele se vor hrăni mai bine și vei putea scăpa de buruieni.

Some figure

Dacă ai flori în vază sau în ghiveci în casă, cărbunele le ajută să reziste mai mult. Pune o bucățică pe fundul vazei sau al ghiveciului, adaugă apă sau pământ, apoi pune plantele. Este un truc recomandat în mod special pentru orhidee (sunt foarte sensibile și delicate), întrucât alcalinitatea cărbunelui este foarte benefică.

3. Utilizările cărbunilor pentru purificarea apei

Cărbunele absoarbe impuritățile din apă (deșeuri industriale, chimicale, pesticide, etc.). Tocmai de aceea este un material recomandat pentru locuințele în care calitatea apei este îndoielnică.

Poți folosi cărbuni și când campezi, pentru a filtra apa din izvoare sau râuri. Totuși, este important de știu că această rocă nu elimină bacteriile, virusurile și mineralele.

Some figure

4. Îngrijirea mobilierului și a uneltelor

Dacă ai piese de mobilier sau podele închise la culoare, probabil că petele greu de îndepărtat sunt foarte supărătoare. Din fericire, nu trebuie să găsești urgent un specialist pentru a rezolva problema. Freacă suprafața afectată cu cărbune și acoperă „defectul” până când te poți ocupa de el. 

Cât despre unelte, cărbunele previne depunerea ruginii sau alte probleme apărute atunci când acestea nu sunt folosite o perioadă lungă de timp. Poți freca aceste obiecte cu cărbune după ce le-ai întrebuințat sau poți pune un cărbune în lada cu scule.

5. Elimină mirosurile neplăcute

Ai observat că frigiderul, coșul de gunoi sau cel de rufe miros urât? Tot cărbunele poate fi util și în această situație. La fel ca în cazul umezelii, acest material absoarbe mirosurile puternice.

Pune un cărbune într-un castron sau o pungă de plastic și lasă recipientul în zonele din locuință care emană mirosuri urâte. În curând, acestea vor fi doar o amintire neplăcută.

Te-ar putea interesa și:

Cum să elimini mirosurile neplăcute din bucătărie și baie

6. Utilizările cărbunilor pentru albirea dinților

Some figure

Dacă vrei să ai dinții albi ca în reclamele la pastele de dinți, poți apela din nou la cărbune, unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru albirea dinților.

Chiar dacă pare ciudat, rețeta de mai jos te ajută să obții o dantură strălucitoare.

  • Fărâmițează un cărbune, pune-l într-un vas și umezește-ți periuța de dinți.
  • Bagă periuța în cărbune și apoi perie dinții ca de obicei. 
  • Perie și zonele cu pete.
  • Clătește bine gura cu apă caldă și repetă procedeul în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână.

Dacă ți se pare ciudat să folosește cărbune obișnuit, cumpără cărbune activ de la farmacie. Pisează tabletele și aplică pudra pe periuța de dinți.

7. Instrument de desenat

Când copiii sunt nevoiți să stea în casă și se plictisesc, pune-i să deseneze cu cărbune pe un carton sau o foaie de hârtie. Le vei scoate la iveală latura artistică și se vor distra de minune. Totuși, ai grijă să nu-și lase „amprenta” pe pereți sau pe mobilier, deoarece acest lucru va fi greu de curățat.

Dacă a venit vacanța de vară și nu vrei ca micuții tăi să și-o petreacă numai în fața calculatorului, puteți ieși toți afară să desenați cu cărbune pe asfalt, așa cum făceai cu cretă în copilărie când jucai șotron.

Alte utilizări uimitoare ale cărbunelui sunt:

  • Antidot pentru substanțe otrăvitoare.
  • Remediu pentru balonare și flatulență.
  • Agent detoxifiant pentru aparatul digestiv.
  • Alifie pentru înțepături de insecte.

Încearcă și tu aceste întrebuințări uimitoare ale cărbunelui!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arboleda Valencia J, Soto R, Arnul RT. Teoría y práctica de la purificación del agua. 3rd ed. Santa Fe de Bogotá: McGraw-Hill Interamericana; 2000.
  • Medline Plus. Carbón activado. 2018; disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/269.html. Accesso el 10/24, 2018.
  • Ramos LR, Fentanes EP, Montiel RN, Dib Kanán A, Esquivel BEE. Tipos y técnicas de blanqueamiento dental. Oral 2007;8(25):392-395.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.