Logo image
Logo image

Care este diferența dintre biodegradabil și compostabil?

5 minute
Odată cu apariția reciclării, există din ce în ce mai multe produse ce pot fi transformate sau refolosite. Dar nu toate substanțele biodegradabile sunt utile pentru compostare.
Care este diferența dintre biodegradabil și compostabil?
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În ultimii ani, conștientizarea nevoii de reciclare a crescut considerabil. Acest lucru a dus la intrarea în uz a mai multor cuvinte legate de reciclare. Cu toate acestea, anumiți termeni sunt adesea confundați, iar diferența dintre biodegradabil și compostabil nu este luată în considerare.

Ambele definiții se referă la modul în care un produs se descompune și la modul în care are loc această descompunere. În plus, sunt luate în considerare condițiile de mediu.

Procesele nu sunt la fel și anumite produs nu sunt potrivite pentru ambele. Prin urmare, trebuie să cunoaștem diferența dintre biodegradabil și compostabil pentru a întreprinde acțiuni adecvate care să contribuie la protecția ecologică.

Ce înseamnă ca un produs să fie biodegradabil?

Printre acțiunile individuale pe care le desfășurăm pentru îngrijirea mediului se numără și consumul de produse biodegradabile. Termenul se referă la degradarea elementelor, adică descompunerea lor. Prefixul bio este legat de viață, de organisme. Rezultă un produs a cărui descompunere are loc în contact cu mediul înconjurător.

Acest lucru se întâmplă datorită acțiunii unor agenți biologici, cum ar fi ciupercile, plantele, bacteriile și animalele. Produsele biodegradabile se descompun în condiții naturale de mediu, fără intervenția omului. Este important să le evitați pe cele care au nevoie de zeci de ani pentru a fi descompuse, precum plasticul.

Recomandăm: Dieta climatică: în ce constă?

Ce înseamnă compostabil?

Produsele compostabile se degradează în mediile naturale, dar și în alte condiții în timp mai scurt. În plus, acestea sunt legate de formarea compostului, adică a materiei organice ce hrănește solul.

Compostul, în procesul său de degradare biologică, produce apă, dioxid de carbon și biomasă. Nu prezintă reziduuri toxice. Este o transformare accelerată și controlată de ființa umană. În instalațiile de compostare, sunt create condițiile necesare pentru ca biodegradarea să se producă mai rapid.

Din acest motiv, există criterii stricte care determină dacă un produs este compostabil sau nu. În Uniunea Europeană, trebuie să garanteze o degradare de 90%, adică o conversie în dioxid de carbon într-o perioadă de maxim 6 luni.

În plus, nu trebuie să conțină mai mult de 1% aditivi, printre care sunt excluse elementele toxice care afectează creșterea plantelor. Compostarea industrială este destinată producției și îngrijirii solului pentru agricultură.

Some figure

Diferența dintre biodegradabil și compostabil

Toate produsele compostabile sunt biodegradabile, dar și nu invers. Acest lucru se datorează faptului că anumite elemente care pot fi catalogate drept biodegradabile nu favorizează generarea de compost sau îngrășământ.

Acestea sunt aspecte care trebuie luate în considerare atunci când cumpărați, consumați și aruncați diverse produse. Biodegradabilitatea are loc în diferite condiții de mediu și prin procese diverse. Când procesul este aerob, înseamnă că are loc în contact cu oxigenul, în timp ce degradarea anaerobă are loc în absența acestuia.

Există biodegradabilitate în diferite medii, cum ar fi pământul, compostul sau mediile apoase. Degradarea are loc în moduri diferite în funcție de mediu.

Un produs nu este considerat biodegradabil atunci când depășește anumite standarde stabilite de legile fiecărei țări.

Luați în considerare diferența dintre biodegradabil și compostabil pentru a atenua criza climatică

Planeta suferă schimbări serioase care generează o creștere a temperaturii globale cu efecte devastatoare. La COP26, ultimul summit împotriva schimbărilor climatice al Națiunilor Unite, au fost reafirmate obiectivele axate pe Acordul de la Paris.

Ele urmăresc să mențină încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius în comparație cu valorile preindustriale. Aceasta este o cifră estimată pentru a evita dezastrul, când daunele aduse mediului ar fi ireversibile.

Dincolo de deciziile politice și marile corporații, există un set de acțiuni individuale care pot contribui la protecția mediului. Printre acestea, avem reciclarea. Desigur, compostul făcut acasă nu este similar cu cel industrial.

Acasă puteți folosi legume alterate, unele alimente și tăieturi din grădină pentru a genera îngrășământ, util în nutriția plantelor. În plus, producția de deșeuri menajere este redusă – o acţiune fundamentală pentru protecția mediului.

Recomandăm: Paiele din metal: ideale pentru a reduce poluarea

Some figure
În locuințe, producția de gunoi poate fi redusă prin separarea deșeurilor.

Ce produs aparține fiecărei categorii?

Consumul conștient și acțiunile zilnice care pot fi întreprinse pentru reducerea deșeurilor trebuie să țină cont de timpii de degradare ai fiecărui element. Unele produse, în funcție de materialele din compoziția lor, au nevoie de zeci de ani pentru a se degrada, în timp ce altele funcționează ca îngrășământ pentru a hrăni pământul.

  • Baterii. În ultimii ani, s-au făcut încercări de a lăsa în urmă dispozitivele bazate pe baterii, deoarece au o capacitate minimă de degradare și generează multă poluare.
  • Aerosoli. Tuburile de aerosoli au nevoie de trei decenii pentru degradare.
  • Pungi de plastic. Au nevoie de 150 de ani pentru a se degrada. Este important să eliminați utilizarea lor.
  • Filtre de țigări. Mucurile de țigară industriale au nevoie de doi ani pentru a se degrada.
  • Gumă de mestecat. Are nevoie de până la cinci ani pentru a se degrada.
  • Lemn. Un material biodegradabil. Timpul depinde de compoziția sa.
  • Lână. De origine animală și biodegradabilă.
  • Hârtie. Este un element care se descompune într-o perioadă cuprinsă între două și cinci luni, în funcție de condițiile de mediu.
  • Fructe și legume. Elementele cele mai bune pentru degradare rapidă și compostare.
  • Carne. Poate fi utilă pentru compost, deși în condițiile potrivite. În caz contrar, poate crea mirosuri urâte și bacterii.

Țineți cont de diferența dintre biodegradabil și compostabil pentru reciclare

Este important să nu confundăm produsele biodegradabile cu generarea de deșeuri care pot fi aruncate pe pământ sau oriunde. Nu același lucru se întâmplă cu elementele compostabile. Nimic nu trebuie aruncat în solul orașului, pe câmp sau în râuri, lagune și mări.

Pentru a asigura biodegradarea compostului, trebuie generate condițiile necesare, deoarece în afara acestora se pierd procesele chimice naturale. Clasificările oficiale ale organizațiilor naționale trebuie luate în considerare atunci când se consumă produse adecvate atât pentru biodegradare, cât și pentru compostare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Filiciotto, L. y Rothenberg, G. (2021, 7 de enero). Plásticos biodegradables: estándares, políticas e impactos. ChemSusChem . Wiley-VCH Verlag. Disponible en: https://doi.org/10.1002/cssc.202002044
  • Qin, M., Chen, C., Song, B., Shen, M., Cao, W., Yang, H., … Gong, J. (2021, August 20). A review of biodegradable plastics to biodegradable microplastics: Another ecological threat to soil environments? Journal of Cleaner Production. Elsevier Ltd. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127816
  • López, Nancy I., Ruiz, Jimena A., de Almeida, Alejandra, Pettinari, M. Julia,  Bioplásticos: una alternativa ecológica. Química Viva [Internet]. 2004;3(3):122-133. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=86330305
  • Sayara, Tahseen et al. “Recycling of Organic Wastes through Composting: Process Performance and Compost Application in Agriculture.” Agronomy 1 Nov. 2020. Disponible en: https://doi.org/10.3390/agronomy10111838
  • Cabañas Vargas, D.D., Widman Aguayo, F., Herrera Rodríguez, F.,  El uso de composta proveniente de residuos sólidos municipales como mejorador de suelos para cultivos en Yucatán. Estudios preliminares. Ingeniería [Internet]. 2005;9(3):31-38. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46790303

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.