Logo image
Logo image

Care sunt cele mai sănătoase supe cremă de legume?

4 minute
Chiar dacă pare a fi un ingredient indispensabil pentru rețeta noastră, putem înlocui sarea cu mirodenii ca să obținem supe cremă de legume gustoase.
Care sunt cele mai sănătoase supe cremă de legume?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Orice tip de supă de legume prezintă anumite beneficii. Dar cele mai sănătoase supe cremă de legume nu conțin ingrediente considerate a fi nocive.

Ingredientele grase nesănătoase

O supă cremă de legume nu mai este sănătoasă atunci când conține, de pildă, ingrediente grase, carbohidrați sau cantități excesive de sare. Multe persoane obișnuiesc să includă brânză rasă, pâine prăjită, smântână, multă sare, zahăr sau carne în supele lor.

Toate ingredientele menționate în paragraful anterior cresc conținutul caloric al oricărui preparat. În plus, ele măresc nivelul colesterolului, al trigliceridelor și al sodiului, ceea ce îți poate pune în pericol sănătatea.

Profită de legumele care sunt de sezon atunci când prepari supe cremă sau piureuri. Aceste mâncăruri ar trebui să aibă o valoare nutrițională ridicată, fiind totodată sărace în grăsimi, carbohidrați și sare.

Cum să înlocuiești ingredientele nocive pentru a prepara supe cremă de legume sănătoase

Some figure

Ingredientele menționate anterior (cele bogate în grăsimi) pot fi înlocuite cu ușurință cu variante la fel de gustoase, dar mult mai benefice.

Iată câteva sfaturi utile:

  • Optează pentru ulei de măsline în loc de unt sau alte uleiuri. Adaugă doar cantități mici din acest produs.
  • Folosește brânză feta sau tofu în loc de brânzeturi grase.
  • Laptele vegetal este un înlocuitor ideal pentru smântâna sau laptele de vacă. Cel de cocos se potrivește de minune cu supele cremă de legume.
  • Peștele și carnea de pasăre de curte reprezintă variante mai bune decât mezelurile procesate.
  • Dacă vrei să obții textura crocantă oferită de pâinea prăjită, poți folosi fructe cu coajă lignificată sau crutoane light, care se găsesc în orice supermarket.
  • În loc să folosești smântână pentru a îngroșa supa, fierbe un cartof împreună cu celelalte ingredient pentru a obține un lichid cremos.
  • Pentru a prepara o supă cremă de legume cu un gust special, ai la dispoziție numeroase plante și mirodenii naturale, cum ar fi coriandrul, ceapa și busuiocul.
  • O supă cremă de legume preparată cu ingredientele ideale nu are nevoie de sare. În cantități mici, usturoiul, praful de chili, sucurile citrice și piperul oferă gusturi la fel de intense ca sarea, fără a-ți afecta sănătatea.

Așadar, care sunt cele mai sănătoase supe cremă de legume?

În cele ce urmează îți propunem trei dintre cele mai sănătoase supe cremă de legume pe care le poți prepara la tine acasă.

Citește și:

Supa: cum să o faci cât mai sănătoasă

Supă cremă de dovleac

Some figure

Ingrediente

  • 1 dovleac de mărime medie
  • Ulei de măsline
  • 1 ceapă mică
  • 1 praz
  • 2 căței de usturoi
  • Coriandru sau o altă plantă aromatică (după gust)
  • Piper
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 cartof sau 1 măr copt
  • 6 căni (1500 ml) de fiertură de legume
  • 125 g de iaurt natural
  • Fructe cu coajă lignificată, brânză feta sau tofu, după gust (ingrediente opționale)

Instrucțiuni

  • Mai întâi, decojește dovleacul, îndepărtează-i semințele și taie-l în bucățele. Gătește-l sote cu ulei de măsline, apoi pune-l deoparte.
  • Gătește ceapa, prazul și usturoiul tocat sote, apoi adaugă plantele aromatice, sarea și piperul. Adaugă dovleacul și un cartof sau un măr tocat.
  • Apoi, toarnă fiertura de legume peste compoziție și lasă să fiarbă 10-15 minute.
  • Adaugă iaurtul și restul ingredientelor. Procesează cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru a lichefia preparatul.
  • La final, adaugă fructe cu coajă lignificată crocante, brânză feta sau tofu și presară puțin busuioc deasupra.

Supa cremă de praz, printre cele mai sănătoase supe cremă de legume

Some figure

Ingrediente

  • 4 bucăți de praz
  • 1 ceapă medie
  • Ulei de măsline
  • Piper și 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 cartof sau un măr copt mediu
  • 4 căni (1 l) de fiertură de legume
  • 125 g de iaurt natural
  • Fructe cu coajă lignificată și busuioc, după gust (ingredient opțional)

Instrucțiuni

  • Spală și taie prazul.
  • Taie ceapa julien și gătește-o sote în ulei de măsline.
  • Adaugă prazul și continuă să gătești.
  • Adaugă sarea și piperul, apoi cartoful sau mărul tocat.
  • Toarnă fiertura de legume peste compoziție și gătește până când devine moale.
  • Adaugă iaurtul și procesează compoziția cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru a o lichefia.
  • Înainte de a servi supa, presară fructe cu coajă lignificată și busuioc tocat fin deasupra.

Supă cremă de legume cu frunze verzi

Some figure

Ingrediente

  • 2 bucăți de praz
  • 1 dovlecel mare
  • 1 morcov
  • Ulei de măsline
  • 2 căni (60 g) de spanac
  • Piper și 1 vârf de cuțit de sare
  • 4 căni (1 l) de fiertură de legume
  • 125 g de iaurt natural
  • Fructe cu coajă lignificată, după gust (ingredient opțional)
  • Busuioc tocat fin, după gust (ingredient opțional)

Instrucțiuni

  • Taie prazul, dovlecelul și morcovii în bucățele. Gătește legumele sote.
  • Adaugă spanacul (de asemenea tocat), sarea și piperul. Continuă să gătești încă puțin la foc mediu.
  • Apoi, toarnă fiertura de legume peste compoziție. Gătește pentru aproximativ 15 minute, până când legumele se înmoaie.
  • Adaugă iaurtul și, cu ajutorul unui robot de bucătărie, lichefiază preparatul până obții consistența dorită.
  • Înainte de a servi supa, adaugă un strop de ulei de măsline și un ingredient crocant, precum nucile.
  • Presară busuioc deasupra.

Nu uita să citești:

2 feluri de supă de legume pe care trebuie să le încerci

Gătitul cu alimente proaspete

Folosind legume de sezon pentru a prepara supele cremă prezentate în acest articol, vei profita de beneficiile unor ingrediente proaspete și sănătoase. Cele mai sănătoase supe cremă de legume sunt gustoase datorită faptului că includ ingrediente naturale, nu procesate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bendala Galán, M. (2006). Hispania y la romanización. Una metáfora: ¿crema o menestra de verduras? Zephyrus. Revista de Prehistoria y Arqueología.

  • Figueiredo, I. C. R., Jaime, P. C., & Monteiro, C. A. (2008). Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos da cidade de S??o Paulo. Revista de Saude Publica. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2009001100007

  • García, C. (2014). Procesamiento de frutas y verduras. SAGARPA.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.