Logo image
Logo image

Cât de des să folosim șampon pe păr?

3 minute
Există multe păreri contradictorii în privința frecvenței cu care să folosim șampon pentru a ne spăla pe cap. Nici experții în îngrijirea părului și scalpului nu au o părere unanimă. Ideal ar fi să folosiți șampon în funcție de nevoile părului și scalpului vostru.
Cât de des să folosim șampon pe păr?
Ultima actualizare: 05 februarie, 2019

De obicei, ne spălăm cu șampon pe păr zi de zi din mai multe motive: datorită unei culturi vestice, a unor standarde de igienă și din cauza uleiurilor naturale neplăcute. Așadar, venim cu întrebarea: Cât de des este bine să dăm cu șampon pe păr și scalp?

Părul și pielea sunt hidratate în mod natural de sebum. Fără el, pielea se usucă și are un aspect solzos. De asemenea,  devine foarte vulnerabilă la condițiile din mediul înconjurător.

Obiceiurile legate de folosirea unui șampon pe păr, ar trebui să se adapteze ciclului natural de regenerare a părului. Uneori, chiar folosirea anumitor tipuri de șampon sau balsam poate influența secreția de uleiuri naturale.

Să nu mai folosim șampon pe păr?

Spălarea pe cap cu șampon, în fiecare zi,  este un concept relativ nou. În anii 1950, obiceiul spălării pe cap și a pieptănării, de către femei, se făceau o dată pe săptămână.

Odată cu apariția șamponului pe piață, acest obicei de igienă a devenit unul zilnic, realizat în confortul propriei case. Este bine să folosim șampon zilnic, sau era mai bine cum făceau acele doamne în anii ’50?

Some figure

Răspunsul ar trebui să se bazeze pe experiența personală. Experții nu sunt toți de acord dacă este bine să ne spălăm frecvent pe cap. Unii chiar ne sfătuiesc să nu ne spălăm pe cap prea des. Asta deoarece secreția de sebum poate crește ca reacție la șampon.

Alții spun că doar prin spălarea frecventă putem elimina sebumul și putem menține porii și foliculii de păr curați. Astfel prevenim formarea depunerilor care provoacă boli de piele.

O realizatoare australiancă de emisiuni radio a recunoscut că nu s-a mai spălat pe cap de mai bine de un deceniu. Ca urmare a acestei afirmații, în 2007, 500 de ascultători s-au înscris voluntar într-un program de studiu.

Te-ar putea interesa și:

Rețete pentru șampon făcut în casă

În jur de 86% dintre aceștia au declarat că nu au văzut nici o schimbare a stării părului, în toată perioada cât nu s-au spălat.

Opțiuni

Dacă firul de păr este subțire, probabil că veți avea nevoie să vă spălați pe cap zilnic. Pentru persoanele cu fir de păr gros sau ondulat, probabil că cel mai indicat ar fi să se spele o dată la 3 zile.

Unele persoane au constatat că părul lor părea mai lucios și se putea pieptăna mai bine la o zi după spălarea cu șampon.

Some figure

Părerea exprimată cel mai adesea este aceea că părul ar trebui spălat cu șampon de două ori pe săptămână, sau după nevoi.

Dacă aveți părul lung, ondulat sau cu firul gros și necesită un timp mai îndelungat de îngrijire, o singură spălare pe săptămână ar părea a fi soluția cea mai bună. Cu toate acestea, unele persoane insistă că cea mai bună alegere este șamponarea zilnică.

Te-ar putea interesa și:

Spală părul mai rar – 9 idei pentru întreținere

Vă recomandăm să observați reacția părului și a scalpului la spălarea frecventă cu șampon și să vă adaptați obiceiurile ca atare.

Dacă observați un strat uleios pe păr, atunci ar trebui să vă spălați zilnic. Totuși, folosiți un tip de șampon mai natural, mai puțin dăunător. Spălarea frecventă cu soluții ce conțin compuși chimici poate dăuna părului.

Dacă aveți părul mai uscat, puteți să-l spălați mai rar. De asemenea,folosiți un balsam mai blând în loc de șampon. Sau, puteți opta pentru un alt produs care hidratează părul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hamel, A. F., Meyer, J. S., Henchey, E., Dettmer, A. M., Suomi, S. J., & Novak, M. A. (2011). Effects of shampoo and water washing on hair cortisol concentrations. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/j.cca.2010.10.019
  • Trüeb, R. M. (2007). Shampoos: Ingredients, efficacy and adverse effects. JDDG. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
  • Gavazzoni Dias, M. F., Pichler, J., Adriano, A., Cecato, P., & de Almeida, A. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or Reality? International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/0974-7753.139078

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.