Logo image
Logo image

8 cauze ale durerii de sân la bărbați

4 minute
Durerea de sân la bărbați nu trebuie ignorată. Deși nu este obișnuită și are aproape întotdeauna cauze temporare, ar putea fi semnul unei afecțiuni care necesită tratament medical.
8 cauze ale durerii de sân la bărbați
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Durerea de sân la bărbați este un subiect despre care nu se vorbește prea mult. Există oameni care nu sunt conștienți de existența acestei afecțiuni. Vestea bună este că, de obicei, nu implică nimic grav. Chiar și așa, nu trebuie ignorată. Care sunt principalele cauze ale durerii de sân la bărbați?

Bărbații au mult mai puțin țesut mamar decât femeile. Prin urmare, durerea are o incidență mai mică. Și, deși nu este obișnuit, este posibil ca aceasta să fie un semn al cancerului mamar.

Este important de reținut că durerea de sân la bărbați este uneori confundată cu disconfortul la nivelul mușchilor pieptului. În orice caz, orice simptom trebuie investigat de medic.

Principalele cauze ale durerii de sân la bărbați

Cauzele durerii de sân la bărbați sunt adesea benigne. Asta nu înseamnă că ar trebui ignorate sau că nu au nevoie de asistență medicală.

Dacă durerea este persistentă, foarte intensă sau însoțită de alte simptome, este indicată consultarea unui profesionist.

1. Leziunile

Leziunile sunt cauza principală a durerii de sân la bărbați. Accidental sau în timpul unui exercițiu, o lovitură în piept provoacă disconfort. Severitatea va depinde de intensitatea și caracteristicile traumei.

Cel mai bine este să aplicați o compresă rece pe zona afectată. Dacă durerea nu cedează sau este atât de intensa încât împiedică activitățile zilnice, mergeți la medic.

Citiți și: Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab

Some figure
Practicarea sportului poate provoca traumatisme sau răni la nivelul pieptului.

2. Mamelonul alergătorului

Denumirea mamelonul alergătorului este dată unei afecțiuni care este cauzată de frecarea pielii de haine la alergare. Efectul acestui lucru este o iritație la nivelul mamelonului, care poate chiar sângera.

Cel mai bine este să purtați un tricou strâmt dacă urmează să alergați câteva ore. Acest lucru previne frecarea și protejează mameloanele. Puteți pune și plasturi adezivi pe această zonă atunci când faceți exerciții.

3. Mastita

Mastita este o inflamație a sânilor. Provoacă simptome precum durere, roșeață și inflamație. Dacă este însoțită de o infecție, vor apărea și febră și frisoane. Nu este obișnuită la bărbați.

Este una dintre acele situații în care este esențial să mergeți la medic. Cel mai probabil este necesar un tratament medicamentos, în special antibiotice.

4. Chistul mamar

Simptomul caracteristic al chistului mamar este prezența unei mase sau a unui nodul în zonă. Dacă apăsați în jurul lui, simțiți durere. Șansa ca aceasta să se transforme în cancer de sân este foarte mică.

Prin urmare, cel mai bine este să consultați un medic pentru a evalua situația, mai ales dacă masa crește în dimensiune și există mâncărime și scurgeri din mameloane. Poate fi indicată o biopsie.

5. Ginecomastia

Ginecomastia este o afecțiune în care sânii cresc. Apare o creștere a țesutului mamar la unul sau ambii sâni. Include adesea prezența unui mic nodul sub mamelon.

Se estimează că această problemă afectează 50% dintre băieți în perioada pubertății. Este însoțită de dureri de sân și trebuie tratată de medic.

Alte cauze sunt următoarele:

  • Insuficiență renală
  • Deficit de testosteron
  • Chimioterapie pentru cancer
  • Boală hepatică cronică
  • Radioterapie pentru cancerul testicular
  • Efectul secundar al unor medicamente
  • Expunerea la hormoni estrogenici sau steroizi anabolizanți

6. Fibroadenomul

Fibroadenomul este o tumoare benignă a sânului. Nu se transformă în cancer și apare foarte rar la bărbați.

Prezența acestei afecțiuni crește ușor șansele de a dezvolta cancer de sân în viitor. Această patologie trebuie tratată de medic la timp.

7. Cancerul mamar

Cancerul provoacă dureri de sân la bărbați doar atunci când este foarte avansat. Sânul este roșu, umflat și mai cald decât în mod normal.

Doar 1% din toate cancerele de sân din lume apar la bărbați. Chiar și așa, la apariția oricărui nodul, consultați medicul.

8. Alte cauze

Consumul excesiv de alcool, marijuana sau heroină poate provoca anumite afecțiuni hepatice ce generează dureri de sâni la bărbați. Ceva similar se întâmplă atunci când se folosesc produse cu ulei de lavandă sau ulei de arbore de ceai, deși din motive diferite.

Some figure

Importanța autoexaminării sânilor la bărbați

Este indicat să faceți un autoexaminare atunci când apar dureri de sâni. Acest lucru este și mai relevant dacă există cazuri de cancer de sân în familie sau dacă luați medicamente care provoacă modificări hormonale.

Cancerul de sân este foarte rar la bărbați. Atunci când există durere sau alte simptome neobișnuite, merită să faceți o autoexaminare. Opțiunile de tratament cresc semnificativ dacă detectarea este precoce.

Cel mai simplu mod de a face această autoexaminare este după cum urmează:

  1. Întindeți-vă și puneți o pernă mică sub umărul stâng și brațul sub cap.
  2. Cu vârfurile celor trei degete din mijloc ale mâinii drepte, faceți cercuri mici în jurul sânului și axilelor.
  3. Apăsați ușor la început, apoi puțin mai tare, apoi foarte tare. Scopul este de a detecta orice denivelare.
  4. Repetați aceleași acțiuni pe partea dreaptă, folosind mâna stângă.

Citiți și: Analizele de sânge oncologice: ce sunt și când trebuie efectuate?

Când să consultați medicul?

În principiu, durerile de sâni la bărbați ar trebui să scadă după utilizarea unei comprese reci sau prin administrarea unui analgezic fără prescripție medicală. Dacă acest lucru nu se întâmplă și există și alte simptome, precum roșeață sau inflamație, este indicată să mergeți la medic.

Durerea de sân la bărbați care persistă poate fi asociată cu o infecție sau o altă afecțiune care necesită o abordare medicală. Nu o ignorați. Orice nodul în această zonă necesită un consult medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.