Cauze ale migrenelor, simptome și tratament
Un procent mare de oameni suferă de migrene în mod regulat. Această tulburare neurologică le afectează calitatea vieții. Drept urmare, starea lor de spirit poate avea de suferit, iar acest lucru poate duce la instalarea depresiei și la izolare. Descoperă în cele ce urmează principalele cauze ale migrenelor, precum și metodele de diagnostic și tratament disponibile.
Ce este o migrenă?
O migrenă este o afecțiune neurologică caracterizată prin apariția durerilor de cap severe. În general, multe persoane care suferă de aceste dureri de cap le pun adesea pe seama stresului, tensiunii sau anxietății.
Migrena apare ca o durere localizată pe una sau ambele părți ale capului. De obicei, este o durere care imobilizează complet bolnavul și afectează o mare parte a populației (18% dintre femeile adulte și 6% din bărbații adulți).
Migrenele clasice, cunoscute și sub denumirea de migrene „cu aură”, încep adesea cu simptome la nivelul vederii. Se manifestă prin tulburări senzoriale, cum ar fi sclipirile de lumină sau petele oarbe. Aceste simptome durează de obicei între 10 și 30 de minute .
Citește mai mult:
Cauze ale migrenelor
În general, persoanele care suferă de migrene tind să experimenteze anumite tipare și forme de durere. În plus, pacientul poate experimenta chiar diferite forme de durere de-a lungul vieții.
Așadar, este foarte important să știm ce anume poate duce la apariția acestei tulburări neurologice. Acest lucru îți poate permite să previi sau chiar să reduci intensitatea migrenelor.
Principalele cauze ale migrenelor sunt:
- Fumatul și consumul de alcool
- Stresul
- Afecțiunile legate de somn
- Expunerea la mirosuri puternice
- Schimbările climatice bruște
- Consumul anumitor alimente (monoglutamat de sodiu, îndulcitori artificiali, soia, produse lactate, cafeină, ciocolată, fructe citrice, banane, avocado, etc.)
- Expunerea excesivă la lumină puternică
- Anumite medicamente
Simptome ale migrenelor
Acum că am descoperit principalele cauze ale migrenelor, a venit momentul să trecem în revistă simptomele acestora:
- Principalul simptom al migrenelor este reprezentat de durerea intensă de cap, ce radiază către zona gâtului și a mușchilor faciali. Durerea se poate manifesta pe parcursul a 4 – 72 ore.
- Greață și vomă.
- Fotofobie și fonofobie. Migrenele cauzează sensibilitate la lumină și zgomote.
- Paloare a pielii.
- Senzație de oboseală.
- Palpitații.
- Simptome la nivel vizual: licăriri, pete oarbe, linii în zig-zag, pierderea parțială a vederii sau dureri la nivelul ochilor.
- Schimbări la nivel psihologic. În general, pot apărea stresul, anxietatea, insomnia, depresia și chiar nervozitatea și agresivitatea.
Așadar, migrena nu permite bolnavului să întreprindă nicio activitate. În plus, există și alte simptome mai puțin frecvente care merită amintite:
- Senzație de amețeală.
- Mâncărimi, furnicături și senzație pulsatilă.
- Mișcări involuntare ale corpului.
- Discurs confuz.
Diagnosticul migrenelor
În general, diagnosticul migrenelor depinde de simptomele pacientului. Pentru a diagnostica un bolnav, medicul are nevoie de un istoric al acestuia foarte detaliat în ceea ce privește starea de sănătate. Desigur, informațiile pe care pacientul le oferă despre durerea sa sunt foarte importante.
De obicei, majoritatea pacienților nu trebuie să consulte un neurolog pentru a primi un diagnostic corect. Se pot solicita teste imagistice doar în cazurile în care se suspectează o cefalee secundară sau o altă patologie. Dacă este cazul, testele tipice efectuate sunt scanarea RMN și CT.
Citește mai mult:
Tratamentul migrenelor
În general, există două strategii de tratament pentru combaterea supărătoarelor migrene: tratamentul farmacologic și terapiile naturale.
Tratamentul farmacologic al migrenelor
Alegerea schemei de tratament depinde de principalele cauze ale migrenelor:
- Analgezice și antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, aspirina, paracetamolul, etc. Însă aceste medicamente se dovedesc a fi eficiente doar în cazul migrenelor ușoare sau moderate.
- Antiemetice. De obicei, acestea sunt utilizate pentru a inhiba vărsăturile și greața.
- Medicamente antihipertensive. În general, acestea sunt utilizate pentru migrenele cauzate de hipertensiune.
- Antidepresive. Desigur, acestea sunt cele mai bune opțiuni pentru migrenele și durerile de cap cauzate de depresie sau tensiune.
Terapiile naturale contra migrenelor
Spre deosebire de tratamentul medicamentos, terapiile naturale pentru tratarea migrenelor se bazează întotdeauna pe dietele pacienților. În general, este important să crești consumul de alimente naturale și să elimini produsele procesate (produse de patiserie, gustări, mâncăruri semipreparate, etc.). De asemenea, este important să excluzi posibilele intoleranțe alimentare, cum ar fi intoleranța la gluten sau lactoză.
Terapiile naturale țin cont de sănătatea generală pentru a trata orice tulburare, cum ar fi cele ale sistemului hormonal și ale funcției hepatice, renale, intestinale și emoționale. Acupunctura, homeopatia, magnetoterapia și cromoterapia, printre alte tehnici, pot avea rezultate uimitoare în tratamentul natural al migrenelor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Carod-Artal, F. J., Irimia, P., & Ezpeleta, D. (2012). Migraña crónica: definición, epidemiología, factores de riesgo y tratamiento. Rev Neurol, 54(1), 629-37.
-
Pascual, J. (2001). Migraña: diagnóstico y tratamiento. Medicina clínica, 116(14), 550-555.
-
Pedra, M. P. (1992). Influencia del estrés en el padecimiento de la migraña. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, (54), 97-108.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.