Ce a spus Albert Camus despre sensul vieții?
Ce a spus Albert Camus despre sensul vieții? Care este înțelesul vieții? Suntem în viață dintr-un motiv sau avem un scop? De ce existăm? Acestea sunt întrebări pe care ființa umană și le-a pus încă de la început și a încercat să le răspundă prin filozofie, știință și religie.
Adevărul este că nu avem un răspuns definitiv la aceste întrebări. Unii, de exemplu, dau sens vieții lor crezând în zeități; alții găsesc un sens în știință; mulți alții neagă pur și simplu că există vreo explicație a existenței.
În acest sens, Albert Camus, unul dintre cei mai influenți filozofi din istorie, a susținut că viața nu are sens. Dar, pentru el, asta nu înseamnă că viața nu merită trăită. Dimpotrivă, lipsa de sens este cea care ne permite să fim proprietari și constructori ai existenței noastre.
Descoperiți: Mahatma Gandhi: povestea sa și lupta împotriva violenței
Ce a spus Albert Camus despre sensul vieții?
Albert Camus s-a născut în 1913 la Mondowi (Algeria franceză). Alături de Jean-Paul Sartre, este considerat una dintre cele mai importante figuri ale literaturii franceze a secolului al XX-lea.
În 1957, la vârsta de 44 de ani, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, fiind al doilea cel mai tânăr om de știință care a primit această recunoaștere.
Potrivit acestui mare gânditor, este inutil ca ființele umane să se gândească la găsirea sensului vieții, deoarece nu există un sens.
Cu alte cuvinte, viața este ceva nesemnificativ, care poate fi rezumat ca o succesiune de evenimente inutile, goale și fără sens pe care le repetăm zi de zi din inerție, obișnuință sau tradiție. Cu toate acestea, ființa umană a căutat întotdeauna un motiv în spatele oricărui eveniment sau idee. Totul trebuie să aibă o cauză, un motiv justificativ.
Conform filozofiei lui Camus, lipsa unei cauze originale produce un nonsens inevitabil sau o absurditate.
Mintea umană nu acceptă lipsa de justificare și, prin urmare, apare absurditatea.
Cu alte cuvinte, ființele umane cad în absurd atunci când încearcă să transforme ceva nesemnificativ într-o operă. Cu toate acestea, tocmai acceptarea absurdului este cea care face ca ființa umană să trăiască liber.
Absurdul se naște din acea confruntare dintre atracția umană și tăcerea nerezonabilă a lumii. Asta nu trebuie uitat. Trebuie să ții cont de asta, pentru că din ea se poate naște întreaga consecință a unei vieți.
Modalități de a face față lipsei de sens în viață
Pentru Camus, există trei moduri de a face față absurdității vieții și doar ultimul este corect:
- Primul este să ne predăm absurdului, optând pentru sinucidere. În acest caz, persoana în cauză înțelege că viața sa nu are un sens superior și ajunge la o concluzie accelerată: „nu merită să trăiești”. Aceasta presupune să acceptăm că viața ne-a depășit, că nu o putem explica.
- Al doilea este să negăm absurdul, să ne predăm unei credințe care ne oferă răspunsuri greșite despre sensul vieții. În acest caz, zeii și dogmele apar ca răspunsuri la incertitudine.
- Al treilea, care pentru Camus este calea corectă, ar fi să acceptăm absurdul și să ne răzvrătim împotriva lui. Aceasta implică înțelegerea faptului că lipsa de sens a vieții nu înseamnă că nu merită. Dimpotrivă, renunțăm la căutarea unei explicații și trăim cu independență, libertate și autodeterminare.
Am obținut trei consecințe din absurd: rebeliunea, libertatea și pasiunea. Prin jocul conștiinței, transform ceea ce a fost o invitație la moarte într-o regulă de viață.
Sensul este existența însăși
Albert Camus scrie următoarele:
Cred că această lume nu are un sens superior. Dar știu și că în lumea asta ceva are sens și că ceva este omul, pentru că el este singura ființă care cere sens.
Prin această frază, filozoful francez arată clar că sensul existenței umane este existența însăși. Dorința ființei umane de a căuta o explicație a vieții oferă speciei o valoare unică care, pentru Camus, este un bastion al unei rațiuni universale.
Descoperiți: Juan Luis Vives: filozoful spaniol care a vrut să-i ajute pe cei săraci
Proprietarii vieții noastre
Absurdismul lui Camus elimină sarcina de a răspunde la întrebări precum „care este sensul vieții” sau „de ce existăm”. După cum susține autorul, viața este o absurditate care nu are sens și universul este indiferent față de îndoielile existențiale ale ființei umane.
Totuși, acest lucru nu trebuie să fie ceva negativ. Tocmai lipsa de sens este cea care ne permite să trăim cu libertate și autodeterminare. Cu alte cuvinte, noi înșine suntem cei care determină sensul existenței noastre individuale, propunând scopuri și obiective personale. Pe scurt, suntem stăpâni pe propria noastră viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Camus A. El extranjero. México: Selector; 2021.
- Camus A. El mito de Sísifo. España: Penguin Random House; 2021.
- Málishev M. Albert Camus: de la conciencia de lo absurdo a la rebelión. Ciencia Ergo Sum [Internet]. 2000 [consultado el 25 de julio de 2022]; 7(3): 235-245. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/104/10401904.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.