Culori care influențează sentimentele
Există anumite culori care influențează starea de spirit. Prin urmare, este foarte util să înțelegem cum funcționează psihologia culorilor. În acest fel, putem să ne creăm un spațiu intim în care să trăim și să muncim mai cu spor.
Fiecare persoană are o culoare preferată. În plus, deși nu ne putem explica în totalitate acest fenomen, anumite nuanțe ne atrag și ne definesc.
În articolul de azi dorim să-ți prezentăm un rezumat al unui studiu interesant realizat de către psihologul și sociologul Eva Heller. În cartea sa intitulată Psihologia culorilor, autoarea investighează legătura intimă dintre culori și sentimentele pe care acestea le trezesc în noi.
Prin urmare, te invităm să afli mai multe despre acest subiect interesant în rândurile de mai jos. Vei descoperi lucruri noi cu privire la propria ta personalitate.
Psihologia culorilor: culori care influențează sentimentele
Pentru multe persoane pare de necrezut că, în realitate, culorile pot reflecta anumite trăsături de personalitate sau că ne pot modifica starea de spirit.
Din acest motiv, psihologul Eva Heller, de la Universitatea Liberă din Berlin a realizat un studiu amănunțit în care a analizat răspunsurile și comportamentul a 2000 de oameni cu privire la anumite culori și sentimentele pe care acestea le provoacă.
Prin intermediul acestui studiu, femeia a reușit să arate că anumite asocieri nu sunt întâmplătoare, ci sunt de fapt experiențe universale care au legătură cu strămoșii noștri, cu copilăria, cu limbajul și cu gândurile noastre.
Având în vedere toate aceste aspecte, am putea spune că efectele culorilor asupra noastră sunt înnăscute. Să-ți dăm un exemplu. Nimeni nu ar putea să lucreze sau să se relaxeze într-o cameră cu pereții negri sau roșii. În schimb, dacă pereții sunt zugrăviți în verde, alb sau albastru, efectul camerei este unul pozitiv.
Îți oferim mai multe detalii în rândurile de mai jos, în care vei găsi informații despre câteva culori care influențează viața noastră de zi cu zi.
Citește și:
Albastru
Din studiul efectuat de doamna doctor Heller pe parcursul mai multor ani, reiese că albastrul este culoarea preferată a majorității oamenilor, fiind urmat de verde.
Se consideră că există 111 nuanțe de albastru. Albastrul simbolizează compasiune, armonie și calități spirituale și divine. Oferă o senzație de depărtare, dar și de fantezie.
Este un simbol al inteligenței și are valențe atât feminine, cât și masculine.
Verde
Verdele este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite și mai interesante culori. Simbolizează speranță, fertilitate, viață și sănătate. Tocmai de aceea verdele este o culoare cu efecte foarte puternice.
Este asociat și cu primele stadii ale vieții, deoarece este o nuanță foarte energizantă care duce cu gândul la libertate și la o forță remarcabilă.
Roșu
Probabil intuiești deja ce simbolizează această culoare pentru majoritatea oamenilor. Da, roșul reprezintă pasiune, dar și ură.
Există 105 nuanțe de roșu. Încă din Antichitate, această culoare a fost asociată cu clasele superioare. Tocmai de aceea este atribuită bogăției. Roșul este o culoare dinamică, care încurajează activitățile cele mai intense.
Iată un fapt interesant cu privire la culoarea roșie: potrivit studiilor realizate de doamna doctor Heller, roșul este culoarea pe care animalele o agrează cel mai puțin.
Galben
Analizele efectuate de-a lungul mai multor ani arată că galbenul este una dintre cele mai contradictorii culori care influențează starea de spirit. Oamenii o privesc ca pe o culoare vioaie, dar este asociată și cu trădarea. Simbolizează maturitate și dragoste senzuală.
Galbenul este considerat o culoare foarte optimistă, care te îmbie să muncești, să citești, să scrii și să creezi, în general.
Te-ar putea interesa și:
Mov
Movul este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante culori care influențează în bine starea celor care o poartă sau sunt înconjurați de ea. Este asociat cu magia și feminitatea. În plus, movul simbolizează putere, dar și solidaritate și respect.
Portocaliu
Chiar dacă portocaliul este strâns legat de cultura budistă, specialiștii în psihologia culorilor susțin că este o culoare destul de subestimată. Asta pentru că portocaliul este ideal în situațiile în care se dorește încurajarea contactului social și a înțelegerii între oameni.
În plus, portocaliul atrage lumina și este distractiv, plăcut și energizant.
Roz
Putem deja să intuim ce ar putea sugera această culoare: delicatețe, lucruri încântătoare, amabilitate și tandrețe erotică.
În plus, trebuie să menționăm că rozul este o culoare potrivită pentru decorarea locuinței, întrucât este relaxant și exprimă speranță și creativitate. Combinația rozului cu alte culori oferă, cu siguranță, un plus de originalitate.
Alb
Albul este asociat cu binele, spiritualitatea, noi începuturi, puritate și inocență.
Negru
Designerii vestimentari adoră această culoare. Negrul oferă ținutelor noastre o notă de eleganță.
Deși nu știm sigur dacă putem considera negrul o culoare (nu este luminos, precum cele de mai sus), instinctul nostru este să îi atribuim în continuare o dimensiune negativă.
Lăsând la o parte moda, negrul este asociat cu sfârșitul, moartea și violența.
Așa cum ai observat deja, acest subiect este extrem de interesant.
Este adevărat că toți avem o „culoare preferată”. De fapt, avem chiar între două și trei favorite. Nu ezita să le folosești pe ale tale dacă îți oferă o stare de bine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Psicología del Color. eartvic.net/~mbaurierc/materials/20%20Selectivitat/Psicologia%20del%20color.pdf
-
Heller, E., & Chamorro, J. (2000). Psicología del color, Barcelona. Editorial Gustavo Gili.
- Arnheim, R.. Arte y Percepción Visual. MADRID: Alianza. (2008)
- Sanz, J.C. . El libro del Color. MADRID: Alianza. (2003)
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.