Ce este vitamina K și când este recomandată?
Ce este vitamina K? Vitamina K este un nutrient esențial care joacă un rol important în echilibrul hemolitic și un precursor al factorilor de coagulare. Vom discuta pe larg despre vitamina K în rândurile de mai jos.
Ce este vitamina K?
Vitamina K, la fel ca orice altă vitamină, este necesară în cantități mici pentru buna funcționare și dezvoltare a organismului. Această vitamină este o vitamină solubilă în grăsimi, pe care organismul o depozitează în cantități mici care se epuizează rapid, motiv pentru care ar trebui să o consumăm în mod regulat. Cu toate acestea, corpul poate recicla chiar și cantitățile mici pentru a le refolosi.
Vitamina K joacă un rol important în producția de proteine numite „factori de coagulare”. Datorită rolului său important, a nu consuma suficientă vitamina K poate avea consecințe grave, cum ar fi sângerarea necontrolată.
De asemenea, vitamina K este esențială în dezvoltarea corespunzătoare a țesuturilor și a oaselor. Acesta este motivul pentru care o carență de vitamina K poate provoca probleme de dezvoltare osoasă.
Citește mai mult:
Care sunt formele vitaminei K?
În general, există trei forme disponibile de vitamina K:
- Filocinona sau vitamina K1: Aceasta este forma existentă în plantele cu frunze. Practic, o poți obține prin dietă și organismul o absoarbe mai bine atunci când se dizolvă în grăsimi.
- Menaquinona sau vitamina K2: Aceasta este vitamina pe care o produc anumite bacterii ale florei intestinale. Este produsă în organism și absorbită în cantități mici.
- Menadiona sau vitamina K3: Aceasta este produsă sintetic, iar medicii o folosesc uneori ca supliment alimentar.
Alimente bogate în vitamina K
Legumele cu frunze verzi sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamina K.
În general, adoptarea unei diete variate și echilibrate asigură un aport corespunzător de vitamina K în organism, deoarece corpul are nevoie doar de cantități mici din acest nutrient.
Poți găsi vitamina K în:
- Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, broccoli sau salata verde
- Unele fructe, cum ar fi smochinele
- Carne
- Brânză
- Soia
- Ouă
Lipsa de vitamina K
Datorită faptului că oamenii nu au nevoie de cantități mari de vitamina K, lipsa acesteia este rară. Cu toate acestea, carența de vitamina K este posibilă. Acesta este cazul nou-născuților, care ar putea avea probleme de coagulare și o tendință de a pierde sânge.
Această deficiență apare la nou-născuți din cauza faptului că această vitamină nu intră ușor în placentă. Acesta este motivul pentru care copiii se nasc cu niveluri scăzute de vitamina K. De asemenea, laptele matern nu conține cantități suficiente de vitamina K. Mai mult, flora intestinală a bebelușilor nu este încă dezvoltată și, prin urmare, nu există bacterii care să sintetizeze această vitamină. De obicei, medicii administrează bebelușilor vitamina k prin injectare în cazul în care aceștia au probleme de sângerare.
Anumite boli, precum fibroza chistică, boala celiacă sau sindromul intestinului scurt pot cauza o lipsă de vitamina K. Acest lucru apare din cauza faptului că aceste tulburări generează modificări ale ratei de absorbție intestinală, cantitățile de vitamina K absorbite fiind mult prea mici.
De asemenea, tratamentul cu anumite medicamente, cum ar fi anticonvulsivele sau anumite antibiotice, poate duce la o deficiență de vitamina K.
O deficiență severă poate duce la vânătăi și sângerare cauzate de coagularea slabă a sângelui. În cele mai grave cazuri, acest lucru ar putea duce la o sângerare internă periculoasă.
Îți recomandăm să citești:
Administrarea de suplimente alimentare
Consumul de medicamente pentru subțierea sângelui poate necesita administrarea de suplimente de vitamina K.
Multe complexe de vitamine pot crește aportul de vitamina K. Cu toate acestea, există și suplimente specifice. De asemenea, poți găsi adesea vitamina K combinată cu alți nutrienți, cum ar fi calciul și vitamina D. Acesta este cel mai frecvent mod de administrare a acestui nutrient.
Totuși, vitamina K poate fi administrată și printr-o injecție intramusculară. Aceasta este metoda de administrare aleasă pentru nou-născuți, deoarece ajută la reducerea riscului de hemoragie cerebrală.
În cazurile în care pacienților li se administrează anticoagulante precum warfarina, lipsa vitaminei K poate fi deosebit de periculoasă. În astfel de situații, sunt necesare teste de sânge periodice pentru a determina timpul de coagulare a sângelui.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fu, X., & Booth, S. L. (2012). Vitamin K. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00281-6
- Puckett, R. M., & Offringa, M. (2000). Prophylactic vitamin K for vitamin K deficiency bleeding in neonates. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002776
- Shearer, M. J., & Newman, P. (2008). Metabolism and cell biology of vitamin K. Thrombosis and Haemostasis. https://doi.org/10.1160/TH08-03-0147
- Dr. Oscar Iván Flores-Rivera, Dra. Karina Ramírez-Morales, Dr. José Martín Meza-Márquez, Dr. Jorge Arturo Nava-López (2014). Fisiología de la Coagulación. Octubre-Diciembre, 2014; Volumen 37: Número S2. Rev Mex Anest 2014; 37 (S2). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/contenido.cgi?IDPUBLICACION=5496
- Pineda Ruiz, JC (2009). Sobreanticoagulación con Warfarina. Archivos de Medicina (Manizales), 9 (2), 174–182. https://doi.org/10.30554/archmed.9.2.1316.2009.
- ZIPURSKY, A. (1999). PREVENCIÓN DE LA SANGRE DE DEFICIENCIA DE VITAMINA K EN LOS RECIÉN NACIDOS. British Journal of Hematology, 104 (3), 430–437. https://doi.org/10.1046/j.1365-2141.1999.01104.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.