Ce să mănânci dacă ai diabet sau prediabet
Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López
Una dintre cele mai dificile lucruri legate de dietă este să știi ce să mănânci dacă ai diabet sau prediabet. Nu există un plan alimentar unic potrivit pentru toți pacienții. Cu toate acestea, ținerea sub control a aportului de glucide este esențială pentru a menține glicemia la nivelul dorit.
De aceea, ar trebui să cunoști mai multe informații despre diferitele grupe alimentare pentru a putea alege cele mai potrivite preparate în funcție de nivelul glicemiei tale. Reține faptul că nu toți carbohidrații îți cresc nivelul de glucoză în același mod. Totul depinde de indicele glicemic al alimentului consumat.
Ce să mănânci dacă ai diabet sau prediabet
Pentru a-ți planifica corect alimentația și a alege cele mai potrivite ingrediente, este necesar să cunoști tipul și cantitatea de carbohidrați pe care îi conține fiecare grupă alimentară.
Există două grupuri de legume: cele care conțin amidon și cele care nu conțin această substanță. Cartofii, porumbul și mazărea aparțin primului grup și ar trebui consumate cu moderație.
În schimb, legumele care nu sunt amidonoase, cum ar fi mangoldul, conopida, roșiile și morcovii conțin foarte puțini carbohidrați, iar indicele lor glicemic este scăzut. De asemenea, acestea sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre. Sunt aliați de nădejde în dietele celor cu diabet zaharat.
Majoritatea fructelor conțin carbohidrați. Cu toate acestea, multe fructe au un indice glicemic scăzut. Medicii specialiști recomandă includerea fructelor mai puțin dulci în dieta zilnică datorită numeroaselor substanțe nutritive pe care acestea le pot oferi. De exemplu, zmeura, căpșunile și murele au un conținut scăzut de carbohidrați și reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți și vitamine.
În schimb, conținutul de amidon din fructele uscate este mai ridicat, așadar este important să știi ce porții poți consuma. De exemplu, două linguri de stafide conțin aproximativ 15 grame de carbohidrați.
Cerealele precum grâul, orezul, ovăzul și preparatele care le conțin reprezintă principalele surse de carbohidrați. Prin urmare, este foarte important să limitezi cantitățile pe care le consumi. De asemenea, trebuie să acorzi o atenție sporită gradului de rafinare a cerealelor.
Optează pentru cereale și făină integrală. Acestea sunt mai hrănitoare și au un indice glicemic mai mic. De asemenea, dacă obiectivul tău este să îți păstrezi nivelul glicemiei la minim, atunci stai departe de produsele procesate și făinurile rafinate. Acestea conțin cantități mari de zahăr adăugat.
Ca regulă generală, poți consuma:
- Carne
- Ouă
- Lactate fermentate
- Fructe puțin dulci
- Legume care nu conțin amidon
- Nuci
- Semințe
- Verdețuri
Citește mai mult:
Sfaturi pentru a ține sub control diabetul
Pentru a gestiona diabetul, trebuie să-ți ții sub control alimentația, analizând fiecare preparat consumat. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont:
- Planifică-ți din timp un meniu săptămânal. Calculează cantitatea de carbohidrați din fiecare fel de mâncare pe care îl incluzi în meniu.
- Fă o listă de cumpărături cu „ingrediente acceptabile” și fă piața în avans, astfel încât să ai la îndemână toate alimentele necesare atunci când începi să gătești.
- Dacă îți este în continuare foame după ce ai terminat de servit masa, poți consuma o salată de legume fără amidon, cu un dressing cu conținut scăzut de glucide. Te vei simți sătul și vei avea un aport redus de carbohidrați.
- Alege produse din cereale integrale în locul celor din cereale rafinate. Verifică etichetele pentru a te asigura că ingredientul principal este reprezentat de o cereală integrală.
Scopul este să știi întotdeauna ce mănânci și să înlocuiești ingredientele cu un indice glicemic ridicat cu ingrediente cu indice glicemic scăzut. Există o mulțime de înlocuitori benefici pentru sănătate.
Verifică-ți nivelul glicemiei înainte de fiecare masă pentru a ști ce să mănânci. Poți utiliza glucometre tradiționale, deși există și alte tehnologii care pot facilita această sarcină. Există acum contoare de glucoză continue care măsoară nivelul de zahăr printr-un senzor implantat în braț, ce trimite informațiile direct către telefonul mobil.
Citește mai mult:
Concluzii
Consultă întotdeauna medicul specialist înainte de a face modificări drastice în dieta zilnică. Acesta îți va explica de ce anumite alimente sunt mai benefice decât altele și va ține cont de nevoile tale specifice atunci când îți va recomanda un plan alimentar general.
Cu cât vei acorda mai multă atenție la ceea ce mănânci, cu atât îți va fi mai ușor să faci corecții și ajustări. Poți trăi o viață sănătoasă fără să-ți fie foame!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.