Logo image
Logo image

Poziția de dormit: ce spune despre personalitatea ta?

4 minute
Poziția de dormit ne poate dezvălui unele aspecte despre personalitatea noastră, deoarece limbajul trupului se face cunoscut chiar și atunci când dormim.
Poziția de dormit: ce spune despre personalitatea ta?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 10 august, 2023

Poziția de dormit și felul în care dormi spun multe despre personalitatea ta, despre obiceiurile și chiar despre grijile tale. Există mai multe poziții de dormit care pot dezvălui câteva dintre trăsăturile tale. Află din articolul următor ce înseamnă fiecare dintre ele.

Poziția de dormit: ce spun acestea despre noi?

Poți deduce multe despre personalitatea unui om analizând felul în care doarme. În timpul somnului, corpul se odihnește, iar creierul se recuperează. Deși se spune că sunt la fel de multe poziții de dormit pe câți oameni există în lume, putem identifica 6 poziții principale, cu câteva variații în fiecare caz.

După multe cercetări, s-a descoperit care este legătura dintre poziția de dormit și personalitatea unui om. Limbajul corpului se face cunoscut chiar și atunci când dormi, iar fiecare poziție îți influențează sănătatea.

Some figure

Cele 6 poziții de dormit

1. Poziția fetală

În această poziție stai ghemuit pe o parte, cu genunchii îndreptați spre piept, cu brațele încrucișate sau pe lângă corp. Poziția a fost denumită datorită felului în care stau copiii în pântecele mamei. Uneori poți ține un braț sub pernă. Este poziția de dormit cea mai des întâlnită. Într-un studiu efectuat recent, s-a demonstrat faptul că 4 din 10 persoane participante au ales această poziție și de două ori mai multe femei decât bărbați. În ceea ce privește personalitatea, există mai multe variații.

  • De exemplu, tendința de a te „ghemui” în somn este legată de sensibilitate și emoții, precum și de înclinația spre stabilirea unor relații mai intense.
  • Persoanele care preferă această poziție pot părea timide atunci când întâlnesc oameni noi, dar apoi se relaxează, sunt foarte amabile, afectuoase. De asemenea, le este teamă de a nu fi rănite sufletește.

Îți recomandăm și:

Calitatea somnului – 5 factori care o alterează

2. Poziția „trunchiului de copac”

În această poziție dormi pe o parte, cu picioarele drepte și spatele drept. Mâinile sunt lipite de corp sau una dintre ele o ții sub pernă sau întinsă. A fost adoptată de 15% dintre oamenii prezenți la studiu.

  • Persoanele care preferă această poziție sunt dezinhibate, relaxate și lipsite de griji.
  • Sunt oameni foarte sociabili, care se înțeleg bine cu cei din jur.
  • Se simt bine când fac parte dintr-un grup, au încredere în ceilalți și sunt inofensivi.
Some figure

3. Poziția semi-fetală

Spatele e drept, dar picioarele sunt ușor îndoite, mâinile sunt întinse în față, iar una poate fi ținută sub pernă. 13% dintre participanții la studiu au susținut că obișnuiesc să doarmă așa.

  • Aceste persoane au o personalitate complexă.
  • Deși au o fire deschisă și prietenoasă, au tendința de a fi și foarte cinici și suspicioși în relațiile cu ceilalți.
  • Iau deciziile cu calm și sunt foarte încăpățânați, întrucât nimeni nu le mai poate schimba părerea.
  • Pot fi prieteni loiali și au grijă de cei din jur.

4. Poziția soldatului

Dormi pe spate, cu picioarele depărtate la nivelul șoldurilor sau al umerilor și brațele întinse pe lângă corp. Numai 8% dintre participainți au spus că dorm în acest fel, cu bărbia îndreptată spre tavan.

  • Acești oameni sunt foarte rezervați, tăcuți, nu au emoții puternice și nu vorbesc foarte mult despre ei.
  • Nu le plac lucrurile convenționale și au obiective foarte înalte.
  • Sunt loiali și își protejează familia și oamenii dragi. Pun mare preț pe relațiile cu ceilalți.
Some figure

5. Poziția „în cădere liberă”

Poartă acest nume, deoarece pari că ai căzut din cer. Dormi pe burtă, cu capul întors pe o parte, cu una sau ambele mâini sub pernă sau deasupra capului. 7% dintre participanți au susținut că dorm așa.

  • În ceea ce privește personalitatea, acești oameni au trăiri foarte intense, sunt sociabili și dezinhibați, dar în realitate sunt foarte sensibili.
  • Iubesc libertatea și nu le place să li se spună ce să facă, indiferent că e vorba de dragoste, loc de muncă, familie, prieteni etc.).
  • Nu le place să fie criticate.

Citește și:

Dormitul în pielea goală: 7 beneficii

6. Poziția „stea de mare”

Poziția de dormit „stea de mare„ este opusă celei de mai sus, întrucât persoanele acestea dorm pe spate, cu brațele parțial sau total în jurul pernei și cu picioarele ușor îndoite sau drepte.

  • Cei care preferă această poziție sunt ascultători buni, prieteni loiali și mereu dispuși să-i ajute pe cei din jur.
  • De cele mai multe ori, preferă să fie în centrul atenției, de exemplu, dacă e vorba de o întâlnire de afaceri, de relația cu frații etc.

Pozițiile de dormit pe o parte (fetală, trunchiul de copac sau semi-fetală) sunt cele mai sănătoase dintre cele șase prezentate. Potrivit specialiștilor, trebuie să dormim pe o parte pentru a nu exercita o presiune prea mare asupra inimii și a celorlalte organe vitale. Îți recomandăm să dormi pe partea dreaptă. Unele cărți de specialitate recomandă să îți schimbi poziția la jumătatea nopții (să dormi până atunci pe o parte, iar de atunci încolo, pe cealaltă).

Cele două poziții de dormit pe spate (stea de mare și soldat) te pot împiedica să dormi bine noaptea, cauzând sforăit și alte probleme respiratorii, cum ar fi apneea. Pot provoca și reflux acid. Poziția de dormit pe burtă (căderea liberă) este benefică pentru digestie, deși unii susțin că este cea mai puțin recomandată, întrucât salteaua apasă toate organele vitale.

Sursa fotografiilor: Tony Alter, David Goehring, Betssssy, Joi Ito, Timothy Krause.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agargun, M. Y., Boysan, M., & Hanoglu, L. (2004). Sleeping position, dream emotions, and subjective sleep quality. Sleep and Hypnosis, 6(1), 8–13; texto completo
  • Beyers, J., Dieltjens, M., Kastoer, C., Opdebeeck, L., Boudewyns, A. N., De Volder, I. et al. (2018). Evaluation of a Trial Period With a Sleep Position Trainer in Patients With Positional Sleep Apnea. Journal of Clinical Sleep Medicine, 14(4), 575–583. https://doi.org/10.5664/jcsm.7048
  • de Koninck, J., Lorrain, D., & Gagnon, P. (1992). Sleep Positions and Position Shifts in Five Age Groups: An Ontogenetic Picture. Sleep, 15(2), 143–149. https://doi.org/10.1093/sleep/15.2.143; texto completo
  • Domino, G., & Bohn, S. A. (1980). Hypnagogic exploration: Sleep positions and personality. Journal of Clinical Psychology, 36(3), 760–762. https://doi.org/10.1002/1097-4679(198007)36:33.0.CO;2-H
  • Dunkell, S. (1977). Sleep positions. New York: William Morrow.
  • Marques, M., Genta, P. R., Sands, S. A., Azarbazin, A., de Melo, C., Taranto-Montemurro, L. et al. (2017). Effect of Sleeping Position on Upper Airway Patency in Obstructive Sleep Apnea Is Determined by the Pharyngeal Structure Causing Collapse. Sleep, 40(3), zsx005. https://doi.org/10.1093/sleep/zsx005
  • Skarpsno ES, Mork PJ, Nilsen TIL, Holtermann A. Sleep positions and nocturnal body movements based on free-living accelerometer recordings: association with demographics, lifestyle, and insomnia symptoms. Nat Sci Sleep. 2017 Nov 1;9:267-275. doi: 10.2147/NSS.S145777. PMID: 29138608; PMCID: PMC5677378.
  • Tetley M. Instinctive sleeping and resting postures: an anthropological and zoological approach to treatment of low back and joint pain. BMJ. 2000 Dec 23-30;321(7276):1616-8. doi: 10.1136/bmj.321.7276.1616. PMID: 11124203; PMCID: PMC1119282.
  • Yu, C. K.-C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22(3), 212–221. https://doi.org/10.1037/a0029255

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.