Cercetări privind efectele anticancerigene ale păpădiei
Deși pare greu de crezut, o plantă considerată de unele persoane o simplă buruiană ar putea avea proprietăți medicinale incredibile. Cercetătorii studiază de ceva timp efectele anticancerigene ale păpădiei.
Cancerul este una dintre principalele cauze ale decesului în lume. Numărul de persoane diagnosticate cu diferite tumori crește în fiecare zi.
Medicina modernă a avansat considerabil în ultimele decenii, descoperindu-se numeroase tratamente pentru cancer. Cu toate acestea, mulți bolnavi nu reacționează pozitiv la aceste tratamente, fiind în cele din urmă învinși de boală.
După cum bine știm, chimioterapia este unul dintre cele mai utilizate tratamente anticanceroase. Cu toate acestea, cercetătorii încearcă să găsească diverse alternative la aceasta, care să provoace reacții adverse mai puțin agresive.
Îți recomandăm și:
Efectele anticancerigene ale păpădiei
Unul dintre posibilele tratamente împotriva cancerului ce a început să capete popularitate în ultima vreme este bazat pe modesta păpădie. Această plantă, cunoscută în întreaga lume pentru beneficiile sale, ar putea avea efecte anticancerigene foarte puternice.
Păpădia a stat mulți ani în umbră. Însă acum știm cu toții că această plantă subestimată are numeroase proprietăți medicinale ce o fac extrem de valoroasă.
Vezi și:
În antichitate, păpădia era folosită pentru prepararea de siropuri și infuzii menite să trateze diverse probleme de sănătate. În prezent se cunosc însă și mai multe beneficii decât în trecut.
Păpădia are proprietăți diuretice, stimulează secreția de bilă, curăță ficatul, combate alergiile și reduce colesterolul. Aceasta conține vitamina B6, tiamină, riboflavină, vitamina C, fier, calciu, potasiu, acid folic și magneziu.
Totodată, păpădia conține 535% din cantitatea zilnică necesară de vitamina K și aproximativ 110% din doza zilnică recomandată de vitamina A.
Multe studii au evidențiat abilitatea rădăcinii de păpădie de a îmbunătăți funcționarea ficatului și a vezicii biliare. Totodată, se știe că această plantă stimulează pofta de mâncare. Însă momentan cercetătorii se concentrează și asupra posibilelor efecte ale rădăcinii de păpădie în tratarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele ale sângelui, printre care limfomul și leucemia.
Până în prezent, studiile de laborator au arătat că păpădia are proprietăți anticancerigene, însă nu există studii clinice care să ateste acest efect asupra oamenilor.
Efectele anticancerigene ale păpădiei studiate de specialiști
La Universitatea din Windsor (Canada), un studiu timpuriu condus de Dr. Siyaram Pandey ilustrează potențialul anticancerigen al păpădiei. Cercetătorii au descoperit că extractul de păpădie induce autodistrugerea celulelor canceroase (numită și apoptoză) în cazul cancerului pancreatic netratabil, care are o rată a mortalității de aproape 100%. Același extract a ucis și celulele canceroase în cazul leucemiei și a melanomului la cobai.
Totodată, se pare că extractul de păpădie induce și autofagia, adică un proces prin care organismul elimină celulele deteriorate sau maligne.
În februarie 2015, cercetării din Canada au anunțat că a fost aprobată efectuarea și finanțarea studiilor clinice pe pacienți umani privind efectele anticancerigene ale păpădiei.
Aceste rezultate promițătoare au asigurat echipei de cercetători un sprijin suplimentar pentru a continua să investigheze această plantă miraculoasă.
Surse:
- Cancer-killing dandelion tea gets $157K research grant, CBC/Radio-Canada (cbc.ca)
- Dandelion root extract affects colorectal cancer proliferation and survival through the activation of multiple death signalling pathways, US National Library of Medicine, Natural Institute of Health
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.