Ceaiul verde – 10 beneficii surprinzătoare
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Există numeroase motive și beneficii pentru care ceaiul verde este un ingredient esențial în cadrul culturilor asiatice.
Această băutură este bogată în antioxidanți și nutrienți benefici organismului, având abilitatea de a întări mijloacele naturale de apărare ale acestuia și de a preveni dezvoltarea mai multor boli.
Mai mult, ceaiul verde susține pierderea în greutate și poate avea beneficii în prevenirea dezvoltării unor boli cronice precum cancerul. Cunoști toate proprietățile benefice oferite de această băutură? În articolul de astăzi te invităm să descoperi 10 beneficii uimitoare pe care le putem obține consumând ceaiul verde în mod regulat.
10 beneficii uimitoare pe care ni le oferă ceaiul verde
1. Oferă un plus de antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși chimici responsabili de prevenirea efectelor produse de anumite molecule nocive, cum ar fi radicalii liberi. Ceaiul verde este o sursă semnificativă de antioxidanți, motiv pentru care această băutură poate fi utilă în prevenirea anumitor boli cronice și a îmbătrânirii premature a pielii.
2. Poate preveni dezvoltarea cancerului
Diverse studii au demonstrat că ceaiul verde poate preveni dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Un astfel de studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, sugerează că această băutură este utilă împotriva cancerului de prostată.
Într-un alt studiu, aceeași cercetători au constatat faptul că ceaiul verde ne poate reduce șansele de a suferi de cancer pulmonar cu până la 18%. Mai mult, un grup de cercetători chinezi a găsit o corelație între consumul regulat de ceai verde și reducerea riscului de a dezvolta cancer gastric, pancreatic, esofagian, de prostată și de colon.
3. Îmbunătățește sănătatea cardiacă
Conținutul bogat de antioxidanți al ceaiului verde facilitează reglarea cantității de colesterol „rău” din sânge și previne acumularea plăcii ateromatoase. Grație acestei proprietăți benefice, consumul regulat de ceai verde poate reduce riscul dezvoltării bolilor cardiace și a problemelor conexe.
Te sfătuim să citești și:
4. Îmbunătățește sănătatea ficatului
Ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor ce se acumulează în sânge și care ne pot altera starea de sănătate. Atunci când aceste toxine se acumulează în exces, celelalte organe din corp pot fi afectate.
O cană de ceai verde pe zi este exact ceea ce avem nevoie pentru a ne curăța ficatul și a menține buna funcționare a acestui organ. Consumat regulat, ceaiul verde poate preveni inflamațiile și efectele nocive produse de toxine (precum cele din componența băuturilor alcoolice).
5. Stimulează metabolismul și ajută la pierderea în greutate
Cercetările sugerează că, dacă este consumat regulat, ceaiul verde poate facilita pierderea în greutate. Un studiu a demonstrat că abilitatea acestei băuturi de a preveni oxidarea grăsimii în corp ne poate ajuta să slăbim în numai trei luni.
Ceaiul verde poate accelera metabolismul, ajutând organismul să ardă calorii și protejând sănătatea cardiacă.
6. Susține o digestie sănătoasă
Ceaiul verde are un efect ușor laxativ, fiind util pentru tratarea și prevenirea constipației. Mai mult, această băutură poate ameliora și alte probleme digestive, precum gazele intestinale sau balonarea.
7. Previne diabetul
Consumul regulat de ceai verde ține sub control nivelul de zahăr din sânge și previne apariția diabetului. Studiile recente au demonstrat că ceaiul verde poate preveni dezvoltarea diabetului de tip 1, iar cei care suferă de diabet de tip 2 pot folosi această băutură pentru a-și echilibra starea de sănătate.
Vezi și:
8. Îmbunătățește sănătatea dentară
Medicina tradițională chinezească include ceaiul verde pe lista produselor care pot proteja sănătatea dentară. Acesta poate preveni infecțiile bucale și ține sub control probleme ca respirația urât mirositoare.
9. Previne artrita
Mai multe studii au demonstrat că ceaiul verde este un analgezic și un antiinflamator natural foarte puternic, motiv pentru care este util în tratarea artritei reumatoide și a altor boli inflamatorii.
Consumul regulat de ceai verde poate preveni apariția inflamațiilor și degradarea cartilajelor în cazul persoanelor care suferă de asemenea afecțiuni.
10. Întărește sistemul imunitar
Grație conținutul său bogat de antioxidanți, vitamine și minerale, ceaiului verde este un aliat de nădejde al sistemului imunitar. Această băutură este utilă pentru tratarea mai multor tipuri de infecții și probleme respiratorii comune, cum ar fi răcelile și gripele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bernatoniene, J., Kopustinskiene, D. M. (2018). The role of catechins in cellular responses to oxidative stress. Molecules. 23 (4): 965. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017297/
- Caruana, M., & Vassallo, N. (2015). Tea Polyphenols in Parkinson’s Disease. Advances in experimental medicine and biology, 863, 117–137. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26092629/
- Chacko, S. M., Thambi, P. T., et al. (2010). Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese Medicine. 5: 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/
- Chaterjee, P., Chandra, S., et al. (2012). Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: a comparative in vitro study. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology and Research. 3 (2): 136-138. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401676/
- Dietz, C., & Dekker, M. (2017). Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. Current pharmaceutical design, 23(19), 2876–2905. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28056735/
- Ijaz, S., Kudlure, S. M., et al. (2017). Green tea in the prevention of dental caries – a systematic review section. International Archives of BioMedical and Clinical Research. https://www.researchgate.net/publication/313995544_Green_Tea_in_the_Prevention_of_Dental_Caries_-A_Systematic_Review_Section_-_Dentistry
- Jin, X., Zheng, R-H., et al. (2008). Green tea consumption and liver disease: a systematic review. Liver International. 28 (7): 990-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18482271/
- Jurgens, T. M., Whelan, A. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. 12. https://www.cochrane.org/CD008650/ENDOC_green-tea-for-weight-loss-and-weight-maintenance-in-overweight-or-obese-adults
- Katiyar, S. K., Raman, Ch. (2011). Green tea: a new option for the prevention or control of osteoarthritis. Arthritis Research and Therapy. 13 (4): 121. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3239363/
- Lange, K. W. (2022). Tea in cardiovascular health and disease: a critical appraisal of the evidence. Food Science and Human Wellness. 11 (3): 445-454. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453021001622
- Mandel, S. A., Amit, T., Weinreb, O., Reznichenko, L., & Youdim, M. B. (2008). Simultaneous manipulation of multiple brain targets by green tea catechins: a potential neuroprotective strategy for Alzheimer and Parkinson diseases. CNS neuroscience & therapeutics, 14(4), 352–365. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6493995/
- Mayo Clinic. (2022). Caffeine: how much is too much. Consultado el 24 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
- Medline Plus. Cafeína. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 24 de febrero de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/caffeine.html
- Mount Sinai. Green tea information. Consultado el 24 de febrero de 2023. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/green-tea
- Musial, C., Kuban-Jankowska, A., et al. (2020). Beneficial properties of green tea catechins. International Journal of Molecular Sciences. 21 (5): 1744. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7084675/
- National Cancer Institute. (2010). Tea and cancer prevention. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/tea-fact-sheet#q3
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Green Tea.
https://www.nccih.nih.gov/health/green-tea - Nugala, B., Namasi, A., et al. (2012). Role of green tea as an antioxidant in periodontal disease: the Asian paradox. Journal of the Indian Society of Periodontology. 16 (3): 313-316. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498696/
- Prasanth, M. I., Sivamaruthi, B. S., et al. (2019). A review of the role of green tea (Camelia sinensis) in antiphotoaging, stress resistance, neuroprotection, and autophagy. Nutrients. 11 (2): 474. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412948/
- Teramoto, M., Yamagishi, K., et al. (2022). Coffee and green tea consumption and cardiovascular disease mortality among people with hypertension. Journal of the American Heart Association. 12: e026477. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36542728/
- Unno, K., Yamada, H., et al. (2017). Anti-stress effect of green tea with lowered caffeine on humans: a pilot study. Biological & Pharmaceutical Bulletin. 40 (6): 902-909. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28566632/
- Westerterp-Platenga, M. S. (2010). Green tea catechins, caffeine and body-weight regulation. Physiology and Behavior. 100 (1): 42-46. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938410000703#!
- Xu, R., Bai, Y., et al. (2020). Effects of green tea consumption on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition & Metabolism. 17 (56). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7350188/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.