Logo image
Logo image

Cele mai bune semințe pentru tratarea migrenelor

4 minute
Pe lângă consumul unor semințe care ameliorează migrenele, cum ar fi cele de susan, este foarte important să eviți alimentele care provoacă aceste dureri, cum ar fi produsele de tip fast-food.
Cele mai bune semințe pentru tratarea migrenelor
Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2019

Știm deja că o dietă alimentară corespunzătoare poate reduce numărul de migrene de care suferim. Consumul de alimente sănătoase îmbunătățește întotdeauna starea de sănătate. Află din articolul de mai jos care sunt cele mai bune semințe pentru tratarea migrenelor!

1. Migrenele și alimentația

Some figure

Una dintre cauzele dovedite științific ale migrenelor o constituie modul în care organismul nostru reacționează la anumite substanțe prezente în alimentele consumate. Mai mult, stresul și chiar moștenirea genetică pot duce duce la apariția acestei afecțiuni.

În ceea ce privește mâncarea, există alimente care acționează ca adevărate toxine (antigene) care fac ca substanțele vasodilatatoare să se lipească, producând inflamații ale arterelor de la nivelul creierului. Aceasta este cauza migrenelor.

Totuși, chiar și atunci când iei medicamente și ești atent la mănânci, tot este posibil să suferi de migrene din când în când. Există mai mulți factori care duc la apariția acestora. Stresul, menstruația, faptul că sari peste micul dejun, somnul neodihnitor sau chiar efortul fizic pot cauza neplăcutele dureri.

Ideal ar fi să notezi reacțiile organismului tău în diverse situații pentru a le putea controla pe viitor. Uneori chiar și un parfum mai puternic poate cauza o migrenă, așa că este bine să ții cont de toți acești factori. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți cu orice preț:

  • Așa numitele amine biogenice: aminele (histamine, tiramine) sunt elemente prezente în numeroase alimente cum ar fi brânza, ciocolata, vinul, berea și conservele de pește.
  • Aditivii alimentari: Știi ce este glutamatul monosodic? Este cunoscut sub numele de „al cincilea gust”, dar în realitate este un compus artificial adăugat în compoziția multor alimente ca potențiator de gust. Roșiile și parmezanul conțin în mod natural glutamat monosodic.
  • Alte alimente mai mult sau mai puțin sănătoase de care trebuie să ții cont:  tonul la conservă, sardinele, anșoa, cârnații, ficatul, carnea roșie, varza murată, soia, vinetele, roșiile, vinul roșu, berea, drojdia de bere și fructele foarte coapte.

2. Beneficiile semințelor în tratarea migrenelor

Semințele de floarea soarelui

Some figure

Aceste semințe sunt excelente pentru tratarea migrenelor. Nu uita că trebuie să consumi numai semințe nesărate. Este recomandat să mănânci zilnic o mână de semințe de floarea soarelui sau două linguri. Vrei să știi care sunt beneficiile acestor semințe?

Te-ar putea interesa și:

Trei analgezice naturale pentru ameliorarea migrenelor

  • Vitamina E. Conținutul de antioxidanți ajută corpul să se apere de toxinele și elementele dăunătoare care provoacă inflamații interne. Curăță organismul, protejează sistemul imunitar și face fibrele celulare mai elastice, prevenind contractarea nervilor cranieni.
  • Acizi grași. Aceștia reprezintă o sursă excelentă de energie care ajută la combaterea migrenelor. Acizii grași sunt esențiali în formarea hormonilor de care organismul are nevoie pentru a-și păstra forțele, prevenind în același timp și creșterea nivelului de colesterol și de trigliceride.
  • Magneziu. Probabil știi deja cât de benefic este magneziul în prevenirea migrenelor: îmbunătățește tonusul muscular și nervos, stimulând transmisia de impulsuri nervoase și relaxând musculatura. În plus, menține sănătatea oaselor și întărește sistemul cardiovascular, ajutând la prevenirea inflamațiilor nervilor cranieni. Este nemaipomenit de bun!

Semințe de in pentru tratarea migrenelor

Some figure

Semințele de in sunt excelente în curele de slăbire, scad nivelul de colesterol și controlează nivelul de zahăr din sânge. Dar știai că sunt bune și pentru tratarea migrenelor? Încearcă să le adaugi în salate și vei vedea ce bine te vei simți. Consumă în jur de două linguri pe zi.

  • Sunt bogate în acizi grași: așa cum am menționat mai sus, acizii grași omega 3 și omega 6 ameliorează migrenele. Semințele de in conțin acizi grași omega 3 polinesaturați (75%) și omega 6 (25%).

Te-ar putea interesa și:

9 alimente care pot provoca migrene

  • Vitamina E: aceste semințe reprezintă o sursă excelentă de vitamina E, aceasta find foarte benefică pentru sănătatea noastră și în vederea prevenirii migrenelor.
  • Minerale care ajută la tratarea migrenelor: magneziu, calciu, potasiu, mangan, siliciu.
  • Sunt bogate în enzime care facilitează digestia.

Semințe de chia pentru tratarea migrenelor

Some figure

Semințele de chia sunt niște super-alimente. Acestea sunt consumate de numeroși sportivi, precum și de persoanele care au nevoie de suplimente nutritive sau vor să slăbească.  Iată care sunt beneficiile lor:

  • Sursă naturală de minerale: au un conținut ridicat de calciu, magneziu și zinc, trei soldați bine antrenați pentru lupta împotriva migrenelor. Oferă nutrienții necesari pentru a-ți menține organismul sănătos.
  • Sursă naturală de acizi grași omega 3: semințele de chia conțin, de asemenea, aceste elemente absolut necesare pentru prevenirea migrenelor. Aceste grăsimi contribuie la sănătatea inimii și controlează nivelul de colesterol, motiv pentru care este recomandat să le incluzi în alimentația ta.

Semințe de susan pentru tratarea migrenelor

Some figure

Ai încercat să consumi semințe de susan? Acestea sunt foarte gustoase și pot fi adăugate în numeroase feluri de mâncare, deserturi și pâini făcute în casă. Poți să le consumi și separat, cantitatea recomandată fiind de două linguri pe zi. Dar cum ajută aceste alimente în combaterea migrenelor?

  • Nivel ridicat de magneziu: Conținutul bogat de magneziu din semințele de susan ajută la prevenirea spasmelor de la nivelul vaselor de sânge, acestea fiind responsabile pentru apariția migrenelor.

În concluzie, poți să alegi să consumi un alt tip de semințe în fiecare zi pentru a-ți suplimenta dieta actuală. Două linguri mâncate zilnic vor face minuni pentru sănătatea ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dodick, D. W. (2014). Thunderclap Headache. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01102-7
  • Shalaby, A. R. (1996). Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Research International. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(96)00066-X
  • Ixtaina, V. Y., Nolasco, S. M., & Tomás, M. C. (2008). Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.03.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.